Cigare in duhovitost: ljubljansko stanovanje za mladega poslovneža

GAO arhitekti so opremili že številna stanovanja v ljubljanski Situli. Vsako pa do zadnjega detajla izraža karakter naročnika in dosledno sledi njegovim zahtevam; tokrat predstavljamo interier za uspešnega, mladega poslovnega človeka.

0

Stanovanja v ljubljanski Situli so pravi ustvarjalni poligon za notranje oblikovalce, ki navdih jemljejo iz surovih materialov, iz katerih je zgrajena stolpnica, čudovitega razgleda na mesto, pa tudi iz odprte tlorisne zasnove, ki zagotavlja dinamično življenje.

Interier, ki sta ga Petra Zakrajšek in Helena Bernik opremili za mlajšega gospoda, zaradi svoje črno-bele palete na prvi pogled deluje minimalistično, a je presekano z ravno dovolj duhovitimi detajli, ki strog interier sprostijo in ga pomladijo.

Energijska razširitev vse tja do Ljubljanskega gradu

Osrednji bivalni prostor je s kuhinjskim otokom ločen na dve enoti: belo, funkcionalno kuhinjo in črno, ležerno dnevno sobo, ki se vizualno razširi še navzven, do Šišenskega hriba in Ljubljanskega gradu. V udobno zasnovani dnevni sobi nas preseneti duhovito uokvirjena vitrina, v kateri je lastnik na ogled postavil bogato zbirko cigar.

V kuhinji, ki se razteza po celotni širini prostora in se s tem energijsko odpira proti centru Ljubljane, se prepletajo številne barve in materiali: glazirane bele ploščice vzdolž celotne kuhinjske stene, bel kuhinjski niz brez ročajev, nato pa visok črn hladilnik, ki se smiselno poveže s črnim kuhinjskim otokom, le-ta pa preide v navidez lebdečo jedilno mizo iz naravnega, oljenega hrasta.

Kuhinjo nadgrajujejo duhovite luči oblikovalke Inge Bouwmeester – preproste žarnice, obešene na debelo mornarsko vrv. Svetila se ponovijo tudi v spalnici in s tem oblikovalsko rdečo nit, ki presega zgolj črno-beli minimalizem, povlečejo preko vseh prostorov.

Zadnji duhoviti poudarek, mimo katerega pač ne gre, pa so dnevne sanitarije, ki – kot v mnogih projektih GAO arhitektov – nikakor ne ostajajo oblikovno podhranjene: velika črna stena, ki sama po sebi deluje elegantno, se lahko spremeni v šolsko tablo, ki obiskovalcem nudi ekspresivni prostor za izražanje straniščnega humorja.

Arhitektura: GAO arhitekti, 2016

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *