Ekstravaganten dom nad mehanično delavnico

Maruša in Žan, mlad par, sta zavihala rokave in preobrazila starejše, 130 m2 veliko stanovanje v udoben, zračen in povrhu vsega še ekstravaganten dom. Dokazala sta, da je možno izvirne ideje, ki jih je v stanovanju na pretek, izvesti tudi s skromnim proračunom.

2

Pred prenovo je bilo stanovanje skupek večih sob z dotrajano opremo. Da bi zares lahko postalo dom aktivnemu in prisrčnemu paru, je bilo sprva potrebno tloris prilagoditi sodobnemu življenjskemu slogu. “Tista prva stvar je bila vzeti macolo in podreti stene. Potem pa smo se postavili v prostor in se odločili, kako naprej,” se spomladanskega podiranja sten spominja Žan. 

Stanovanje pred prenovo

Stanovanje med prenovo

Štirisobno stanovanje je tako postalo dvosobno. Osrednji bivalni prostor, ki združuje bivše kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo in spalnico, je srce doma.  V njem se kuha, obeduje, počiva in dela. Namesto pregradnih sten posamezne prostore ločujejo betonski stebri oziroma celo – motor. In kot da to ne bi bilo dovolj ekstravagantno, dom krasijo uporabne betonske skulpture, vgrajene linijske luči (oboje Žanovo delo), stol iz pleksi stekla, jelenovo rogovje (dedkova trofeja) in perfektno zložena skladovnica drv.

Predanost domače ekipe, vrhunski rezultat in nizka cena

Večino prenove je Žan po Marušinih zamislih izvedel s pomočjo domače ekipe, kar je občutno pocenilo prenovo. Tako se je sam lotil rušitvenih del, polaganja parketa in obnove posameznih pohištvenih kosov. Le pri kuhinji sta se odločila za pomoč strokovnjaka: celotno storitev izrisa, izdelave in montaže sta naročila pri podjetju GA+kuhinje. Tam so jima svetovali pri umestitvi elementov ter predlagali nekaj tehnološko naprednih in inovativnih rešitev, ki izboljšajo vsakodnevno uporabniško izkušnjo.

Na brezplačni izris kuhinje na domu se lahko prijavite s klikom na povezavo: GA+kuhinje

Lastnika strošek prenove, ki je trajala približno 6 mesecev, ocenjujeta na 35 tisoč evrov: 8 tisočakov za nov parket, 6 tisočakov za kuhinjo, 3 tisočake za vgradnjo panoramskega okna in ostalo za gradbena, obrtniška in inštalacijska dela ter opremo.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Stanovanje po prenovi

Fotografije: Žan Jurca

2 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Kritik
4 let nazaj

Oprostite ampak kakšna kuhinja je to »po izmeri«, če so na eni strani luknje zakrite z blendami, na drugi pa ne? Še več – od kdaj je standard odmika kuhalne plošče od kuhinjskega korita samo cca. 15cm? Zakaj je potrebno kuhinjski otok vijačiti v tla??? Bo mar pobegnil? Če je narejen tako kot je treba se ne bo prestavil niti za milimeter. Poleg tega ga definira lastna teža in teža posode ki je v njem naložena. Takšna kuhinja ni vredna hvale, kot to »strokovno« predstavi oblikovalka. Sam sem v stiku z mizarstvom in študijem arhitekture, zato tudi podajam takšno kritiko, ker vidim da nekateri oglašujejo in hvalijo storitve, ki niso na tako visokem nivoju kot je to predstavljeno v videu.
Menim, da gre za šolski primer tega, da imata dober arhitekt in dober notranji oblikovalec veliko vlogo pri zasnovi kvalitetnih tako prenov kot tudi novogradenj. Pristni stik z mizarjem pa je dodatna pika na »i«, ker le tako se lahko rešujejo detajli. Ne da se v prostor postavijo elementi tipskih dimenzij, nato pa se pri vogalih zadeva rešuje s tako imenovanimi »stranskimi blendami«, da se zakrijejo luknje pri steni. Je mar to pohištvo po meri? Je to kvalitetno delo oblikovalke, ki tako poudarja izmero na domu? Oprostite, meni se zdi da ni. Veliko preveč hvale je v tem videu (govorim o zasnovi kuhinje in ponujanju storitev za le to), kot pa je hvale vredna kuhinja.

nina
4 let nazaj

Tudi jaz se strinjam. Kuhinja je čisto neracionalna in neuporabna.
Drugače pa prijetno stanovanje.