Zagotovo je končni izgled in ujemanje strešnih oken z zasnovo mansarde pomembno, vendar to naj ne bo ključni vidik izbire strešnih oken. Največjo pozornost je treba nameniti njihovi kakovosti in kompatibilnosti s celotno streho. Pri podjetju Wienerberger Slovenija smo se pozanimali, kako se je najbolje lotiti nakupa in vgradnje strešnih oken.

Podjetje Wienerberger je vodilni proizvajalec zidne in fasadne opeke ter opečnih strešnikov, v svoji ponudbi pa imajo tudi Tondach strešna okna, kar pomeni, da so pravi naslov za vprašanja, kako lahko s strešnimi okni mansardo spremenimo v bolj udoben in prijeten prostor in predvsem, kaj je treba vedeti, preden se podamo v nakup takšnih oken.  

Kljuka na spodnji strani omogoča preprosto odpiranje in zapiranje. Tondach strešna okna so zato praktična rešitev tudi za vgradnjo v prostoru z višjim stropom. 

Njihova Tondach strešna okna so na primer izdelana iz velikega deleža recikliranih materialov (tako lesena kot PVC), so vir svetlobe, s posebno režo za prezračevanje v prostoru omogočajo optimalno količino svežega zraka, s tem pa zmanjšajo možnost kondenzacije in tako ohranjajo zdravo bivalno klimo v mansardnih stanovanjih.

»Tehnično dovršena Tondach strešna okna omogočajo nenehno prezračevanje, ki ustvarja zdravo mikroklimo v vašem domu. Zagotavljajo vrhunsko toplotno izolacijo in s tem maksimalno energijsko učinkovitost. So visoko neprepustna in trajna, njihova vgradnja je preprosta in hitra. Za uporabnika pa je pomembna predvsem njihova praktičnost. Kljuka na spodnjem robu okna omogoča lažji dostop in uporabo okna, na voljo pa so tudi notranja in zunanja senčila,« naštevajo pri podjetju Wienerberger in dodajo, da takšna strešna okna pomenijo veliko prednost za uporabnika in nepremičnino.

Zunanja tenda ali roleta za učinkovito zaščito pred soncem in vročino.

Strešna okna za popolno udobje bivanja – 6 nasvetov

Ker okno ni enako oknu in ker se različni modeli strešnih oken med seboj precej razlikujejo, pa  ob izbiri in nakupu oken upoštevajmo naslednje:

1. Za vse prostore in situacije: Pri izbiri ustreznega modela strešnega okna je treba vedeti, v katerem prostoru bo strešno okno. Za bivalne prostore lahko izberemo strešno okno s katerim koli okvirjem, na primer lesen okvir z brezbarvnim akrilnim premazom, lesen okvir z belim poliuretanskim slojem ali PVC strešno okno z vgrajenimi aluminijastimi profili. Za prostore, kjer se bo pojavljala večja relativna vlažnost (kuhinja, kopalnica, sušilnica) pa priporočamo izbiro oken, ki imajo lesen okvir z belim poliuretanskim slojem ali PVC strešno okno.

Katero zasteklitev bomo izbrali, je nadalje odvisno predvsem od tega, kakšno energetsko učinkovitost stavbe želimo doseči. Tukaj so pomembni faktorji toplotne izolativnosti stekla. Nižja, kot je vrednost U,faktorja (W/m2K), boljša je samo izolativnost. Pri izbiri zasteklitve je prav tako pomembno vedeti, kje bo strešno okno vgrajeno. Za okna, ki se vgrajujejo nad višino glave, se priporoča, da je notranje steklo lepljeno. S tem zagotavljamo večjo varnost pred poškodbami doma in ljudi. Lepljeno steklo ima vgrajeno plastično membrano oziroma folijo, ki je vgrajena med plastmi stekla. Tako v primeru razbitja nastane vzorec pajčevine, vmesna plastična membrana pa zadrži delce stekla, da ne izpadejo.

Atraktiven dizajn Tondach strešnega okna bo dal »piko na i« vašemu prostoru.

Priporočamo → Tondach EnergyPro L4 PVC strešna okna z energetsko varčnim protivlomnim steklom in PVC-okvirjem: Okna so protivlomno zaščitena z inovativnim sistemom TopSafe, ki  varujejo pred udarci ter poskusi vloma z uporabo orodja ali razbijanjem stekla. Okna prav tako zagotavljajo optimalno mikroklimo na podstrešju in prihranek pri toplotni energiji.

2. Preprosta vgradnja: Kakovostna strešna okna so tehnološko dovršena, morda zapletena po svoji izdelavi, nikakor pa ne smejo biti komplicirana za vgradnjo. Prednost vgradnje Tondach strešnih oken je na primer možnost pritrditve na letve ali špirovce, kar omogoča večjo prilagodljivost in preprostejšo montažo, ki naj bo vsekakor pomemben kriterij nakupa.  

3. Preprosta uporaba: Poleg preproste vgradnje je treba gledati tudi na preprosto uporabo, torej da lahko okno zlahka odpiramo in zapiramo. Prednost Tondach strešnih oken je ta, da imajo vsi modeli vgrajeno kljuko za odpiranje v najnižji točki okna (spodnji coni okna). S tem je tudi pri višje ležečih strešnih oknih odpiranje priročnejše. Strešna okna, ki so vgrajena na višje ležečih delih strešin, pa se lahko odpirajo s pomočjo palice oziroma s pomočjo elektrifikacije. Pri elektrificiranih oknih (kot npr. Tondach EnergyPro P5 Z-Wave), je okno mogoče odpirati prek daljinskega upravljalnika.

4. Povezanost v sistem pametnega doma: Živimo v digitalni dobi in zlasti pri novogradnjah je zaslediti trend, da so instalacije povezane v sistem pametnega doma. Tudi strešna okna naj to omogočajo, svetujejo pri podjetju Wenerberger.  

»Tondach strešna okna je prek brezžičnega omrežja (ob vgradnji seta za elektrifikacijo) mogoče povezati tudi v sistem pametnega doma. S tem je potem mogoče okno upravljati prek aplikacije tudi na daljavo. Je pa za strešna okna mogoča tudi namestitev senzorja za dež, ki v primeru odprtega okna le-to tudi zapre.«

5. Pridobitev subvencije Eko sklada: Vsak evro in prihranek pri gradnji prideta prav, zato preverimo možnost pridobitve subvencij Eko sklada za zunanje stavbno pohištvo, kjer so na voljo subvencije v 100 % vrednosti naložbe z odplačilno dobo do 10 let. Asortiman Tondach strešnih oken je zelo širok in raznolik ter izpolnjuje kriterije tudi za pridobitev subvencij Eko sklada.  

Tondach strešna okna imajo v okvirju okna (zgornja cona okna) vgrajen prezračevalni kanal, ki omogoča naravni pretok zraka (zračenje) tudi takrat, ko je okno zaprto. Tudi v primeru dežja in odprtega prezračevalnega kanala ni nevarnosti vdora vode, saj ima prezračevalni kanal membrano, ki onemogoča vdor vode.

6. Garancija: Na nazadnje naj bo pomemben kriterij pri odločitvi za strešna okna tudi garancija, saj je pri gradnji in prenovi treba gledati na dolgoročno stabilnost in funkcionalnost. Pri Tondach strešnih oknih lahko pričakujemo 10 let garancije na okna in 20 let garancije na stekla, ponujajo pa tudi doživljenjsko garancijo na stekla zaradi poškodb toče.


Vas zanima nakup Tondach strešnih oken, s katerimi lahko ujamete del neba v svoj dom? Za brezplačno ponudbo izpolnite obrazec in v najkrajšem možnem času vas bodo kontaktirali. Na Wienerberger Slovenija pa najdete tudi informacije o strešnikih Tondach, ki so s predstavljenimi strešnimi okni najboljši par.

Sponzorirana vsebina