Ko so arhitekti studia idea:list pristopili k oblikovanju interierja v eni od ljubljanskih novogradenj, je bilo stanovanje pripravljeno za vselitev - inštalacijski priključki izvedeni, hrastov lamelni parket položen, kopalnica opremljena s sanitarno opremo, stene prebeljene. A naročnica, ki zajema življenje s polno žlico, je želela nekaj več.

Arhitekti so prepoznali njenega polnega duha, njene bivalne navade, njeno eleganco, sofisticiranost; njene zanimive hobije – vse od šivanja, kuhanja, priprave sladic, sprejema gostov -, njene potrebe po prepletu različnih funkcij (druženje, delo, počitek) znotraj istega prostora … In se odločili, da navdih za opremo poiščejo v mnogokrat spregledanih interierjih Eileen Grey, v realizacijah elegantne dame, ki je svoje življenje posvetila oblikovanju dovršenih interierjev s poudarkom na barvah in kompoziciji; na prepletu ženstvene elegance in takrat prevladujočega funkcionalnega minimalizma.

STANOVANJE OB NAKUPU

Interier so zato določili kot serijo volumnov, površin in praznin. “Vsak polni element je uporaben in namenjen točno določeni stvari, vsaka praznina pa je oblikovana z vednostjo, da se lahko kmalu zapolni. V njih se lahko naselijo lastnici ljubi objekti – slike, kipi, modni dodatki in obleke – ki so tako postavljene v funkcionalen okvir oziroma v kompozicijski kontekst,” pojasnjujejo arhitekti. Tako je lastničin dovršeni slog vedno postavljen na ogled kot del premišljenega interierja.

Kuhinjo, ki je bila sprva načrtovana v obliki črke L, so zasnovali v dveh vzporednih elementih. Tako so dobili več shranjevalnih površin, hkrati pa celoten bivalni del strožje razmejili na funkcionalne enote: na pripravo hrane, obedovanje in sproščanje. Vseeno pa se ambienti prepletajo: od tal dvignjen kuhinjski otok prepušča poglede in svetlobo globoko v notranjost kuhinje; jedilniška klop se zmuzne pod otokom vse do visokega kuhinjskega niza; in se prezrcali še na nasproti ležečo steno kot TV omarica. Sinje modro, ki tako enkratno določi karakter tega interierja, je izbrala lastnica.

V kabinetu poleg delovnega kotička najdemo še elegantno zasnovano dnevno posteljo: prenočišče za občasne goste ali pa udoben kavč za delo od doma.

Najbolj pa nas navdušita spalnica in kopalnica. Bogato žametno posteljno vzglavje (ki se kot oblazinjen element ponovi tudi ob dnevni postelji in jedilniški klopi) zavzame celotno dolžino stene za posteljo; leseni predelni okvir z vrtljivim ogledalom pa nudi lastnici ločen kotiček za spravilo garderobe na eni strani in razstavni element za svojo najljubšo garderobo na drugi. Ovalno ogledalo se ponovi še v predsobi in kopalnici, kjer (skupaj s hrastovimi omaricami in elegantno sanitarno keramiko) s svojimi oblinami vdahne ščepec ženstvene elegance sicer funkcionalno zasnovani notranji opremi.

In čeprav je bilo stanovanje že ob nakupu pripravljeno na vselitev, pa si zdaj, po ogledu tako izbranega interierja, težko predstavljamo, da bi lastnica lahko bivala v kakorkoli drugače opremljenem domu. Arhitekti so namreč uglajeni dami dobesedno ukrojili dom po meri. Dom, ki poudari njeno naravo; dom, v katerem bo lahko življenje še naprej zajemala z veliko žlico.

Interier: idea:list studio (Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor)

Fotografije: Blaž Gutman