Na strmi parceli nad Novim mestom stoji razgibana, a kompaktna hiša za mlado družino.

Razgled na Novo mesto s parcele na gozdnem robu je bil čudovit; tako čudovit, da so arhitekti iz studia Kombinat nanj želeli obrniti bivalne prostore kljub manj ugodni, severozahodni orientaciji.

Razgibano pritličje za kompaktno bivanje

Da pa bi bivalni prostori dobili vsaj nekoliko jugovzhodne svetlobe, so arhitekti zasnovali dinamičen prerez: dva volumna – južni spalni in severni bivalni – sta oba pokrita z zalomljeno streho. Zalom v bivalni del spusti obilico južnega sonca; hkrati pa ustvarja dinamičen in atraktiven volumen dnevne sobe.

Strešni zalom spremlja tudi zalom pri tleh: spalni del je postavljen nekoliko višje v teren in je zato glede na bivalnega malenkost dvignjen. Prav ta delitev na dve po prerezu izmaknjeni enoti dopušča vzpostavitev prehodnega tlorisa: vhodi v spalnice se tako nahajajo na dvignjenem podestu, ki je od bivalnih površin ločen le s tremi stopnicami. To je ravno dovolj, da podest hkrati deluje kot ločena enota in integralni del dnevne sobe – na njem se lahko igrajo otroci ali pa posedajo gostje -, brezhodniška zasnova pa omogoča kompaktno bivanje, kjer prav nobena površina ne ostane neizkoriščena.

Z vseh strani osvetljene bivalne prostore zaznamujejo elegantna sivo-bela kuhinja, ki sledi liniji strme enokapnice na eni strani, in soroden regal na drugi strani; velik kamin, ki stoji med njima; ter ritem v strop vpetih nape, jedilniške luči in dimnika, ki poudarjajo nenavadno geometrijo prostora.

Členjeni hiši je ob dostopu dodana še v teren vkopana garaža, ki je iz hiše sploh ne opazimo. Garaža je izvedena v betonu, letnice opažnih plošč, za vedno odtisnjene v njene stene, pa jo na konceptualni ravni povežejo z glavnim, v les oblečenim montažnim objektom.

Arhitektura: kombinat. (Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj, Tjaša Mavrič)

Fotografije: Matjaž Tančič, Klemen Ilovar

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA