Mladost je smela in iznajdljiva. Tokrat smo naleteli na dom dekleta, ki je v želji po bivanju v bližini mestnega vrveža, kupilo le 25 m2 veliko stanovanje in ga s pomočjo (prav tako mladih) arhitektk preobrazilo v izviren dom zase in svojo psičko.

“Stanovanje je bilo zasnovano za aktivno in sodobno dekle, ki svoje dneve preživi med ljudmi v telovadnici in v sržu mestnega vrveža. Domov, k svoji psički, se rada vrne v umirjeno in sproščujoče vzdušje, to mora biti prostor, ki ji ne bo jemal energije in ki od nje ne bo zahteval prevelikih odrekanj,” povesta Luca Jereb Premrl in Janja Orel iz biroja ink.arhitektura.interier.

Kupila je stanovanje v vrhnjem nadstropju enega izmed ljubljanskih blokov, s skromno kvadraturo in z le enim oknom. Vanj je želela umestiti čim več shranjevalnih površin in različnih kotičkov – za delo, počitek, obedovanje, ne da bi stanovanje hkrati prenatrpala z različnimi pohištvenimi kosi.

Arhitektki sta k zasnovi pristopili premišljeno. Predprostor sta opremili z manjšo kuhinjo in tako sprostili kar največji del stanovanja za druženje, delo in počitek. Posteljo sta umestili na multifunkcijski podest, ki je hkrati posteljno dno, prostor za umirjeno delo ob računalniku, shranjevalna površina, pa tudi klop, na katero se ob kavi posedejo gostje. Nizki obojestranski poličnik sobo pregradi na intimni in družabni del, ne da bi oviral prehod svetlobe v globino prostora. Ob podestu teče dolga vgradna omara, v kateri poleg garderobe najdemo še manjšo pisarniško nišo, sesalec, likalno desko, čistila.

Pohištvo je izbrano v svetlih sivih in lesenih tonih, ki prostor optično povečajo, in dopolnjeno s kontrastnimi temnejšimi kosi pohištva – posteljnim vzglavjem, kavčem in magnetno steno – ki celoto vizualno uravnotežijo.

Mlado dekle je tako dobilo multifunkcionalno in urejeno stanovanje, ki je ne bo obremenjevalo ne z neredom ne z občutkom utesnjenosti. Poleg tega pa je arhitektkama uspelo prenovo speljati brez gradbenih del (le s premikom nekaterih inštalacij), s čimer sta lastnico razbremenili tudi v smislu časa in stroška prenove. Stanovanje, ki bi lahko z napačnim pristopom postalo prenatrpan brlog, pa lastnici zdaj omogoča aktivno in družabno preživljanje prostega časa; ne le izven doma, pač pa tudi med štirimi stenami.

Interier: ink.arhitektura.interier (Luca Jereb Premrl, m.i.a. in Janja Orel, u.d.i.a.)

Fotografije: Andraž Jenkole