V bližini Trebnjega stoji hiša, preprosta in razkošna hkrati.

Ime ‘vila’ je sprva označevalo podeželske hiše premožnejših Rimljanov. To so bile hiše za najpomembnejše družine, ki so v stiku z naravo ustvarjale svoj bogata pribežališča, polna umetnosti, prelepih vrtov in dobre družbe. Tudi hiša nad Trebnjem si zagotovo zasluži ime ‘vila’: je dom, ki je hkrati v stiku z naravo, a jo ukroji po svoji meri; je dom, ki je hkrati preprost in bogat; je ambient za sproščanje in delo. Skratka, popoln dom za sodobnega človeka.

Montažna hiša ima na prvi pogled preprost, pravokoten tloris in nezahtevno umestitev na parcelo. A iz nje se odpirajo spektakularni razgledi na okoliško pokrajino, ki jih ujamejo celostenska panoramska in vogalna okna. Pavokotni tloris odzvanja v na videz preprosti, pravokotni fasadi, ki se zaključi v ravni strehi. A tudi hišin prerez je v svoji preprostosti razkošen: na skoraj transparentnem pritličju stoji masivna, okoli nadstropja zavita plošča, ki v sebi – kot v skorjo pite vložen nadev – skriva intimne prostore družine. Ta ovoj hkrati nudi zavetje terasam in se nadaljuje v nadstrešek za avtomoble.

Tudi v oblikovanju interierja prevladuje skrbno odmerjeno ravnotežje med preprostimi linijami in bogatimi detajli. Skrbno izbrana materialna in barvna lestvica – prevladujejo svetli odtenki v kombinaciji z vzorci naravnega lesa – so na mestih, tam kjer je to potrebno, obogateni z atraktivnimi oblogami in materialnimi poudarki. Dnevna soba je tako poudarjena z veliko celostensko omaro, ki se igrivo drobi in polni na lesenem ozadju; bogato oblazinjenje sten najdemo v spalnicah; velika dvovišinska sprejemnica pa je oblečena v odtenke mat sivin.

Seveda ne moremo mimo čudovitega bazena, ki osredini zelenico pred hišo, s katerega lahko opazujemo, kako zahaja sonce za okoliškimi hribovji.

Preprosta zasnova, a detajli z mislijo na iskreno bivanje: vila Cross je resnično sodoben dom par excellence.

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Samo Radinja)

Fotografije: Žiga Lovšin