Hana Jelovčan je umetniška duša, ki v svojem kreativnem procesu plava med ilustracijo, grafičnim oblikovanjem in ustvarjanjem glinenih izdelkov. Ustvarjanje jo popelje v neznane svetove, daleč stran od vrtinca tukajšnjega. Sprva je ustvarjala predvsem zase, a ko je njeno domovanje postalo premajhno, se je odločila svoje lične izdelke deliti tudi z drugimi pod znamko Hanin Atelje.

Pod znamko Hanin Atelje najdete lične izdelke iz gline, od brezhibne beline do globokih glazur in igrivih črtic. Dvaindvajsetletna študentka vizualnih umetnosti in oblikovanja zase pravi, da se že od nekdaj dobro počuti s popackanimi rokami, ki so posledica procesa ustvarjanja: »Dobro se počutim, ko padem v tok ustvarjanja in vse izgine iz moje glave. Ure minevajo kot minute, kava se zasuši na robu skodelice in moj želodec začne kruliti od lakote, ker sem pozabila na vse, kar obstaja.«

Tako življenjsko polna, kot je njena keramika, pa so tudi grafične in ilustrativne podobe. Pri oblikovanju in ilustraciji jo navdihujejo ljudje. Njihova preprostost. Subtilni in mimoidoči trenutki, ki bivajo v vsakdanjem. Ni ji všeč, če so stvari narisane preveč striktno in po pravilih. Sama risanja ne želi dojemati preveč resno, temveč predvsem skozi igro in zabavo. To se odraža tudi v njihovi barvitosti.

Nič manj igriva ni njena keramika. Ta največkrat nastane iz potrebe po nekem izdelku, pri čemer Hana zaviha rokave in se loti oblikovanja gline. Čisto po njenem okusu. V začetnih zmenkih z glino ji je ta nudila predvsem odklop od vrveža vsakdana. Sprostitev v obliki packanja. Povsem organski proces oblikovanja naravnega materiala, brez naglice in stresa. Kaj kmalu pa je bila njena domača kuhinja polna avtorskih glinenih izdelkov, zato se je odločila, da jih ponudi tudi drugim. Z namenom, da njeni izdelki polepšajo dan še komu drugemu. Sčasoma so se izdelkom na spletnih omrežjih pridružile tudi ilustracije in tiskovine, ki jih poprej javno ni pogosto delila. Vse te izdelke danes združuje pod imenom Hanin Atelje:

»Ime Hanin Atelje sem izbrala zato, ker se nisem želela osredotočiti in omejiti samo na eno smer ustvarjanja. Rada imam kombiniranje različnih medijev in možnost, da se od določene tehnike odmaknem, ko mi zapaše oziroma nimam navdiha. Tako zdaj pod imenom Hanin Atelje glinarim, oblikujem in ilustriram, vedno odprta za nove ustvarjalne priložnosti.«

Njeni prvi zmenki z glino so potekali v sklopu enotedenskih delavnic v kletnem ateljeju pod budnim očesom gospe Karmen. Pozneje se je udeležila tudi nekaj drugih delavnic iz oblikovanja gline tako v tujini kot doma, ob tem pa obiskala kar nekaj domačih in tujih ateljejev. Tudi v sklopu študija se je bolje spoznala z glino. A kot zatrdijo številni ustvarjalci, je ustvarjanje z glino proces vseživljenjskega učenja.

»Izdelovanje glinenih izdelkov je lahko tako vznemirjajoč kot tudi živce parajoč in dolgotrajen proces. Od oblikovanja surove gline, sušenja, prve peke biskvita do barvanja, glaziranja in končne peke ‒ celoten postopek traja kakšen teden, da dobim končni izdelek. Seveda pa tudi vsak kos zmeraj ne uspe. Pri glini je sicer zelo pogosto, da stvari popokajo med peko ali pa različne glazure nepredvidljivo odreagirajo na različne tipe glin. Definitivno pa nisem perfekcionistka. V svojem stilu sem sprejela nepopolnosti materiala, ki jih ne skrivam, prej ravno obratno,« o svojem odnosu z glino pove Hana. Številne njene izdelke odlikujejo glazure globokih tonov, ker sama prisega na načelo ‘Manj je več’, pa se izogiba pretiranemu krašenju izdelkov.

Poleg keramičnih izdelkov lahko pod znamko Hanin Atelje občudujemo tudi lične podobe malih človečkov. Ilustracije, ki so nastale v sklopu študijskega predmeta Ilustracija. Za navdih so ji služile kar podobe ljudi, podobe vseh nas, naših malih trenutkov. Tistih, ki rišejo nasmehe na obraz. Za začetek je te podobe prenesla na print, pozneje še na novoletno voščilnico. Na koncu so ji ti mali človečki tako zlezli pod kožo, da jih je uporabila tudi na začetni strani spletne strani.

Ob vsej tej kreativnosti je jasno, da ji idej in inspiracij zlepa ne bo zmanjkalo. »Tudi jaz bi rada vedela odgovor na to vprašanje,« na vprašanje o tem, kako bi znamko v prihodnosti rada še razvila, v smehu odgovori Hana in zaključi: »Naslednje leto načrtujem preživeti v Atenah, kjer bom prek programa Erasmus+ opravljala pripravništvo v oblikovalskem studiu. Rada bi izboljšala svoje znanje na tem področju, nabrala čim več izkušenj in dobila vpogled v vsakdanje procese večjih studiov. Prepričana sem, da ne bom nehala plavati v ustvarjalskih vodah. Kaj me v prihodnosti čaka, še ne vem, čutim pa, da je velika možnost, da me vsaj za nekaj časa tok odnese v tujino.«