Na severnem delu Ptuja je z zelenjem in vinogradi porasel grič, imenovan Mestni vrh, Na njem je zrasla impozantna hiša s prefinjeno notranjostjo in prvovrstnimi razgledi.

Lokacijo za njeno izgradnjo sta lastnika kar dolgo iskala, nakar sta jo našla kar na sprehodu po naravi. Takoj sta vedela, da bo tam zrasel njun nov dom. Krasna razgleda tako na Ptuj kot Pohorje, pa idealna oddaljenost od mesta so bili podlaga za udobno bivanje, ki sta ga iskala. 

Že pred gradnjo hiše sta nova lastnika izvrstno opravila svojo domačo nalogo: obiskala sta številne sejme, tako doma kot v tujini, in nabirala inspiracije, tehnologije in materiale, ki so zdaj našli dom v njuni hiši. Le-ta je zgrajena iz opeke in arhiranega betona, ogrevana s toplotno črpalko zrak-voda, za domačno vzdušje pa v hladnih mesecih poskrbi še ogenj v kaminu. Glavni vhod v stavbo je v pritličju, iz zračne predsobe pa nas široki hodnik popelje do dnevne sobe in kuhinje. V zgornjem nadstropju najdemo spalnico, garderobni prostor in v nežne barve odeto kopalnico z izhodom na strešno teraso.

Ženska roka za popolno izvedbo

Številne izvajalce je nadzorovala kar gospodarica hiše, ki je točno vedela kaj želi. Eden izmed izvajalcev, ki je vse njene želje pretvoril v realnost, je tudi podjetje Roltek. Hiši na vetrovnem griču so namenili posebno pozornost. G. Borkovič, odgovoren za  vgradnjo vseh senčil, pove: “V slovenskih domovih je bilo v preteklem času vgrajenih ogromno rolet, danes pa arhitekti snujejo domove z velikimi steklenimi površinami in panoramskimi razgledi, kar pogojuje tudi vgradnjo več žaluzijskih sistemov.” Poleg elegantnih (in na veter odpornih) žaluzij so v hišo vgradili še zunanjo roleto, ki za seboj skriva vgrajeno letno kuhinjo, ter konzolno platneno senčilo, ki v poletni pripeki senči teraso. Slednja je dovršeno skrita v fasado objekta, tako da je – ko je pospravljena – sploh ne opazimo.

Nežen interier s pogledi na bujno zelenje

Tudi interier sta naročnika zasnovala predsvem sama. Skrbno sta izbrala talne obloge, dala izdelati pohištvo po meri in si omislila elegantna svetila. Začela pa sta s kuhinjo, v katero sta se zaljubila v salonu Kuhinj Erjavec. Navdušena nad kuhinjo sta pri njih naročila še ostalo opremo hiše ter notranja vrata, s čimer sta slogovno zaokrožila barvno in materialno paleto.

V stanovanju pa kraljujejo predvsem lepa umetniška dela, ki jih je po naročilu izdelal umetnik Tomaž Plavec. Tako najdemo sliki Ptuja in Dravskega polja, pa družinski portret, še posebej pa nas pritegne skulptura v kotu dnevne sobe, ki govori o ravnovesju. “Vse naše življenje je iskanje harmonije, ravnovesja,” pove lastnica, “zato sva sklenila, da bova notranjo opremo zasnovala sama. Tako sva dala sebe v hišo, saj se najbolje poznava in tako lažje dihava in tu živiva.”

Prelepo hišo pa dopolnjuje še velik zelen vrt, ki je bil deloma zasajen že pred gradnjo. “To je bil že prej naš kotiček, kamor smo uhajali iz mesta, hkrati pa smo tako dali rastlinam čas, da se razrastejo. Do selitve je bila okolica praktično že urejena,” še doda lastnica.

Fotografije: Jasna Marin, Meta Hrovat

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA