Za nami je zanimivo in pestro leto na področju nepremičnin: Slovenci smo zopet pridno prenavljali, opremljali majhna stanovanja ter gradili enodružinske hiše. Kateri projekti so bili za vas, drage gledalce, med lani predstavljenimi najbolj referenčni? Predstavljamo 10 največkrat ogledanih ambientov iz preteklega leta.

Prenova babičine hiše za Bežigradom

Foto: osebni arhiv lastnikov

Ko ima človek tako srečo, da podeduje hišo od babice in to v krasnem, mirnem delu Ljubljane, potem je še toliko bolj pomembno, da se projekta prenove loti z vsem spoštovanjem do preteklosti. Ogledali smo si, kako se je tega lotila 3-članska družina, ki v tej stari novi hiši piše novo zgodbo življenja.

Elegantna hiša pod Krvavcem

Arhitektura: Vesna Draksler in Tina Mikulič, foto: Žiga Lovšin

Ko so se otroci odselili, se je starejši par odločil mestno življenje zamenjati za naravo. Idilična parcela pod Krvavcem, s katere se odpirajo slikoviti pogledi na Ljubljansko kotlino, je bila največja inspiracija pri zasnovi njune nove hiše.

Sodobna hiša v Domžalah

Arhitektura: Katarina Hostar, foto: arhiv biroja

Jasna in Miha sta se dlje časa spogledovala z mislijo, da bi se iz stanovanja v prestolnici, ki je ob rastoči družini postajalo čedalje bolj tesno, preselila v hišo. Tako sta se lotila najprej iskanja parcele, nato gradnje, vmes pa sta morala premagati še številne ovire in zaplete, ki so se jima postavili na pot. A projekt je stekel in kljub preprekam so se dve leti kasneje že vselili v novi dom.

25 m2: maksimalna uporabnost na minimalni kvadraturi

Interier: ink.arhitektura.interier, foto: Andraž Jenkole

Mladost je smela in iznajdljiva. Tokrat smo naleteli na dom dekleta, ki je v želji po bivanju v bližini mestnega vrveža, kupilo le 25 m2 veliko stanovanje in ga s pomočjo (prav tako mladih) arhitektk preobrazilo v izviren dom zase in svojo psičko.

Stanovanje v novogradnji

Interier: idea:list, foto: Blaž Gutman

Ko so arhitekti studia idea:list pristopili k oblikovanju interierja v eni od ljubljanskih novogradenj, je bilo stanovanje pripravljeno za vselitev – inštalacijski priključki izvedeni, hrastov lamelni parket položen, kopalnica opremljena s sanitarno opremo, stene prebeljene. A naročnica, ki zajema življenje s polno žlico, je želela nekaj več.

Prenova stanovanja v stolpnici

Interier: idea:list, foto: Blaž Gutman

Čeprav je bilo starejše ljubljansko stanovanje racionalno in kvalitetno zasnovano, pa – niti z izborom pohištva niti z načinom povezovanja prostorov – ni ustrezalo življenju mladega, družabnega in duhovitega para. Prenova je zahtevala večplasten pristop.

Prenova stoletne hiše v Murski Soboti

Arhitektura: Kubico domino arhitekti, foto: arhiv biroja

Le malokdo bi se odločil ohraniti stoletno hišo brez kanalizacije na izjemni parceli le lučaj od mestnega jedra. A pravi lastniki, združeni s pravimi arhitekti, nam vedno znova dokazujejo, da je to ne le možno, pač pa za ohranjanje naše stavbne dediščine pravzaprav nujno.

Le 18 m2: mini stanovanje z maksi izkoristkom

Foto: arhiv lastnikov

Zakonca Žibert sta stanovanje kupila kot investicijo in to kljub temu, da je imelo dve večji pomanjkljivosti. Bilo je namreč izredno majhno, z le 18,6 kvadratnega metra površine, pa tudi v katastrofalnem stanju. Po prenovi pa stanovanje ponuja vso udobje, ki ga na tako majhni kvadraturi sploh ne bi pričakovali.

Sodobno opremljena hiša v Domžalah

Interier: Prostornina, foto: Janez Marolt

Družina je v Domžalah kupila 320 m2 veliko hišo v tretji podaljšani fazi. Hiša z zanimivo arhitekturo, s simetričnimi prostori in polkrožnimi linijami, je družino navdahnila, da so tudi v interierju sledili tej klasični zasnovi. Po pomoč pri opremi so se obrnili na izkušen biro za notranjo opremo Prostornina, kjer so zasnovali izjemen ambient, ki spretno lovi ravnotežje med klasičnim in sodobnim.

Montažna hiša z bazenom

Foto: arhiv lastnikov

Življenje v najemniškem stanovanju zamenjati za hišo z lastnim bazenom? Se sliši preveč nedosegljivo? Naša gostitelja sta sanjala točno o tem in pred dvema letoma želje tudi uresničila. V Selu pri Zagorici, ki je le streljaj od dolenjske avtoceste, je njuna montažna hiška prava kraljica na vasi.