Ko se v arhitekturi srečajo ideologija, razvojni nagon, svetovljanski nazor in čut za estetiko, je rezultat natančno odmerjena, harmonična in nedeljiva celota. Takšna je prenovljena atrijska hiša v Murglah, ki so jo pred kratkim osvežili RIBA arhitekti.

Osnova: skandinavsko bivanje v socialističnih okvirjih

Ljubljanske Murgle veljajo za izvrstno sosesko enodružinskih hiš. Zasnovala sta jih arhitekta Marta in France Ivanšek, ki sta po študiju arhitekture v Ljubljani prakso pridobivala na Švedskem. Če smo pri nas v tistem času kot ideal bivanja zagovarjali (in gradili) večstanovanjske blokovske soseske, so Švedi razvijali povsem drugačno, a v svojem bistvu še bolj enakopravno in idealistično kulturo bivanja – povezano z naravo, sosedi, s kulturo in z bitjo.

Švedski zgled je izjemno zaznamoval profesionalno pot zakoncev Ivanšek: posvetila sta se analiziranju, snovanju in testiranju popolnega sodobnega doma, ki bi temeljil na skandinavski kulturi bivanja in v sebi nosil odgovore na aktualna socialna in družbena vprašanja – od emancipacije žensk do vprašanja prostega časa, preko mehanizacije doma pa do uporabe novih materialov v gradnji in opremi; svoje raziskave pa sta med drugim strnila v soseki Murgle. Le-ta temelji na treh predpostavkah: prvič, urbanistična zasnova je prilagojena življenju pešca – iz nje so izgnani vsi avtomobili, ki morajo ostati parkirani ob obodnih ulicah. Drugič, stanovanjske površine so majhne, primerljive kvadraturi malo večjega stanovanja, kar omogoča učinkovito, a minimalistično bivanje. Tretjič, vse hiše imajo poleg skupnih zelenih površin še svoj vrt, svoj lasten košček narave, nedeljivo povezan z interierjem.

Nadgradnja: dinamičen interier za prizemljeno bivanje

Ko so RIBA arhitekti dobili v prenovo in opremo eno izmed teh, le 105 m2 velikih hiš, so torej razpolagali z zavidljivim izhodiščem: v kvalitetno sosesko vstavljene zadržane arhitekture z lastnim koščkom narave. In uspelo jim je skoraj nepredstavljivo – kvalitetno izhodišče še nadgraditi. Njihova zasnova namreč še posodablja princip sodobnega bivanja, ki sta ga razvila zakonca Ivanšek, njihova materialna zgodba obiskovalca prizemlji in umiri, njihovi poudarki pa iz funkcionalnega, prav nič vznemerljivega tlorisa naredijo zanimiv, dinamičen, a hkrati domačen ambient.

Sprva so arhitekti odstranili strop in nad jedilnico odkrili elegantno ostrešje, ki je prostor povsem predrugačilo; nad kuhinjo in dnevnim prostorom je strop ostal raven. Da bi povezali te tri zaporedne prostore, ki jih deli neenakomerna geometrija stropa, so zasnovali kar trinajstmetrski pult, ki sega od intimnega atrija pa do na ulico usmerjene kuhinje.

Zadržano paleto barv in materialov iskrijo avtorsko zasnovani kovinski detajli – črna napa, lestev, obloge ob kaminu, ograja. Atrij obvladuje novo zasajeno drevo ter letna kuhinja s koritom iz surovega betona, vlitega na licu mesta.

Rezultat je vrhunska kvaliteta bivanja v hiši, veliki le 105 m2.

Arhitektura: RIBA arhitekti

Fotografije: Janez Marolt