Pod spretnimi prsti oblikovalke gline Barbare Jemec nastajajo prekrasni keramični izdelki, ki se ravnajo po letnih časih in razpoloženju. Od elegantnih kosov črne keramike do živahnejših vzorčastih stvaritev - znamka Barby Pottery resnično zadovolji vse okuse.

Barbara, sicer diplomirana ekonomistka, že vrsto let deluje v financah in kontrolingu, v popoldanskem času pa rada zagnete v glino in z njeno pomočjo sprosti svojo ustvarjalnost. Glina je njena velika ljubezen že trinajsto leto, njene poti pa so se s tem odločnim naravnim materialom križale še nekaj let prej.

V predbožičnem času, pred približno dvema desetletjema, je Barbara v prelepem atrijskem studiu stare meščanske hiše v Kamniku opazila gospo, ki je spretno rokovala z glino. Njenega imena se danes ne spominja več, a ko se je sprehodila mimo tiste hiše, jo je kot magnet povleklo v studio. Vse od tedaj je sanjarila o tem, da bi tudi sama ustvarjala z glino, pred trinajstimi leti pa zbrala pogum in se udeležila tečaja v prestolnici.

»Največ znanja sem pridobila pri eni najboljših učiteljic keramike v Sloveniji Ines Kovačič. Udeležila sem se tudi nekaj delavnic pri drugih slovenskih keramikih. Nepozabna je nekajdnevna delavnica umetnosti izdelovanja iz porcelana z ameriško umetnico Antoinette Badenhorst,« pripoveduje Barbara, ki se je odzvala vabilu in se udeležila tudi mednarodnega simpozija pri priznanih oblikovalcih keramike Barbi Štemberger Zupan in Niku Zupanu poleti 2021.

Ideja o osnovanju lastne znamke je prišla spontano. Počasi. Z vse večjo ljubeznijo do rokovanja z glino in spontanim oblikovanjem sloga. Zmenki z glino so ji sprva pomenili pobeg od vsakdanjih obveznosti. Vrsto meditacije in sprostitve. Izdelki so pogosto pristali v rokah znancev in prijateljev, ki so jo spodbudili k osnovanju lastne znamke.

Po letih obiskovanja delavnic pri Ines Kovačič je leta 2015 registrirala dopolnilno dejavnost in se predstavila pod znamko Čpine iz gline. Pozneje je znamko preimenovala v Globino, zdaj pa že približno štiri leta deluje pod imenom Barby Pottery. Glini se posveča, kadar ji čas dopušča. Največkrat popoldne in ob koncih tedna. 

»Moj največji navdih je trenutno razpoloženje, zaznavanje okolice in letni časi, katerih pestrost ter raznolikost me spodbudijo k izbiri glin in barv. Obožujem tudi pestrost starega tradicionalnega lončarstva, ki je velikokrat navdih za detajle na mojih izdelkih,« pove z navdušenjem.

Nekaj prav posebnega so njeni izdelki v črni barvi, ki pogosto sovpadajo z letnim časom ali njenim razpoloženjem. Pri tem uporabi črno glino, katere lepota se pokaže po drugi peki. Črnina doda izdelkom tudi neke vrste eleganco, zaradi česar še bolj izstopajo. Njene izdelke za zdaj lahko kupite v domačem studiu v Kamniku ali prek osebnih naročil. Lastniki njenih izdelkov postajajo redne stranke, ki se dobro zavedajo unikatnosti in edinstvenosti njenih stvaritev. Barbari tudi načrtov za prihodnost ne manjka.

»Imam kar nekaj znanja na lončarskem vretenu in ročnih tehnikah. Toda tehnike in materiali s področja keramike, peke in glazur so tako široki, da bi se jih lahko učila še nekaj naslednjih življenj. Svet glazur je posebno področje, kjer imam najmanj znanja, zato v letu 2023 načrtujem poglobljeno izobraževanje na tem področju. Seveda bi rada nekaj znanja pridobila tudi v tujini. Mikata me Španija in Portugalska,« zaključi Barbara.

Več >>> www.barbypottery.si