V obdobju socializma je bilo v Sloveniji zgrajenih več kot polovica vseh enodružinskih hiš. To je več kot 200.000 hiš, ki so danes stare 40 let in več in so potrebne temeljite prenove. Riba arhitekti so zasnovali prenovo tipične vrstne hiše iz 70-ih let.

Ko so RIBA arhitekti prvič obiskali mlado družino, ki je kupila končno vrstno hišo v Polju, lastnica sploh ni želela stopiti v staro arhitekturo. Rekla je: “Ta hiša potrebuje nekakšen ‘vau’, drugače to ne bo naše domovanje.” Arhitekti so njeno zahtevo vzeli resno, hišo popolnoma obnovili in ustvarili sončen in igriv ambient, kot priteče mladi družini.

Hiša pred prenovo

Osnovni poudarek, tisti ‘vau’ moment, so arhitekti ustvarili z vertikalnim svetlobnikom, ki potuje vse od strehe do pritličja in osvetljuje prej neosvetljene hodnike. Svetlobnik poleti deluje tudi kot naravni prezračevalni jašek, saj se vroč zrak iz pritličja naravno dviguje in uhaja skozi strešna okna. Da pa bi preprečili zimsko uhajanje toplote, pa so arhitekti zasnovali še priročno loputo, ki se – ko je odprta – preobrazi v varno ograjo.

Hišo so očistili nepotrebnih predelnih sten in majhne sobe, značilne za socialistične gradnje, združili v velike in prehodne prostore za sodobno bivanje. Izkoristili so tudi prej neizrabljeno podstreho z zgolj dvometrskim stropom, v katero so umestili spalnico staršev.

Hišo je bilo potrebno še dodatno toplotno sanirati. Poleg vseh tehnoloških izboljšav – med drugim talno ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke – je k izboljšanju klime v notranjosti najbolj pripomogla delna zasteklitev balkonov. Dolge, neuporabne in energetsko potratne balkone so namreč preobrazili v majhne zimske vrtove, ki pozimi pasivno dogrevajo hišo.

Lastniki so vertikalni jašek po svoje še olepšali z doma izdelanim, igrivim lestencem.

Premišljena in lastnikom na kožo pisana prenova dokazuje, da je socialistične hiše – kljub njenim pomankljivostim – možno preurediti v sodobne, prijetne in osončene, celo nenavadne in igrive ambiente.

Arhitektura: RIBA arhitekti

Fotografije: Janez Marolt