Prenovljeno stanovanje z razgledom na ljubljanski grad

Aktiven par, razpet med tremi evropskimi mesti, v Trnovem preživi le del leta. Kljub temu, da je stanovanje namenjeno zgolj začasnemu bivanju, pa si je lastnicaže dalj časa želela privlačne osvežitve, zaradi katere ji bo vračanje v Ljubljano še ljubše.

0

Stanovanje pred prenovo

Včasih ton prenove določi lep razgled, visoki stropovi, morda stara kredenca, spomin na babico. V primeru prenove trnovskega stanovanja pa je ton določila skoraj nova živo oranžna kuhinja, ki jo je arhitektka Nina Štajner že v izhodišču vzljubila in vključila v zasnovo. Okoli nje je zasnovala stanovanje za mlad par v pričakovanju prvega otroka.

Dvosobno stanovanje tlorisne površine triinpetdesetih kvadratnih metrov je bilo v preteklosti že večkrat osveženo, potrebno pa je bilo celostne prenove. Tlorisna razporeditev je ostala nedotaknjena, narejene pa so bile manjše izboljšave, ki so interier povsem osvežile: zamenjana so bila okna, keramične talne in stenske obloge ter radiatorji. Tako predrugačen prostor je arhitektka opremila z novim pohištvom: veliko vgradno omaro, ki se nevidno zlije s steno; kavčem in naslanjačem, ki določata dnevno sobo; z okroglo mizo, ki omogoča lažji pretok v kuhinji ter čudovito posteljo z oblazinjenim vzglavjem, ki ponuja udobje v spalnici.

Do zadnjega detajla premišljene barve, teksture in oblike

Živo oranžna kuhinja je narekovala določitev barvne sheme: da bi kuhinjo približali skandinavski estetiki, so jo dopolnili s črnimi, sivimi in belimi pohištvenimi kosi ter dodatki z industrijskim pridihom, ki se nadaljujejo tudi v ostala dva prostora. Živo oranžni se v dnevni sobi pridružita še petrolejno modra in pastelno roza, glavni poudarek stanovanja pa je gotovo velika tapeta z velikoformatnim vzorcem.

Tapeta v celoti prekriva steno za kavčem v dnevni sobi. Prekrije tudi vratno krilo in se razlije celo v notranjost spalnice. Izbiro tapete je arhitektka Nina Štajner prepustila lastnici, prostor pa je nato oblikovala okoli izbranega vzorca. Da bi dopolnila robustno, betonsko teksturo tapete, je manjše pohištvene kose izbrala v temni kovini; s tem je tudi v sicer precej ženstven prostor vnesla nekoliko možatosti.

Zanimiva je tudi izbira in način polaganja keramike. Ker nad kuhinjskim pultom ni zgornjenga miza omaric, je arhitektka želela ustvariti zanimiv zaključek stenske obloge. Keramika romboidnih oblik, položena v pribljubljene šestkotnike, tvori neenakomeren, razgiban in vizualno privlažen zaključek. Ista keramika je uporabljena tudi v kopalnici, kjer po steni za tušem tvori grafičen vzorec. Zaradi pomanjkanja naravne svetlobe so se pri izbiri barv držali svetlih tonov, posebno pozornost pa so namenili kvalitetni osvetlitvi z zanimivim kopalniškim ogledalom. Kopalnica tako kljub majhnosti deluje zračno, sveže in mladostno.

Strošek prenove je znašal okoli 40 tisoč evrov; rezultati pa so naravnost čudoviti.
Med opremljanjem se je naročnica razveselila tudi novice o nosečnosti: kako je Nina Štajner prostor za novega družinskega člana vključila v celostno podobo stanovanja, pa si boste lahko ogledali v novi sezoni oddaj Ambienti.

Interier: Nina Štajner, Kitchy world

Fotografije: Anže Vrabl

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA