Življenje v najemniškem stanovanju zamenjati za hišo z lastnim bazenom? Se sliši preveč nedosegljivo? Naša gostitelja sta sanjala točno o tem in pred dvema letoma želje tudi uresničila. V Selu pri Zagorici, ki je le streljaj od dolenjske avtoceste, je njuna montažna hiška prava kraljica na vasi.

Andrej in Nataša sta skupaj s hčerko Lio iskala možnosti, kako bi uredili svoj stanovanjski problem, saj niso več želeli bivati v najemu. Iskali so stanovanje za nakup, pa bivalne vikende in starejše hiše, a so kmalu ugotovili, da bi tak nakup pomenil tudi potrebno adaptacijo in ne bi bil nič cenejši od nakupa parcele in postavitve montažne hiše. Zato je padla odločitev za slednjo. Povezala sta se s podjetjem Jelovica hiše, z njimi podpisala pogodbo za 125 m2 hiško, izrisano po njunih željah, in že 14 mesecev kasneje dobila v roke ključe svojega novega doma.

»Res je. V hiši ste lahko prej kot v enem letu od podpisa pogodbe. Sicer je to v veliki meri odvisno od hitrosti upravnih organov v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, na kar žal nimamo vpliva. Lahko pa zagotovimo, da ste nato v hiši v 180-ih dneh, ko govorimo o hiši na ključ,« pove Gregor Senčar iz podjetja Jelovica hiše in našteje še druge prednosti montažnih hiš pred klasično gradnjo. »Vsaka naša hiša je individualno zasnovana. Bodočemu lastniku prisluhnemo, pregledamo možnosti, ki jih ponuja lokacija in zasnujemo optimalen objekt, skladen s pričakovanji bodočega lastnika. Poleg tega imajo lesene hiše zelo dolgo življenjsko dobo. V Evropi in po svetu najdemo hiše srednjega veka, ki so še danes v uporabi. Denimo v Sloveniji najdemo objekte, stare 100 in več let, ki so še danes v funkciji. Naša prva hiša bo drugo leto stara 80 let in v njej še danes prebivajo. Mit je, da ima lesena gradnja kratko življenjsko dobo,« poudarja.

Prav tako pa pri montažni leseni gradnji mnoge prepriča tudi okolijski vidik, ki ga zagovarjajo v podjetju, saj so to hiše, ki so narejene s pomočjo energije sonca, vode in pa biomase. »Les, k ga uporabljamo v naših hišah, je pridobljen iz trajnostno upravljanih gozdov, čemur priča certifikat PEFC. Ta certifikat je naše podjetje pridobilo zaradi sodelovanja v trajnostni dobavni verigi. To pomeni, da lahko s tem certifikatom izkažemo sledljivost lesa. S čemer pripomoremo k ohranjanju gozdov,« pove sogovornik.

Tudi v okolici obiskane hiše se bohoti narava, blizu je gozd, kar bivanju daje dodatne kvalitete. Družina veliko časa preživi v lepo urejenih zunanjih kotičkih oziroma na terasah, od katerih je ena namenjena posedanju in pitju kave, drugo krasi zunanja kuhinja, kjer lastnika rada gostita prijatelje in sosede, piko na i pa dodaja bazen.

»Ideja za bazen je padla že kar zgodaj. Že ko smo risali hišo, sem jih zaprosil, da mi vrišejo idealno pozicijo za bazen. Predvsem zato, ker sva vedela, da ko bo prva prilika, ga bova naredila,« pripoveduje Andrej, ki je bil tudi glavni notranji opremljevalec doma. Za računalnikom je preživel ure in ure in iskal ideje, kako prostore čim bolj okusno opremiti in se posvetiti tudi detajlom.

Tako nam v oči pade betonska stena, ki je sicer imitacija betona, pa kamenčki ob stopnicah, markantna dolga linijska led svetila in ko se povzpnemo v višje nadstropje, tudi praktična jeklena ograja, ki zahteva le malo vzdrževanja in čiščenja.

Še posebej razkošno iz zgornjega nadstropja deluje tudi galerija s pogledom na pritlični odprti tloris ter kraljevski apartma, sestavljen iz dveh sob, ki sta ga lastnika namenila hčeri.

»Najprej sta bili mišljeni dve sobi za dva otroka. Glede na to, da imava samo eno hči in da ne stoji ena soba prazna, pa smo kar obe uredili zanjo. Tako smo ena vrata že na začetku zaprli in iz dveh sob dobili eno dvodelno. Prva je kot njen delovni kotiček, dnevni kotiček, kot soba za igranje, druga soba pa je njena spalnica,« zaključuje Nataša in potrdi, da se v novem domu vsi trije odlično počutijo. »Če bi se še enkrat odločala, bi se 100-odstotno še enkrat za montažno leseno hišo!«