Družina je v Domžalah kupila 320 m2 veliko hišo v tretji podaljšani fazi. Hiša z zanimivo arhitekturo, s simetričnimi prostori in polkrožnimi linijami, je družino navdahnila, da so tudi v interierju sledili tej klasični zasnovi. Po pomoč pri opremi so se obrnili na izkušen biro za notranjo opremo Prostornina, kjer so zasnovali izjemen ambient, ki spretno lovi ravnotežje med klasičnim in sodobnim.

“Rdeča nit pri snovanju interierja so bile nežne polkrožne oblike in sama arhitektura hiše,” pove avtorica projekta Nina Galič in nadaljuje: “Le-teh nismo želeli zasenčiti, ampak jih nadgraditi in poudariti s pravo izbiro materialov in pohištvenih elementov. Prevladujejo svetli barvni toni, pravi in tehnični kamen, topel orehov les ter elegantni zlati detajli.”

Zgodba hiše se začne že z vhodnimi vrati, ki so nekaj posebnega. Lastniki so namreč želeli na vratih motiv lipovega drevesa, kar je bilo za mizarstvo Jagodic, kjer so vrata izdelali, poseben izziv. Najprej so s papirjem in svinčnikom naredili skico, kako naj bi bila vrata videti. “Nadaljevalo se je s tem, da smo morali to skico prenesti v računalniško obliko in to računalniško obliko potem še v stroj, ki je bil to sposoben narediti,” opisuje dip. ing. les. Valentin Jagodic. Kljub pomoči stroja je bilo potrebnega še precej ročnega dela, da so vse detajle lepo zbrusili in obdelali. “Poleg tega so pa vrata zelo dobro varnostno zasnovana, s točkovnim zaklepanje in so hkrati tudi pametna vrata; odpreš jih lahko tudi preko telefona, če je to želja. Ko jih pa enkrat zakleneš, ne prideš notri ne s pametnim telefonom ne s kodo.”

Ker smo bili v hišo povabljeni, na srečo z vstopom ni bilo težav. Nas je pa zato že takoj ob vhodu presunila eleganca opreme po meri. Predprostor je oblečen v keramiko v vzorcu marmorja. Ob strani je urejena udobna oblazinjena klop z ogledalom, za katerim se skriva garderobna soba. Steklena dvokrilna vrata v prostor prepuščajo svetlobo, po drugi strani pa ponujajo pogled na bogato galerijo s polkrožnim stopniščem, ob katerem raste velik zelen fikus – družinsko drevo.

Iz stopniščnega predprostora lahko zavijemo na levo, v dnevno sobo, ali na desno, v kuhinjo z jedilnico.

“Kot mizarstvo smo gotovo najbolj ponosni na to ukrivljeno stopnišče s stekleno ograjo,” pravijo pri mizarstvu Jagodic, kjer stremijo k izdelavi zahtevnih unikatnih in po meri narejenih izdelkov.

Z rešitvami po meri do uravnotežene elegance

V dnevnem prostoru, ki je zasnovan kot galerijski prostor z dvovišinskim stropom, se najprej načudimo čudovitemu orehovemu parketu z interzijo, izdelanem po meri za naročnike, nato pa nam pogled zaobjame še vsako od treh sten, ki objemajo dnevni prostor.

Na osrednjo steno je umeščen klasičen kamin, oblečen v kamen v vzorcu marmorja; ostali dve steni pa sta opremljeni s po meri izdelanim pohištvom – na eni je konzolna komoda z zahtevnim reliefnim karo vzorcem, ki posnema vzorec intarzije v tleh, na drugi pa dvovišinska knjižna omara z lestvijo, kjer družina razstavlja sentimentalne predmete. Uokvirja jo nežna zlata obroba, ki še dodatno poudari njen elegantni proporc. Polkrožne linije arhitekture odmevajo tudi v izbranih dodatkih – lestencu, stenski uri, kavni mizici.

Kuhinja, prav tako iz delavnice mizarstva Jagodic, je zasnovana širokopotezno in družini zagotavlja veliko shranjevalnih in delovnih površin. Modri kuhinjski elementi so uravnoteženi s toplim orehovim lesom, iz katerega so izdelani izbrani poudarki, ter skupaj z jedilnico postavljeni na keramični tlak v vzorcu marmorja, v tehničnem kamnu z istim vzorcem pa je izdelan kuhinjski pult.

“Lastniki so želeli imeti kuhinjo v temno modri barvi in v lesu oreha. Kar je večna kombinacija,” meni Valentin Jagodic in dodaja, da so bile med zahtevnimi elementi tudi okrogline in unikatna kuhinjska miza, na željo stranke so prilagodili tudi pomivalni stroj na višini, shranjevalni prostor s shrambo v omarah s samo-zapiralnim sistemom vrat in pa omaro z malimi gospodinjskimi aparati.

“Steklenice vin so razstavljene v niši iz orehovega lesa, ki popestri izčiščene modre fronte kuhinjskih omar. Kuhinja je opremljena tudi z edino televizijo v celi hiši, ki omogoča spremljanje kuharskih oddaj kar iz kuhinjskega otoka,” pa dodajajo avtorice interjerja.

V spalnem apartmaju v pritlični etaži se s steklenimi dvokrilnimi vrati povezujejo spalnica, garderobna soba in kopalnica. V prostoru prevladujejo svetle barve in topel orehov parket. Postelja, nočni omarici in predalnik so bili izdelani po meri, njihov povezujoč element pa so bele kovinske nogice, ki se nadaljujejo tudi kot ročaji predalov in v lep usnjen detajl na hrbtišču postelje.

V nadstropju je večja otroška soba, ki si jo delita otroka. Zasnovana je kot svetel prostor mehkih oblik, ki združuje spalni in igralni del ter lastno kopalnico.

Večina detajlov je izdelanih po naročilu – tu so se izkazali izbrani domači mojstri, od mizarstva do tapetništva in oblikovalke svetil. S skrbno izvedbo avtorskih detajlov, ki so jih zasnovali v biroju Prostornina,  so uspeli družini ustvariti svetel in topel dom z elegantno in večno notranjo opremo.

Interier: Prostornina (Nina Galič inter. arch., Ana Jerše univ. dipl. inž. arh., Nina Bohte dipl. diz.)

Oprema: Mizarstvo in žagarstvo Jagodic, Gregorčičeva ulica 2, 1235 Radomlje, tel.: 041 751 600

Fotografije: Janez Marolt