Nina in Jan prisegata na protipotrošništvo. Namesto nakupa novega pohištva sta se odločila za predelavo in popravilo starega. Svoje stanovanje sta domiselno poimenovala 'Huda lukna' in iz njega naredila zanimivo spletno zgodbo.

Danes mladim parom ni enostavno priti do svoje prve nepremičnine, in če jim to vendarle uspe s pomočjo staršev in sorodnikov, je še vedno potrebno to stanovanje opremiti, kar pa spet ni mačji kašelj. Obstajajo pa tudi alternative, ki se jih še posebej poslužujejo mladi, ki prisegajo na antipotrošništvo. Namesto, da pohištvo kupijo, raje obdelajo, prenovijo ali popravijo staro pohištvo, ki ga najdejo na kosovnem odpadu, preko spleta ali pa jim ga podari dobra stara teta. Tako sta se znašla tudi Nina in Jan, ki sta nam odprla vrata svoje Hude lukne.

Stanovanje pred prenovo

Ko sta prvič vstopila v stanovanje, je bilo le-to resnično dotrajano. Jan se spominja tapet, ki so ‘krasile’ dve sobi in številnega, od zoba časa načetega pohištva. Sprva sta uredila dve sobi, v katerih sta med prenovo tudi bivala: odstranila sta pohištvo in tapete in uredila popolnoma novo električno napeljavo, nato pa ju opremila v eklektičnem slogu. 

V času prenove sta Nina in Jan bivala tako rekoč na gradbišču

Drugi korak je bila popolna obnova kuhinje, kjer je bilo prav tako potrebnih več inštalacijskih del. Z nasmehom se spominjata njune velike želje po ladijskem podu v kuhinji, ki se je sprva zdel kot tehnično popolnoma neizvedljiv. Potem, ko sta se vseeno odločila odstraniti topli pod, pa sta pod njim – in kupom časopisov, ki ju je ločeval – našla dobro ohranjen, originalni ladijski pod, ki jima po nekaj kozmetičnih popravkih odlično služi.

Prenova kuhinje korak za korakom

Pri prenovi, ki je trajala dobrih šest mesecev, sta veliko stvari postorila sama, na pomoč pa so jima priskočili tudi družina in prijatelji. Svojo zgodbo o opremljanju, skupaj z nasveti za bolj trajnostno bivanje redno delita s svojimi sledilci na Instgram profilu @hudalukna, kjer, z nas z veliko mero topline in hudmušnosti vabita v svoj dom: “Kar naprej, nič se sezuvat.” 

Fotografije: Instagram hudalukna

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA