Vila Cross

V bližini Trebnjega stoji hiša, preprosta in razkošna hkrati.

0
Vila Cross, SoNo arhitekti

Ime ‘vila’ je sprva označevalo podeželske hiše premožnejših Rimljanov. To so bile hiše za najpomembnejše družine, ki so v stiku z naravo ustvarjale svoj bogata pribežališča, polna umetnosti, prelepih vrtov in dobre družbe. Tudi hiša nad Trebnjem si zagotovo zasluži ime ‘vila’: je dom, ki je hkrati v stiku z naravo, a jo ukroji po svoji meri; je dom, ki je hkrati preprost in bogat; je ambient za sproščanje in delo. Skratka, popoln dom za sodobnega človeka.

Montažna hiša ima na prvi pogled preprost, pravokoten tloris in nezahtevno umestitev na parcelo. A iz nje se odpirajo spektakularni razgledi na okoliško pokrajino, ki jih ujamejo celostenska panoramska in vogalna okna. Pavokotni tloris odzvanja v na videz preprosti, pravokotni fasadi, ki se zaključi v ravni strehi. A tudi hišin prerez je v svoji preprostosti razkošen: na skoraj transparentnem pritličju stoji masivna, okoli nadstropja zavita plošča, ki v sebi – kot v skorjo pite vložen nadev – skriva intimne prostore družine. Ta ovoj hkrati nudi zavetje terasam in se nadaljuje v nadstrešek za avtomoble.

Tudi v oblikovanju interierja prevladuje skrbno odmerjeno ravnotežje med preprostimi linijami in bogatimi detajli. Skrbno izbrana materialna in barvna lestvica – prevladujejo svetli odtenki v kombinaciji z vzorci naravnega lesa – so na mestih, tam kjer je to potrebno, obogateni z atraktivnimi oblogami in materialnimi poudarki. Dnevna soba je tako poudarjena z veliko celostensko omaro, ki se igrivo drobi in polni na lesenem ozadju; bogato oblazinjenje sten najdemo v spalnicah; velika dvovišinska sprejemnica pa je oblečena v odtenke mat sivin.

Seveda ne moremo mimo čudovitega bazena, ki osredini zelenico pred hišo, s katerega lahko opazujemo, kako zahaja sonce za okoliškimi hribovji.

Preprosta zasnova, a detajli z mislijo na iskreno bivanje: vila Cross je resnično sodoben dom par excellence.

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Samo Radinja)

Fotografije: Žiga Lovšin

Prejšnji članekVelika težava v majhnih kopalnicah: shranjevanje in obešanje brisač
Naslednji članekOdlagališče za polena ali knjige: izvirna uporaba stenskih niš
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: