Vsak izmed nas potrebuje način za izražanje kreativnega duha, ki biva v nas samih. Andreja Križman, sicer diplomirana medicinska sestra, je svojo veliko strast našla v glini. Svoje čudovite stvaritve združuje pod znamko Aleya design.

Andreja je že pred leti, na precej spontan način, spoznala, da sta ji gnetenje in ustvarjanje blizu. Med oblikovanjem sladkorne mase, iz katere je kasneje izdelala okraske in figurice za hčerino prvo rojstnodnevno torto, je našla svojo kreativno žilico in izkazalo se je, da to še zdaleč ni zadnja torta. Tako se je sprva lotila oblikovanja okraskov in peke tort, po zavidljivem številu tort pa sladkorno maso zamenjala z glino.

»Nekje globoko v meni je bila ta želja po lončarstvu skrita že od nekdaj, a iz nekega neznanega razloga, tako zelo nedostopna,« danes ugotavlja Andreja, ki jo je do keramike vodila notranja želja po stiku z glino in oblikovanju le te.

Glina je material, ki jo navdušuje vsakič, ko jo poprime v roke. Je njena učiteljica, prijateljica, zaupnica in brezmejna inspiracija. Je njen stik s koščkom narave, s koščkom matere zemlje. »Od kupčka gline do skodelice obstaja pot. Pot na katero se podam z največjim veseljem, strastjo in ljubeznijo. Korak za korakom hodim po poti in vsak korak je dogodivščina, v kateri dajem sebe v glino. Glina mi podarja najboljše izkušnje, v meni prebudi ideje in to vzajemno sodelovanje rojeva kreacije vseh barv in oblik,« pojasni ustvarjalka, ki ji posebno doživetje predstavlja že prvi dotik gline, z vsakim novim pa kupček dobiva novo podobo, obliko. Vsaka njena pot, vsako srečanje z glino je zgodba zase, zato jo veseli, da skozi keramiko te zgodbe pripoveduje tudi drugim.

Njen pristop h glini se je izoblikoval skozi leta. »Glina je živa in iz človeka potegne živost, pogleda v globino, prevetri in premeče čustva in osvobaja. Glino oblikujemo, a prav tako glina oblikuje nas same, sprošča, umirja in polni z neverjetno energijo. Gre za vzajemno sodelovanje, za rast in s tem se skozi čas spremeni tudi slog. Predvsem je svobodnejši in bolj preprost kot je bil na začetku,« strni misli Andreja, ki je ob spoznavanju gline pričela uriti tudi svojo potrpežljivost. Spoznala je, da glina zahteva svoj čas, ki ga ne gre prehitevati. Pot od kupčka do skodelice je dolgotrajna, korak ustvarjalca se upočasni in se ne odziva na zunanje dražljaje. Oblikovanje gline je torej neke vrste meditacija, vsakega popelje v paralelni svet, brez nepotrebnih dražljajev in daleč stran od naglice vsakdana.

Pod znamko Aleya design nastajajo raznovrstni izdelki. Od krožnikov, skodelic, skled, podstavkov za milo do posodic za maslo in vaz. Med vso ponudbo najdemo tudi keramični šah, ki je prava paša za oči. Organskost linij, naravne barve in prvinskost, vse to so lastnosti, s katerimi bi lahko opisali Andrejine izdelke. Kot pove sama, gre za popolne nepopolnosti, kar naredi stvaritve še bolj povezane z naravo samo.

»Bolj kot nove tehnike me zanima raziskovanje skozi ustvarjanje samo. Takrat se rojevajo nove možnosti, oblike in kombinacije barv in to prepuščanje spontanemu odkrivanju novega me navdušuje,« pove ustvarjalka z navdušenjem. Z ustvarjanjem stremi k zadovoljstvu uporabnika, pri tem pa skrbi, da iskrica pri ustvarjanju nikoli ne ugasne. Z brezmejno ljubeznijo, ki jo vnaša v svoje izdelke, si je utrla pot tudi onkraj slovenskih meja. »Največ štejejo iskrice v očeh,« zaključi ustvarjalka.

Fotografije: Kristina Smodila/Story on a plate.