Funky: prenovljeno stanovanje z igrivim značajem

Čeprav je bilo starejše ljubljansko stanovanje racionalno in kvalitetno zasnovano, pa - niti z izborom pohištva niti z načinom povezovanja prostorov - ni ustrezalo življenju mladega, družabnega in duhovitega para. V studiu idea:list so se projekta prenove lotili večplastno.

0

“Zaradi postavitve nosilnih sten, ob katerih so se nizale temne omare, ter fiksne pozicije sanitarnega vozla, je bil vhod v dotrajano stanovanje ozek, svetloba pa kljub velikim steklenim površinam ni segala do hodnika,” se svojega prvega obiska stanovanja spominjajo arhitekti.

Pred prenovo

Reorganizacija tlorisa

Lastnika sta želela v dvosobno stanovanje umestiti dodatno spalnico, bolje izkoristiti kopalnico ter povezati kuhinjo z dnevno sobo. To je bilo možno s premišljenimi premiki sten, prezidavami in pozidavami ter majhno – a pomembno – funkcionalno reorganizacijo tlorisa.

“V predelu starega jedilnega kota smo pridobili še dodatno sobico, kuhinjo pa povečali proti dnevnemu prostoru – tako zdaj zavzema obliko črke L. Na račun prevelike spalnice smo povečali dnevni prostor in vanj umestili tudi jedilni kot, v spalnici pa smo z drugačno razporeditvijo pohištva ohranili enako količino shranjevalnih površin in jih s shranjevanjem pod pohištvom še povečali. V kopalnici smo z novo razporeditvijo pridobili prostor za kopalno kad ter dodatne omare,” posege razložijo arhitekti.

Pot do bolj zračne predsobe

Inovacija pa je bila potrebna predvsem v oblikovanju ozke in temne predsobe: nosilne stene, ki so jo omejevale, so onemogočale dnevni svetlobi, da jo doseže. “Popolna odstranitev stene, ki meji na kuhinjo, ni bila mogoča, zato smo jo delno odprli v obliki polkroga. Tako smo omogočili prehod svetlobe ter odprli pogled proti oknom in dnevnemu prostoru – predsoba je postala veliko bolj zračna,” razložijo arhitekti, ki so v predsobi kljub vsemu obdržali tudi kotno omaro z domačo pralnico. Le-ta, zdaj diagonalno zaprta, se popolnoma spoji s steno in postane praktično nevidna; odsotnost ostrih robov pa predsobo pretočno poveže z dnevnim prostorom.

Jadralna deska kot razstavni objekt

Čeprav so stanovanje popolnoma izpraznili starega pohištva, pa se niso mogli povsem otresti sledov preteklosti. Radiatorje in njihove cevi so zato raje kar poudarili: “Na tak način lahko objekt tehnične narave, izdelan po tekočem traku, postane oblikovni element. Tudi kavč v turkizni barvi, ki je bil izrazita želja naročnikov, stopi v ospredje in deluje kot razstavni kos – artefakt in se pridruži naboru izpostavljenih kosov v stanovanju.” Med poudarjenimi objekti je tudi deska za jadranje na valovih, ki je dobila častno mesto v predsobi. “Na ta način kos, ki bi bil sicer spravljen v omari in čakal na prihodnjo sezono, zavzame vlogo razstavnega objekta, ki daje identiteto prostoru, poleg tega pa predstavlja sentimentalni poudarek, ki v očeh lastnikov stanovanje pretvori v dom,” povedo arhitekti, ki so interier opremili z lesenim pohištvom čistih linij.

Liki ustvarjajo optične iluzije

Posebno vlogo v stanovanju igrajo tudi barve: poleg že omenjenih oranžne in turkizne se na steni iz prostora v prostor povezujejo različni liki – polkrogi in pravokotniki – v rumeni in bež barvi. Ti liki dopolnjujejo kompozicijo opreme, povezujejo prostore in ustvarjajo zanimive optične iluzije.

Stanovanje za ljubitelja športa, sonca in valov so dopolnili tudi s pletenimi dodatki (ki nas v mislih popeljejo na morje), z grafikami in slikami, s spomini … in tako ustvarili popolno zavetje: lepo in funkcionalno, a hkrati iskrivo in življenjsko.

Interier: idea:list studio

Fotografije: Blaž Gutman

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *