Jasna in Miha sta se dlje časa spogledovala z mislijo, da bi se iz stanovanja v prestolnici, ki je ob rastoči družini postajalo čedalje bolj tesno, preselila v hišo. Tako sta se lotila najprej iskanja parcele, nato gradnje, vmes pa sta morala premagati še številne ovire in zaplete, ki so se jima postavili na pot. A projekt je stekel in kljub preprekam so se dve leti kasneje že vselili v novi dom.

Kot pravita zakonca, je bila zanimiva izkušnja povezana že s samim iskanjem zemljišča. Zanj sta izvedela preko babice, ki je Jasni pomagala pri prvem porodu, namreč po naključju je parcelo prodajala ravno njena soseda iz Domžal. In ker je Jasna človek akcije, sta že 15 minut kasneje stala na tisti parceli, ki se je seveda izkazala za pravo.

Zgodba naključij

A to je bil šele začetek zgodbe, naslednji korak je bil povezan z oblikovanjem novega domovanja, izborom arhitekta in izvajalcev, v mislih sta imela že izrisane želje, vendar sta se srečevala s precej nefleksibilnimi ponudniki. 

»Gledala sva hiše večjih proizvajalcev montažnih hiš in ko sva se peljala z enega takega ogleda nazaj, tam blizu Šenčurja pri Kranju vidva hišo, ki nama je bila zelo všeč. Pa sva se kar ustavila. Žena je pozvonila, sva rekla ”Ja kdo vam je pa to hišo naredil?” in smo se tam zaklepetali več kot eno uro. So nama razložil vse o gradnji. Midva sva bila čista zelenca. In priporočili arhitektko Katarino Hostar iz Kranja,« pripoveduje Miha.

Arhitektka si je za družino, ki jo poleg Jasne in Miha sestavlja še pet otrok, zamislila domovanje sodobnega videza, ki se zaradi številnih značilnosti loči od okoliških objektov. Hiša ima denimo ravno streho in ni podkletena. Čeprav si je Jasna nadvse želela imeti velik prostor za shranjevanje, kot ga nudi klet, je pretehtal strošek, povezan z gradnjo same kleti. Namesto le te so tako povečali kvadraturo samih bivalnih prostorov in ob hiši sezidali lopo, dovolj veliko za hrambo vseh potrebščin.

Nepričakovani stroški

Pa je zakonca med gradnjo hiše kaj posebej presenetilo, kakšen strošek, na katerega nista računala? Miha takoj opozori na zunanjo ureditev, na katero pri računici hitro pozabimo. »Pa ne mislim toliko trave, ampak tudi priklopi na vodo, na elektriko in tako naprej. Hišo sva zgradila celo ceneje, kot sva planirala, zunanja ureditev je bila pa verjetno 3-krat, 4-krat dražja, kakor sva planirala,« se spominja Miha, Jasna pa našteva: »Tudi ograja na takšni površini je blazen strošek. Govorimo vse od 15.000 naprej. Potem terasa, pergola, to je spet ponovnih 15, 20.000 zraven. Ozelenitev na 600 kvadratov, kar sploh ni veliko, ampak si takoj spet blizu 10.000, če so to 2, 3 drevesca, živa meja. In to naju je malo presenetilo,« priznava.

Sicer sta za kvadratni meter neopremljene hiše odštela približno 1.200 evrov, pri gradnji in iskanju ponudnikov pa sta izkoristila svojo iznajdljivost. Primerjala sta cene različnih ponudb in njihovo kvaliteto, na koncu pa izbrala najbolj optimalno rešitev.

»Ena zanimiva anekdota je pri oknih, kjer sva imela predračun okrog 30.000 evrov. Potem pa sem dal jaz na neki portal povpraševanje in se je javil gospod, tak konkreten obrtnik, ki se ukvarja z izdelavo PVC in aluminijastih oken. Tako da smo potem dali celo hišo v aluminijasta okna po ceni, ki je bila skoraj 15.000 evrov cenejša od prvega naslednjega ponudnika,« je zadovoljen Miha.

Videz hiše vsekakor odraža moderen stil, njena lega pa omogoča dovolj prostora za prosto gibanje in aktivnosti na parceli. V zadnjem delu hiše je kotiček za otroška igrala, v sprednjem pa prostor za počitek in druženje, ki ga bosta lastnika nadgradila še z bazenom. Zunanji prostor se lepo poveže z notranjim, za kar je zaslužno složno sodelovanje z notranjo arhitektko, ki je uskladila želje obeh lastnikov s končnim videzom. 

Arhitektura: Tina Okoren, mag. inž. arh.

Fotografije: Klemen Korenjak, Mateja Košir, Katarina Hostar

Vas zanima, kako je hiša opremljena? Pokukajte še v njeno notranjost → tukaj