Arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije bo letos med 12. in 14. aprilom po vsej Sloveniji že petnajstič odprl vrata novih in prenovljenih arhitekturnih projektov ter pomembnih stavb kulturne dediščine.

Na ogled bo skoraj 70 projektov po celotni državi. Vstopili boste lahko v zasebna stanovanja, enodružinske hiše, izobraževalne in kulturne ustanove ter poslovne in turistične objekte. Pod vodstvom arhitektov si boste v Ljubljani lahko ogledali Stanovanjsko sosesko Dolgi most II, Četrtni center Golovec in Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo. Vrata bosta odprli dve prenovljeni podstrehi (Hedonistična podstreha in Prenova mansarde), ki sta se z novo zasnovo prilagodili na potrebe sodobnega bivanja in pridobili več dnevne svetlobe. V Štanjelu se lahko udeležite vodstva po lokalni galeriji uporabne umetnosti Lokal in Hiši v Štanjelu. Na Gorenjskem boste lahko vstopili v Počitniško hišo Šumica in v leseno hišo za iznajdljivo družino. V sklopu festivala pa si boste lahko ogledali tudi projekta Vrtec Bohinj in Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji in začasni lapidarij, ki sta bila letos uvrščena v ožji izbor nagrade EU Mies Award 2024.

Prenova mansarde, Viias arhitekturno projektiranje. Foto: Ana Skobe
Projekt RE AKCIJA, AG Biro 55. Foto: Jan Pirnat

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) letos poteka pod naslovom “Arhitektura novih priložnosti” in izpostavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje.

Revitalizacija Stare steklarske, Elementarna. Foto: Miran Kambič
Stanovanjska soseska Dolgi most II, arhitekti Počivašek Petranovič in Bevk Perović arhitekti. Foto: Miran Kambič

Letošnji festivalski program je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali štirje strokovnjaki na področju arhitekture in oblikovanja: Blaž Budja, Maša Cvetko, Maja Stamenković in Dean Lah, ki je poudaril velik pomen festivala OHS.

»Arhitektura se ne sme zapirati sama v svoj svet, biti mora odprta širši javnosti in med ljudmi spodbujati razpravo o prostoru. V tem vidim osrednje poslanstvo festivala Odprte hiše Slovenije, ki vsako leto ponuja zainteresirani javnosti možnost vstopa in neposrednega doživljanja raznolikih kakovostnih arhitekturnih praks. Arhitektura namreč niso zgolj zidovi, arhitektura je prostor vmes, je življenje, ki se v teh prostorih odvija.«

Vrtec Bohinj, ARREA arhitektura in KAL A. Foto: Luis Diaz, Diaz 38
Bazenski kompleks Češča vas, ENOTA. Foto: Miran Kambič

Festival OHS se pridružuje tudi praznovanju 140. letnice rojstva pomembnega slovenskega arhitekta Ivana Vurnika. V festivalskem programu bodo zato nekaj vodstev namenili tudi predstavitvi njegovih del.

Sokolski dom, Ivan Vurnik. Foto: Miran Kambič

Celoten program festivala je objavljen na spletni platformi OHS. Prijave na oglede in vodenja so obvezne in na isti platformi potekajo od 3. aprila 2024.