V Odrancih v Prekmurju je zrasla hiša, za katero sta si lastnika želela predvsem eno. Da bi se vanjo lahko čim prej vselila in začela ustvarjati družino. In res bi gradnjo lahko primerjali z rastjo gob po dežju. Hitro, čisto in enostavno. Po zaslugi suhomontažne gradnje z opeko, ki je potekala brez malte, je bilo gradbišče ves čas čisto, hiša pa danes omogoča naravno in zdravo bivanje ter velike prihranke energije.

Investitorja Ines Horvat in njen partner Damjan Lutar, sta se odločila za gradnjo s Porotherm Profi opeko, ki je s pomočjo računalniško nadzorovanega postopka brušena oblikovana na milimeter natančno, zato omogoča izredno ravne površine. Zidanje z njo ne zahteva mešanja malte (te je za postavitev povprečno velikega družinskega doma potrebne kar 10 tisoč litrov), namesto tega se kot vezivo uporablja posebno varno, obstojno in ekološko lepilo; okvirno se ga porabi le 30  pločevink.

Kot vse ženske, ki so v primerjavi z moškimi še nekoliko bolj občutljive na čistočo in urejenost, je Ines pri gradnji hiše veselilo tudi to, da je bilo gradbišče ves čas urejeno, brez praznih vreč cementa, luž, hrupa betonskega mešalnika in drugega nereda, delavci pa so delo lahko opravili kar 3-krat hitreje, kot bi ga sicer, saj suhomontažna gradnja ne potrebuje sušenja in je potrebna trdnost zidu dosežena takoj. Takole je Ines Horvat svoje navdušenje nad Porotherm Profi zidaki opisala v spodnjem posnetku:

Vse prednosti opeke Porotherm Profi

  • Brezhibno ravne površine: Površine opečnatih zidov so izredno ravne, kar nadalje pomeni tudi precej manjšo poraba ometa in s tem dodatni prihranek.
  • Dodatna bivalna površina: Toplotne lastnosti opeke prispevajo k zmanjšanju debeline zunanjih zidov. V primerjavi s tradicionalnim modularnim blokom se potreba po dodatnih slojih izolacije občutno zmanjša, kar za investitorja pomeni večjo bivalno površino.  Pri tem zidaki Porotherm Profi izpolnjujejo vse zahteve glede toplotne, zvočne in protipožarne zaščite ter konstrukcijske stabilnosti.
  • Prihranek energije: Porotherm Profi opeka zagotavlja odlično toplotno izolacijo vašega doma (poleti ščiti pred pregrevanjem, pozimi pa se le počasi ohlaja) in ustvarja vidne prihranke energije – tudi do 60 odstotkov glede na klasično gradnjo.
  • Naravno in zdravo bivanje: Glineni gradbeni materiali so naravni, zdravi in trajnostni. Visoka paropropustnost Porotherm Profi opeke omogoča, da prostori dihajo. Zato je v objektih zgrajenih iz Porotherm Profi opeke zagotovljena zdrava bivalna klima, brez škodljivih snovi ali emisij, ki bi ogrožale zdravje stanovalcev.
  • Stabilnost in odpornost: Visoka trdnost in trajnost opeke objekt varuje pred vsemi zunanjimi vplivi. Opeka je negorljiva in potresno varna.  

Kako poteka suhomontažna opečna gradnja?

s Porotherm Profi opeko lahko zidate v vseh letnih časih, vse do – 5 stopinj C. Delo lahko namesto vas opravijo izkušeni zidarji, ali pa se ga lotite sami. Ne potrebujete posebnih spretnosti, le spodnjim navodilom sledite in tudi vaša nepremičnina bo zrasla neverjetno hitro.Vodoravna hidroizolacija: Po izdelavi temelja in talne plošče je potrebno postaviti vodoravno hidroizolacijo v obliki lepenke ali polimernega premaza, da bi preprečili pojav vlage v stenah. S tem preprečite drago naknadno sanacijo vlažnih sten.

1. Izravnalni del malte: Po postavitvi hidroizolacije je potrebno označiti položaj in debelino sten po projektu. Pred postavitvijo stene je treba izravnati podlago.

2. Priprava Porotherm Profi opeke: Prah z vodoravne površine zidaka je treba očistiti z zidarsko ščetko, namočeno v vodo. 

3. Zidanje prve vrste: Prva vodoravna stična ploskev se postavlja na vlažen sloj izravnalne malte. Zelo je pomembno, da pazljivo in točno postavite prve vodoravne stične ploskve na ravno površino, nato preverite ravnino površine ter jo po potrebi popravite z alu-letvijo dolžine 3-4 m. Zidaki se zlagajo drug ob drugega po sistemu pero in utor.

4. Priprava Porotherm Dryfix.extra lepila: Lepilo je pred uporabo treba pretresti približno 20-krat in ga pritrditi na adapter pištole. Potem se odvije varnostni vijak na pištoli in pritisniti sprožilo za vsaj 2 sekundi. Na blok Porotherm Profi se lepilo nanaša v dveh vzporednih pasovih premera okrog 3 cm tako, da je zunanji rob pasu oddaljen 2 cm od roba zidaka. Pri debelini stene 8, 10 in 11,5 cm (nenosilne stene) se nanaša samo en pas lepila po sredini zidaka.

5. Zidanje: Po postavitvi lepila zidak normalno polagate na vodoravne stične ploskve z minimalnim preklopom 1/3 dolžine zidaka. Po postavitvi zidaka ne smete več premikati.

6. Varčnost: Zidovi bodo rasli, z njimi pa tudi prihranki. Razveselil vas bo namreč podatek, da je poraba Porotherm Profi opeke v primerjavi s klasično zidano gradnjo (modularni bloki) nižja za kar 35 odstotkov.