Pokukali smo v notranjost sodobne hiše v Domžalah. Lastnika Jasna in Miha sta ob pomoči arhitektke v njej ustvarila 225 udobnih in stilsko dovršenih kvadratnih metrov, ki zadoščajo za občasno celo 7-člansko družino.

Zakonca Culiberg sta že od samega začetka imela dobro izoblikovane želje in zahteve, ki so arhitektki Tini Okoren, močno olajšali delo. Med željami sta naročnika navedla kopalnico za goste v pritličju, dovolj prostora za veliko jedilno mizo, utility, skupno igralnico za otroke in zadostno število otroških sob, da ima vsak član družine omogočeno zasebnost.

Za izhodišče je služila tudi dobro oblikovana maketa, ob kateri si je bilo mogoče bolje predstavljati, kako bo na koncu vse skupaj izgledalo.

»Res je. Maketa je super stvar, da si lahko predstavljaš, kako bo tvoja hiša zgledala. In si tudi malo zamisliš notranjo opremo,« pritrdi Jasna in opiše razporeditev prostorov v pritličju.

Iz glavnega vhoda stopimo v predprostor, ki loči cono za preobuvanje od »čistega« dela doma. Sledijo dnevna soba z velikim kavčem, kamor se udobno lahko namesti vseh sedem; pod sedeži garniture pa se nahaja priročna shranjevalna površina, ter kuhinja z jedilnico.

V veliki beli kuhinji lahko ustvarja vsa družina. Oblikovana je tako, da je predale mogoče odpirati tudi z nogami, opremljena pa z dvema pomivalnima strojema, velikih hladilnikom, v načrtu imajo celo še enega dodatnega, manjšega. Na steni ne moremo pregledati velikega urnik, ki je pri tako številčni družini skorajda nuja. Nanj je mogoče napisati tedenski načrt, obšolske, družabne in službene obveznosti in kot priznata Jasna in Miha je med šolskim letom popisan do zadnjega prostora.

Sicer pa se v pritličju nahaja še dvofunkcijska soba; hkrati je pisarna in soba za Mihovo hči iz prvega zakona, kadar pride čez vikend na obisk; zadaj je še kopalnica s tušem ter skrbno izkoriščen utility, kjer shranjujejo čevlje, urejajo perilo …

»Pri nas je veliko pranja, vsak dan je nekaj strojev in je super, da v bistvu po cevi iz zgornjega nadstropja otroci sami mečejo umazane obleke noter in jih potem tudi sami ločujejo na belo, barvno in črno. Tako, da je res vse zelo premišljeno in dovršeno,« pravi Jasna. 

In ker ravno omenjamo zgornje nadstropje, pokukajmo še tja. Spalnica staršev in kopalnica sta dva prostora, na katera sta zakonca najbolj ponosna, saj se je tu njun okus najlepše zlil v eno. Sicer pa s stopnic najprej stopimo v igralnico, ki je stičišče otrok in nudi nabor vseh skupnih igrač. Vzdolž dolgega hodnika s priročno garderobno omaro so nanizane štiri otroške sobe, ki po kvadraturi niso velike, okoli 12 kvadratov vsaka. Vendar to povsem zadostuje za spanje, učenje in igro. Sobe so opremljene tudi s pogradom, ki pod dvignjeno posteljo omogoča še postavitev kavča, kjer lahko prespijo prijatelji, se počiva, bere, igra…

Otroške sobe so med sabo ločene s stenami iz mavčnih plošč.  Tako jih je mogoče, ko bodo otroci odrasli tudi porušiti in povečati površino posamične sobe.

Pri snovanju in opremljanju vseh teh prostorov je pomoč arhitektke za notranje oblikovanje, Tine Okoren, prišla še kako prav. S svojim strokovnim znanjem je Jasnine in Mihove ideje spravila v realne okvire in s svojim izdelanim občutkom pomagala, da je domovanje videti kot zaključena celota, s katero so zadovoljni vsi člani družine.

»Miha ima zelo rad industrijski stil, se pravi malo bolj moški, s črnimi detajli, Jasna pa takšen bolj topel stil, pastelni, skandinavski. Tako, da smo hišo zastavili kot kombinacijo,« opisuje Okornova in dodaja, da v pritličju prevladuje industrijski slog z velikim črnim kuhinjskim otokom, črno steno, velikimi lučmi, medtem ko so posamezni detajli pastelni, na primer kavč. V spalnih prostorih, ki so bolj udobni in morajo nuditi več sproščenosti, pa prevladuje skandinavski stil.

Rezultat je vsekakor dovršeno opremljen dom, ki omogočila udobno bivanje na dolgi rok, čeprav – roko na srce – sogovornika ne spadata ravno med ljudi, ki bi nujno morali vreči sidro in pognati korenine le na enem mestu. Culibergovi so namreč zelo energična, popotniška družina, pri kateri selitve niso izključene. Morda že drugo leto, morda bodo nekoč živeli v hribih, na morju ali v tujini, pravijo. Lahko pa njihov trenutni dom, družinska in popotniška doživetja spremljate preko bloga in vloga 2many4granny (preveč za babico, saj pet otrok ne čuva nobena od njihovih babic). Sledite jim na Instagramu, na Facebooku ali pa preberete kakšen zanimiv potopis na njihovi spletni strani.

Arhitektura: Tina Okoren, mag. inž. arh.

Fotografije: Klemen Korenjak, Katarina Hostar, Mateja Košir

Vas zanima, s kakšnimi izzivi sta se zakonca Culiberg srečevala med gradnjo hiše? Preverite → tukaj