Včasih nam jo življenje zagode: stanovanje mladega para je nekaj mesecev pred rojstvom prvega otroka prizadel izliv vode. Uničeni tlaki in oprema paru niso dali izbire - stanovanje je potrebovalo popolno prenovo. Delo sta zaupala arhitektu Žigi Kreševiču, ki je neljub dogodek spremenil v priložnost za nov začetek.

Redki trenutki, ki jih aktiven par mladih poslovnežev preživi doma, so posvečeni sproščanju in druženju ob glasbi, hrani in pijači. S tem v mislih je arhitekt zasnoval sodobno oazo, kjer se kavarniško vzdušje zlije z bivanjem na najvišjem nivoju.

Kuhinja na križišču dveh osi

Izhodiščna tlorisna zasnova stanovanja v mariborskih Urbanih vilah je ostala praktično nespremenjena: dolg hodnik nas popelje mimo spalnih delov v velik bivalni prostor z razkošno ložo. Dolg(očasen) hodnik pa je arhitekt z nekaj triki preobrazil v igriv in funkcionalen ambient: vhodna veža nas sprejme s kamnitim tlakom in le obvezno opremo za potrebe garderobe. Preko steklenih vrat medtem že ujamemo pogled na bivalni prostor, ki ga uokvirjajo dolga bela stena na eni in ritem lesenih letvic na drugi strani. Za belo steno se skrivajo (nevidni) vhodi v spalnice in sanitarije, za letvicami pa razkošna garderobna omara. Le-ta se nadaljuje preko meje hodnika – najprej v visoke kuhinjske elemente, nato še v proti dnevni sobi orientirane knjižne police.

Navidezna os hodnika se v dnevno sobo nadaljuje preko temnega kuhinjskega bloka. Kuhinja je oblikovana okoli nosilnega stebra in poudarjena s spuščenim stropom v cementnem ometu. Pravokotno na hodniško os kuhinjo preči funkcionalna os, ki mimo delovnih površin vodi v razkošno jedilnico. Popolnoma prehodna kuhinja postane srčika stanovanja, vozlišče vseh funkcionalno zaokroženih ambientov.

Materialno in barvno bogata dnevna soba je s svojo udobno opremo idelana za aktivno preživljanje prostega časa: druženje, delo in razvajanje. Spalnica in sanitarije pa so, nasprotno, oblikovane zadržano. Monokromatsko paleto le tu in tam prekinejo topli leseni elementi. To so prostori počitka in oddiha.

Za oblikovno, funkcionalno in tehnološko prenovo stanovanja je imel arhitekt le štiri mesece časa. A končna podoba ne deluje prenagljeno: je premišljena, dovršena in uravnotežena in kot taka je popolna kulisa za pričetek družinskega življenja.

Interier: Žiga Kreševič

Fotografije: Peter Črnčec