Letos smo imeli priložnost obiskati malo morje najlepših slovenskih domov. V jagodni izbor smo jih umestili osemnajst.

Skoraj ničenergijska hiša Jakova Faka

Hiša Jakov Fak

Že vse življenje je tesno povezan z naravo in športom. Kmalu po prihodu v Ljubljano je ugotovil, da življenje v stanovanju ni ravno zanj. In tako je naš srebrni olimpijec Jakov Fak za gradnjo hiše, v kateri živi danes s svojo družino, izbral parcelo s pogledom na Julijske Alpe. 

Vkopana hiša kot paviljon sredi narave

Lučaj od štajerske prestolnice je na Dravi postavljena hidroelektrarna, ki z jezom ustvarja umetno jezero. Ob tej čudoviti – turistični in rekreativni – destinaciji, tik pod Bresterniškim bregom, stoji hiša: vkopana v teren, a lebdeča nad pokrajino. 

Hiša za novo kulturo bivanja

Hiša Murgle, RIBA arhitekti

Ko se v arhitekturi srečajo ideologija, razvojni nagon, svetovljanski nazor in čut za estetiko, je rezultat natančno odmerjena in harmonična celota. Takšna je prenovljena atrijska hiša v Murglah, ki so jo pred kratkim osvežili RIBA arhitekti. 

Prenovljeno stanovanje z razgledom na Ljubljanski grad

Aktiven par, razpet med tremi evropskimi mesti, v Trnovem preživi le del leta. Kljub temu, da je stanovanje namenjeno zgolj začasnemu bivanju, pa si je lastnica že dalj časa želela privlačne osvežitve, zaradi katere ji bo vračanje v Ljubljano še ljubše.

Štiričlanska družina kvalitetno biva na 35 m2

Štiričlanska družina je najela 35 m2 veliko stanovanje. Na majhni kvadraturi vsak dan živijo, delajo, se učijo, igrajo … Da bi bilo njihovo življenje na tej majhni površini čim bolj kvalitetno, so z opremo po meri maksimalno izkoristili prostor. 

Hiša brez hodnikov

Na strmi parceli nad Novim mestom stoji razgibana, a kompaktna hiša za mlado družino.

Novo življenje za socialistično vrstno hišo

V obdobju socializma je bilo v Sloveniji zgrajenih več kot polovica vseh enodružinskih hiš. RIBA arhitekti so zasnovali prenovo tipične vrstne hiše iz 70-ih let.

Predmestni vili s čudovitimi razgledi

Na strmi parceli v ljubljanskem predmestju stojita dve hiši. Z dostopne ceste sta videti majhni, skoraj skromni napram svoji grajeni okolici. A to je zgolj krinka; že ob vstopu se nam namreč odpre razkošen bivalni prostor s spektakularni pogledi na okoliško hribovje.

Ekstravaganten dom nad mehanično delavnico

Dom nad mehanično delavnico

Maruša in Žan, mlad par, sta zavihala rokave in preobrazila starejše, 130 m2 veliko stanovanje v udoben, zračen in povrhu vsega še ekstravaganten dom. Dokazala sta, da je možno izvirne ideje izvesti tudi s skromnim proračunom.

Notranjska hiša, ki kar prekipeva od domiselnih detajlov

Arhitektka Marjeta Černe o hiši pove: “Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja.”

Samozadostna domačija na obronku Slovenskih Goric

Na enem izmed gričev v Slovenskih goricah stoji lesena hiša, ki svoj navdih jemlje iz pokrajine in iz življenja domačinov. Sodobni pridih pa ji dajejo velika okna in številni zanimivi detajli.

Kavarniško vzdušje za aktivno mlado družino

najlepše kuhinje

 

Včasih nam jo življenje zagode: stanovanje mladega para je nekaj mesecev pred rojstvom prvega otroka prizadel izliv vode. Uničeni tlaki in oprema paru niso dali izbire – stanovanje je potrebovalo popolno prenovo. 

Huda lukna ali kako z majhnimi sredstvi opremiti stanovanje z velikim karakterjem

Nina in Jan sta se namesto nakupa novega pohištva odločila za predelavo in popravilo starega. Svoje stanovanje sta domiselno poimenovala ‘Huda lukna’ in iz njega naredila zanimivo spletno zgodbo.

Babičina zapuščina

babičnia zapuščina, studio idealist

Mlad par je podedoval babičino 28 m2 veliko enosobno stanovanje za Bežigradom. V sodelovanju s studiem idea:list so staro pohištvo zamenjali z retro-industrijskimi kosi v dinamični, mladostni kompoziciji.

Kamen na kamen: Kambra

Kambra, Lucija Penko in Rok Žnidaršič

V Pliskovici na Krasu že štiristo let stoji štala, prislonjena na živo skalo pod vaško cesto. Senzibilna arhitekta sta vanjo umestila sodoben počitniški objekt, ki z izjemnim arhitekturnim pristopom umešča bivalne prostore v nedotaknjeno školjko stavbe, kjer je nekoč domovala kravica.

Impozantna hiša nad Ptujem

Hiša Ptuj

Na severnem delu Ptuja je z zelenjem in vinogradi porasel grič, imenovan Mestni vrh, Na njem je zrasla impozantna hiša s prefinjeno notranjostjo in prvovrstnimi razgledi.

Vila Cross

Vila Cross, SoNo arhitekti

V bližini Trebnjega stoji hiša, preprosta in razkošna hkrati. Preprosta zasnova, a detajli z mislijo na iskreno bivanje: vila Cross je resnično sodoben dom par excellence.