Flamma Stoneware je znamka prvinskih in organskih izdelkov iz gline, ki domuje v gorenjski prestolnici. Izdelke oblikujejo spretne roke Davida Almajerja in Eve Berce, dveh mladih ustvarjalnih duš, ki sta v ustvarjanju z glino našli življenjsko ravnotežje.

Glina je material, ki s svojo ustvarjalnostjo in brezkončnimi možnostmi v hipu začara vse, sploh pa tiste, globoko zakoreninjene v ustvarjanju. David, po poklicu elektrotehnik, in Eva, sicer antropologinja, pri tem nista nobena izjema. Njun prvi stik z glino izvira še iz najstniških let, s časom pa se je naklonjenost glini le še poglobila. Evo je sicer glina začarala v času študija, ko se je prav s pomočjo tega naravnega materiala zamotila skozi ves dan in umirila svoje misli.

David se je po drugi strani že v srednji šoli rad udejstvoval na različnih področjih umetnosti, od stenskih poslikav, kiparjenja, slikanja do opremljanja lokalov z dekorativnimi elementi. Pri srcu mu je bila tudi glasba. Glina je tako postala nov medij, skozi katerega je obema uspelo izraziti svojo ustvarjalnost, svoje misli. Danes jima to uspeva pod znamko Flamma Stoneware, ki izhaja iz latinskega poimenovanja ognja.

»Že od samega začetka ustvarjanja z glino sva bila najbolj začarana z leseno-žganimi izdelki, ki jih je treba žgati na temperaturah, višjih od 1300 °C. Tako nastanejo izdelki, ki žarijo z izjemno energijo, visoko vibracijo, ki so popolnoma unikatni, organski, prvinski … Spominjajo nas, da se prava lepota skriva v nepopolnosti,« pojasnita David in Eva.

Glina je material vseživljenjskega učenja. Največji izziv pa jima še danes predstavlja mešanje glazur in žganje na drva v pečeh, ki jih je lastnoročno zgradil David. Pri svojem ustvarjanju se rada poigravata z različnimi glazurami in tehnikami, rezultat pa so organski in prvinski glineni izdelki, tesno povezani z naravo:

»Po 15 letih in več sto narejenih glazurah še vedno slediva notranjemu občutku, iščeva nove barvne kombinacije, nove tehnike … Navdihi večinoma prihajajo iz narave. Narava vse da in lahko tudi vse vzame. Pri oblikovanju združujeva uporabni in estetski vidik. Vsakemu izdelku poskušava vdahniti svojevrsten značaj.«

Čeprav sta se ustalila v Kranju, kjer imata tudi lasten studio, so njuni izdelki odpotovali že po vsem svetu. Kot povesta s ponosom, po vseh celinah. Tudi v prihodnosti bi še naprej rada sledila svoji umetniški filozofiji in še naprej ustvarjala po trenutnem navdihu. Prav tako bi rada ohranila tehniko žganja na drva, ki jima je posebej ljuba. Poleg skodelic, krožnikov in drugih keramičnih izdelkov v njuni ponudbi najdete tudi dekorativne kipce.

»Rada bi delala več po trenutnem navdihu, žgala na drva. Ustvarjala bi več kipov in bolj zahtevnih kosov, znanje se nadgrajuje s poskušanjem, z vztrajnostjo, tu je potreben čas, tega imamo v tem norem svetu na voljo v omejenih količinah. V življenju se ne da ničesar prehiteti, skozi leta se razvijamo,« nam na srce položita ustvarjalca.