V današnjem času, ko nas svet okoli nas nenehno sili v hitrost in učinkovitost, pogosto pozabimo na preproste radosti, ki bogatijo naš vsakdanjik. Ena takšnih je gotovo čarobnost, ki jo v naše domove prinese cvetje.


V knjigah o gradnji in snovanju prostorov velikokrat lahko preberemo, kako arhitektura in oblikovanje vplivata na naše čute in čustva. Podobno kot arhitektura lahko tudi cvetlični aranžmaji ustvarijo posebno atmosfero in vzbudijo občutke miru, radosti in povezanosti z naravo. Vsak šopek cvetja je kot pesem, ki jo narava napiše, mi pa jo povabimo v svoj dom, da nam pripoveduje svojo zgodbo. S šopki namreč vnašamo v prostor poleg estetske vrednosti tudi duhovno bogastvo.

Umetnost pravilnega izbora

Šopek je najbolje postaviti na vidno mesto v domu, kjer bomo pogosto imeli priložnost uživati v njegovi lepoti. Če delate od doma, ga postavite v domačo pisarno, da vas spremlja skozi ves dan in vas navdihuje z naravno energijo.

Vsaka vrsta cvetja nosi svoj značaj, barvno vibracijo in teksturo. Naši čuti so neločljivo povezani z našimi izkušnjami prostora. Vonj vrtnic lahko prikliče spomine na otroštvo, barva lilij pa vnese v dom občutek miru in spokojnosti. Zaželeno je, da izberemo cvetje, ki ne le dopolnjuje prostor, ampak tudi bogati naše čutne izkušnje.

Nasveti za dekoracijo s cvetjem

Svetle barve, kot so rumena, oranžna in rožnata, imajo moč, da dvignejo naše razpoloženje in povečajo energijo. Postavimo šopek živahnih cvetlic na jedilno mizo ali kuhinjski pult, kjer ga bomo videli že ob začetku dneva.

Namesto enega velikega šopka lahko razdelimo cvetje v več manjših aranžmajev in jih razporedimo po celotnem domu. Tako bomo lahko uživali v cvetju v vsakem prostoru in si zagotovili stalno dozo pozitivne energije. Da bo cvetje še bolj vplivalo na naše razpoloženje, ga premikajmo po različnih prostorih glede na dnevno rutino. Zjutraj naj bo v kuhinji, čez dan v domači pisarni, zvečer pa v dnevni sobi.

Vonj cvetja ima močan vpliv na naše čustveno stanje. Dobro je izbrati cvetje, ki oddaja prijetne vonjave, kot so lilije, vrtnice ali jasmin, in uživati v aromaterapiji kar doma. Paziti pa moramo, da vonji niso preveč intenzivni.

Dialog med notranjim in zunanjim svetom

Cvetlični šopki so tudi most med notranjim in zunanjim svetom, povezava s cvetjem in rastlinami nas vrača k naši osnovni človeškosti. Ko postavimo šopek divjih cvetlic na jedilno mizo ali omarico v predsobi, v svoj dom prinašamo košček narave, ki nas spominja na širši svet, ki obstaja onkraj naših zidov.

Kreativnost in osebni izraz

Dekoriranje doma s cvetličnimi šopki je tudi izraz naše kreativnosti. Vsak šopek, ki ga skrbno sestavimo, je edinstven in odraža naš osebni okus in občutek za estetiko. Kreativni izrazi so ključni za naše duševno zdravje in dobro počutje. Cvetlični aranžmaji nam tako omogočajo, da v svoj dom vnesemo del svoje osebnosti in ustvarimo prostor, ki je resnično naš.

Povezanost z letnimi časi

Skozi leto se spreminjajo tudi naše izbire cvetja. Spomladi nas razveseljujejo tulipani in narcise, poleti poljski mak in sončnice, jeseni krizanteme in dalije, pozimi pa zimzelene veje in speče vejice forsitije ali češenj z vrta ali iz narave, ki jih s tem, ko jih postavimo v vazo, spodbudimo k zgodnjemu zimskemu cvetenju. S tem, ko sledimo naravnim ciklom, se tudi sami bolj povežemo z letnimi časi in njihovimi ritmi, kar nas vrača v stik z naravo in njenimi cikli.

Cvetje kot duša doma

Dom je mnogo več kot zgolj prostor, kjer bivamo. Je mesto, kjer čutimo, sanjamo in živimo svoje življenje v vsej polnosti. Cvetlični šopki so lahko del tega bogatega tkiva, ki ustvarja naš dom. So duša prostora, ki ga napolnijo z lepoto, vonjem in spomini. Ko v svoj dom povabimo cvetje, ne povabimo zgolj rastlin, ampak tudi delček poezije narave, ki nas opominja na čudeže sveta okoli nas.

Fotografije: Flower Concil of Holland