Štiričlanska družina je v Kopru najela 35 m2 veliko stanovanje za obdobje največ petih let. Na majhni kvadraturi vsak dan živijo, delajo, se učijo, igrajo, odraščajo ... Da bi bilo njihovo življenje na tej majhni površini čim bolj kvalitetno, so se za pomoč pri opremi obrnili na Gaser arhitekte. Ti so z opremo po meri maksimalno izkoristili minimalni prostor.

Stanovanje, sicer namenjeno eni ali dvema osebama, je dobilo kar štiri prebivalce. Nič za to, da sta dva od njih še majhna, le-ti s seboj prinesejo še največ opreme ter za svoj razvoj potrebujejo največ prostora.

Gaser arhitekti so dnevno sobo najprej razširili na manjši balkon in tako pridobili nekaj prepotrebnih kvadratnih metrov prostora. Prav tako so odstranili vrata med predsobo in bivalnim delom in s tem ustvarili iluzijo, da se prostor za vogalom ne konča.

Nato so ves prostor opremili z opremo po meri, sestavljeno in prilagojeno iz belih Ikeinih kuhinjskih elementov. Prostor za shranjevanje se začne že pri vhodnih vratih, omara pa se nato zapogne še v kuhinjski niz in regal v dnevni sobi. Prekinjata jo zgolj dve niši, oblečeni v les – kuhinjska in televizijska. Kuhinjo dopolnjuje kuhinjski otok, ki služi tudi kot jedilna oziroma delovna miza.

Vgradno pohištvo je dopolnjeno z minimalno opremo: jedilniškimi stoli, manjšo zofo, svetili in zavesami, ki prostor naredijo uporaben, domačen in na videz prostoren.

Spalnica, igralnica in shramba na nekaj kvadratih

Da sobivaš na majhni kvadraturi, se moraš imeti zelo rad, pravijo. Včasih pa je nujen tudi prostor za umik; tako je bilo že v izhodišču jasno, da morajo biti spalni prostori ločeni od dnevnih. V spalnici sta urejeni dve ležišči: trdno pri tleh je postelja staršev, visoko pod stropom pa postelja za otroka. Le-ta je njima lasten kotiček za sproščanje in igro, prilagojen njuni velikosti in ustvarjen za sanjarjenje; kot naročeno pa je pod posteljo ostal še dodatni prostor za igro. Stena za posteljama je ponovno oblečena v velik niz vgradnih omar, ki zagotavljajo, da majhna površina vedno deluje urejeno in prostorno.

Interier: GASER arhitektura

Fotografije: GASER arhitektura