Babičina zapuščina

Mlad par je podedoval babičino 28 m2 veliko enosobno stanovanje za Bežigradom. V sodelovanju s studiem idea:list so staro pohištvo zamenjali z retro-industrijskimi kosi v dinamični, mladostni kompoziciji.

0
babičnia zapuščina, studio idealist

Majhno stanovanje je bilo opremljeno tako kot mnoga slovenska socialistična stanovanja: z veliko težkega pohištva, vnesenega v prostor tekom let, ki je sicer služilo svojemu namenu, a stanovanju odvzemalo njegov funkcionalni in estetski potencial.

Stanje pred prenovo

Arhitekti so se z opremo spopadli z mislijo na življenjski slog mladega para, ki doma biva in dela, tu gosti prijatelje in se sprošča. Nova uporabnika nista želela podiranja sten ali premika inštalacij – ki bi prenovo občutno podražili – zato je morala biti nova rešitev zasnovana znotraj funkcionalno že precej določenega prostora. Umestitev tolikšnih funkcij na tako majhno kvadraturo ni bila lahka naloga, a so jo avtorji opravili z odliko.

Tako so prej linijsko kuhinjo, ki je zavzemala celotno steno in odvzemala nujno potrebni prostor obedovalnemu in dnevnemu kotičku, zamenjali s kuhinjskim nizom v L-obliki. Dnevni kot je postal bolj zračen, odprl pa se je tudi izhod na balkon. Za manjšo mizo lahko prijetno obedujejo štirje, na raztegljivem kavču pa lahko ob večernih urah poležavata dva. Soba je opremljena še s privlačnim knjižnim regalom, ki kuhinjo preobrazi v večnamenski prostor.

V spalnici so arhitekti centralno umeščeno posteljo postavili v kot in s tem dobili prostor za delovni kotiček ob oknu. V predsobo je umeščena večja garderobna omara, ki služi ne le odlaganju vrhnjih zimskih oblačil, temveč tudi shranjevanju tistih pripomočkov, ki jim navadno v majhnih stanovanjih težko najdemo prostor – sesalca, stojala za obešanje perila, koša za umazano perilo, čistil in podobnega. Kopalnico so z minimalnim posegom transformirali tako, da je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, ki se je prej nahajal v kuhinji.

Ob prenovi so pod itisonom in toplim podom našli izvirni bukov parket, položen v vzorcu ribje kosti. Dopolnili so ga s stenskimi oblogami v videzu bele opeke, pretežno belo pohištvo pa je dopolnjeno z elementi v temni kovini, ki prostoru dajo industrijski značaj. Piko na i ustvarjajo topli naravni dodatki, kot na primer sušeno cvetje, in uokvirjene skice Ljubljane izpod peresa lastnice stanovanja.

Interier: idea:list studio (Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor)

Fotografije: Blaž Gutman