Na festivalu Odprte hiše Slovenije svoja vrata odpira tudi sodobna družinska hiša, ki z velikimi panoramskimi okni uokvirja notranjsko krajino.

Kvalitetna arhitektura vedno izhaja iz treh predpostavk: prvič, nova zgradba mora izhajati iz tradicije bližnje zazidave in smiselno nadaljevati ne le grajeno tkivo, pač pa tudi naravne danosti parcele; drugič, nova zgradba mora biti pisana na kožo njenim prebivalcem – mora odražati slog, potrebe in zahteve naročnika; tretjič, nova zgradba mora poseči izven prvih dveh omejitev in z drzno rabo nove tehnologije, materialov in prostorskih sekvenc ustvariti prostorski, tehnološki in bivanjski presežek. Studiu7 je z enodružinsko hišo na robu notranjske vasi uspelo vse troje.

Sodobni kozolec

Podlogovata stavba povzema obliko okoliške vaške arhitekture, še več: z lesenim detajlom na fasadi se spogleduje s tradicionalnimi kozolci, ki dominirajo nad kulturno krajino. Podolgovat tloris je zasnovan okoli belega servisnega kubusa, v katerega so skriti stopnišče, sanitarije in shramba. V pritličju se okoli kubusa nizajo dnevni prostori, na vzhodni stranici pa je posebej za to hišo oblikovan še zanimiv galerijski prostor. V mansardi so okoli kubusa umeščene spalnice in delovni prostori.

Celotna hiša je dvignjena na plato. Le-ta zagotavlja potrebno intimo njenim prebivalcem in hišo ravno toliko dvigne od tal, da se iz dnevne sobe ujamejo kar najlepši pogledi vse do horizonta. Velike steklene površine se lahko poleti v velikih segmentih odprejo na razkošne zunanje prostore, ki tako postanejo del bivalne površine. Svoj prosti čas lahko tako družina preživlja na terasi ob kuhinji ali pa na senčni, intimni terasi, ki jo deloma pokriva balkon spalnične ensuite.

Notranja oprema je zasnovana v treh materialih: domačnemu grobo obdelanemu masivnemu hrastu, kontrastnemu vidnemu betonu in nevtralni beli barvi, ki oblači nevidne vgradne elemente. Posebnost je gotovo stopnišče, ki odločno prodre iz belega kubusa v dnevno sobo. Je hkrati ločnica med servisnim delom in bivalnimi prostori, pa tudi prostor za posedanje in igro. Zanimivo je zasnovana tudi kuhinja, kjer dominira na dve masivni nogi postavljen kuhinjski otok, ki se nadaljuje v lahko jedilno mizo, dovolj prostorno za velika družinska kosila.

Arhitektka Marjeta Černe o hiši pove: “Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja.”

Hišo si bo mogoče ogledati na festivalu Odprte hiše Slovenije, ki bo potekal med 13. in 15. aprilom 2018. Več na povezavi.

Arhitektura in interier: Studio7 (Marjeta Černe u.d.i.a., Lutz Kucher diz.)

Fotografije: Miran Kambič