Lučaj od štajerske prestolnice je na Dravi postavljena hidroelektrarna, ki z jezom ustvarja umetno, Bresterniško jezero. Ob tej čudoviti - turistični in rekreativni - destinaciji, tik pod Bresterniškim bregom, stoji hiša: vkopana v teren, a lebdeča nad pokrajino.

Parcela je bila čudovita: sončna, z razgledi preko Drave, Pohorja, vse do Koroške. Naročnikom je preglavice ob snovanju novega doma povzročal le strm breg – parcela ima kar devetmetrski padec – ki je narekoval vkopano zasnovo in oteževal izvedbo funkcionalnega vrta z bazenom. Arhitekt David Mišič iz biroja Styria arhitektura pa se je izognil nerodni vkopani postavitvi in družini postavil dom, ki jim je v veselje, ponos in najpomembneje – užitek.

Ko se približamo hiši po strmi dostopni cesti, vidimo le vhodni objekt – ograjo, garažo in vhod. Ta nizka zasnova vhodnega objekta razbremeni glavno hišo nujnih sekundarnih prostorov (poleg garaže so sem umeščene še kurilnica, bazenska strojnica in shramba), hkrati pa ustvari plato, na katerem je urejen tako zaželen bazen z vrtom. Ob vkopanem objektu nas pot vodi dalje, do glavne hiše, ki pa je zgodba zase.

Glavni objekt, postavljen izmaknjeno glede na vhodnega, sestoji iz prosojnega podstavka velikega dnevnega prostora, v celoti zastekljenega proti čudovitemu razgledu in odprtega proti bivalnem vrtu, ter nanj naloženega kubusa spalnic. Sicer velika hiša – skupaj meri kar 310 m2 – zaradi svoje tripartidne delitve na raznolike enote ne deluje vkopana v teren, ampak lahka, elegantna, celo drobna; in predvsem čudovito vtopljena v svojo okolico.

Vsi glavni prostori hiše so orientirani na jug, servisni prostori pa so razporejeni ob ostalih fasadah. Ko smo v dnevnem prostoru, se počutimo kot v paviljonu sredi narave: pogled nam steče na strogo pristiženo trato, ki se nadaljuje v divjo naravo Bresterniškega brega, ter preko urejenega vodnega motiva bazena vse do mehkih bregov reke Drave.

Arhitektura: Styria arhitektura

Fotografije: Miran Kambič