Ekipa Ambientov ne obiskuje samo luksuznih hiš, ampak z enakim navdušenjem iščemo tudi majhna stanovanja, kjer ravno omejenost prostora izziva k najbolj domiselnim rešitvam. V bloku v Medvodah smo našli mini stanovanje z maksi izkoristkom.

Zakonca Žibert sta stanovanje kupila kot investicijo in to kljub temu, da je imelo dve večji pomanjkljivosti. Bilo je namreč izredno majhno, z le 18,6 kvadratnega metra površine, pa tudi v katastrofalnem stanju.

»Ko sem jaz stopila noter, ko sem se ozrla po prostoru, je nekaj imel. In midva sva se spogledala in nama je bilo takoj jasno: ”To si vzameva kot izziv, kaj lahko iz te luknje midva narediva,”« pripoveduje Manca Žibert in nadaljuje z opisovanjem postopkov prenove. Prvi korak je bilo čiščenje prostora. S sten so postrgali približno 5 do 6 nanosov starih barv, odstranili so les, ki je bil prav tako ponekod položen po stenah, odstranili so poden.

»Potem ko smo odstranil poden, smo videl, ali nam višina tlaka dopušča, da dejansko prestavimo odtoke. Hvala bogu se je izkazal, da je to mogoče. Tako da takoj, z največjim veseljem, smo začeli rušiti kopalnico.«

Po grobih obnovitvenih delih sta zakonca na pomoč poklicala arhitekta Jureta Janžekoviča, ki je pripravil načrt, kako to mini kvadraturo, ki je bolj spominjala na kamp prikolico kot na stanovanje, kar najbolj maksimalno izkoristiti.

»Glavni cilj je bil, da pridobimo nek večji osrednji prostor. Za kopalnico sem uporabil stekleno steno, da bi nekako pridobili na optični globini prostora. V nišo med kopalnico in steno smo umestili kavč, s čimer smo rešili spalni kot. Za jedilni kot smo predvideli manjšo mizico. Sprva je bila mišljena zložljiva, na koncu smo ugotovili, da je enako, če jo premikamo. Omare sem umestil čim bolj proti koncu prostora. Sledil sem tudi liniji vhodnih vrat. Potrebno je bilo tudi reduciranje kopalniških elementov. Kljub vsemu so morali zagotavljati neko normalno uporabo kopalnice,« našteva arhitekt.

Glede na majhnost stanovanja je bilo potrebno pohištvo izdelati po meri, pri čemer so stavili na belo barvo, ki optično poveča ambient, in lesene poudarke, s katerimi so vnesli vanj toplino. Poskrbeli pa so tudi za estetski dodatek, in sicer so nad kavč, ki je hkrati postelja, obesili delo akademske slikarke Helene Korošec, s katerim so v stanovanje vnesli nek osebni stik med stanovalcem in umetniškim delom, česar z generičnim okraskom stene ne bi mogli doseči.

Celotna prenova z okni, s tlaki in pohištvom je zakonca stala okoli 17 do 18 tisoč evrov, kar je preračunano približno 1000 evrov na kvadratni meter. Veliko dela sta opravila sama in na ta način privarčevala kakšen cent, nikakor pa nista želela varčevati pri izbiri materialov.

»Dajala sva res kvalitetne materiale noter. Pri določenih stvareh sploh nisva gledala na ceno. Moj mož je tudi poudaril, da jaz vedno znam izbrati najdražjo stvar, kar je mogoče,« se na koncu še pošali lastnica.

Fotografije: osebni arhiv lastnikov