Že vse življenje je tesno povezan z naravo in športom. Kmalu po prihodu v Ljubljano je ugotovil, da življenje v stanovanju ni ravno zanj. In tako je naš srebrni olimpijec Jakov Fak za gradnjo hiše, v kateri živi danes s svojo družino, izbral parcelo s pogledom na Julijske Alpe.

Na parcelo je še pred gradnjo prišel vsak dan in opazoval, kako nanjo sije sonce ter kakšni so pogoji v dežju, snegu in vetru. Na podlagi te lastne raziskave sta se z ženo Mateo odločila, kako bo hiša postavljena, kje se bo odpirala na okolico in katere razglede je nujno upoštevati pri zasnovi interierja. Vse svoje želje sta našla v Lumarjevi tipski hiši Opus 163, ki sta jo z arhitektom Mihom Zavšnikom še nekoliko prilagodila svojemu življenjskemu slogu. Tako je nastala hiša, ki se na severozahodu odpira na Julijske Alpe in Triglav, drugod ponuja stik z naravo in vrtom, notranjost pa je popolnoma prilagojena življenju mlade družine in regeneraciji po napornih treningih.

Skoraj ničenergijska hiša je izdelana iz lesene konstrukcije, z mavčno-vlaknenimi oblogami. Tudi izolacija je popolnoma naravna: v konstrukciji je celuloza, na fasadi pa lesena vlakna. Za izdelavo takšne hiše, ki je grajena iz ekoloških materialov, je potrebne izjemno malo energije v času pridobivanja, ti materiali pa prijetno vplivajo na bivanje. Hiša zaradi svoje pametne zasnove in kvalitete vgrajenih materialov na letnem nivoju za ogrevanje porabi le okoli sto evrov, s čimer na dolgi rok doprinese k čistejšemu okolju. V hišo so vgrajena okna podjetja M Sora (linija Vizija), ki se poleg svoje nizke toplotne prehodnosti ponašajo še s skritimi okvirji. Pogled skozi njih je tako resnično neoviran.

Hišo so monterji podjetja Lumar v celoti postavili, medtem ko je Jakov nič hudega sluteč zastopal slovenske barve na Olimpijskih igrah. Srebrnega olimpijca so po prihodu domov prijetno presenetili z novim domom, iskreno dobrodošlico pa so mu izkazali tudi njegovi novi sosedje.

Jakov in Matea sta bila zelo vpeta v celoten proces načrtovanja in izvedbe. Notranjo opremo je v večini izbrala Matea, ki v hiši preživi več časa. “Ne maram preveč barv, tako da sem izbrala bolj nevtralne. Les, siva, temna modra … Kasneje na to podlago pašejo skoraj vse barve, lahko zamenjaš blazino ali zavese, pa bo prostor izgledal malo drugače.” Tako v dnevno bivalnem prostoru kraljuje belo-modra kuhinja, ki jo lepo dopolni velika lesena jedilna miza, poudarjena z rožnato-zlatimi svetili, za popoldansko sprostitev pa poskrbi sivi kavč podjetja Novak. Opazimo tudi elegantna, skoraj nevidna stikala, ki so jih izdelali v slovenskem podjejtu TEM Čatež.

S posebno ljubeznijo je Matea opremila tudi sobico za njuno hčerko, v kateri kraljuje prenovljen vintage gugalnik. V spalnici biatlonca najdemo posteljo Leticia, ki je športniku pisana na kožo. Njena ustrezna trdota je namreč popolnoma prilagojena regeneraciji in počitku po napornih treningih.

Jakov pogovor z nami zaključi: “Zame dom pomeni prostor, kamor se vedno znova vračaš – iz potovanj in tekmovanj po celem svetu. Tu je prostor, kjer te čakajo tvoji najbližji in kjer preživljaš svoje najpomembnejše trenutke v življenju.” Ekipa Ambientov se ne bi mogla bolj strinjati.

Izvedba: Lumar

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a.

Fotografije: Jasna Marin, Lumar / Žiga Intihar, Anže Kacin

Avtor videa o gradnji: Žiga Kalan