Želite z uporabo cvetja, lončnic, dodatkov in barvami okrasiti svoj interjer? Odkrijte najnovejše trende iz sveta cvetličarstva, s katerimi lahko v prostore vnesete estetiko in svežino.

Za letošnje leto so pri Nizozemski cvetlični zbornici v sodelovanju z organizacijo Tuinbranche Nederland, podjetji iBulb, INretail in Bureau Nijman + Van Haaster pripravili nove cvetlične trende, ki bodo na svojevrsten način popestrili domove. Smernice cvetličarskega snovanja vključujejo uporabo rezanega cvetja, lončnic, dekoracije in inovativne barvne sheme.

Pravzaprav so trendi kar štirje, a za začetek vam predstavljamo dva, bolj umirjena, ki prinašata nežen uvod v čarobni svet cvetja in barv. Cilj nizozemske cvetličarske zbornice in njenih partnerjev je s temi trendi povečati zavedanje o vlogi rastlin in narave v našem vsakdanu.

Pomenljiva Zemlja poudarja pristnost in robustnost

Biotska raznovrstnost in krožnost sta nujna za zdravo življenjsko okolje. Pri trendu, imenovanem Pomenljiva Zemlja, gre predvsem za hvalnico našemu planetu, ki simbolizira plodnost in nas povezuje z našo prvinsko naravo. Ta trend slavi naravno lepoto in kompleksnost Zemlje ter nas spominja na pomembnost ohranjanja naravnih virov in spodbuja k trajnostnemu načinu življenja ter k uporabi naravnih materialov.

Pri oblikovanju notranjih prostorov si pri tem trendu predstavljamo interjer, ki vključuje robustne materiale, kot so stene, obdelane z ilovnatimi ometi in glino, na vrtu pa ta slog vključuje pesek različnih barv, dopolnjen s kamni in minerali. Ta stil lahko v ambientu dopolnimo z elementi, kot so glineni vrči ali kipi, ki odražajo povezavo z našo kulturno dediščino.

Kaj pa rastline? Rastline za ta slog imajo nekoliko surov videz, so bolj zemeljskih barv, imajo izstopajoče žilice in dlačice na listih, vidne koreninice … Cvetlični aranžmaji za ta slog so robustni in imajo nekoliko neurejen, vendar pristen videz. Barvna lestvica tega trenda vsebuje zemeljske odtenke, svetlo rumen in lososov ton, ki se lepo dopolnjujejo s temno zeleno in sivo-zeleno.

Nežen paradoks – trend, ki izpostavlja skrb zase

V naši družbi obstajata velik pritisk in želja po tem, da bi bili uspešni. Ta pritisk ob neštetih krizah ustvarja občutek nemoči ali zastoja. V takem primeru je pravo vodilo skrb zase.

Z osredotočenostjo na lastno duševno počutje se lahko pojavijo številne nove priložnosti, pravijo snovalci trenda, imenovanega Nežni paradoks. Pri tem trendu gre predvsem za kontraste. V umirjenih notranjostih so v ospredju okrogle in mehke oblike, pohištvo pa je izdelano iz čvrstih materialov. Trde, gladke površine se prepletajo z mehkimi teksturami, kot da poskušajo ublažiti kruto realnost. Tudi rože pomagajo omehčati prostore in jim dajejo občutek zasanjanosti. S šopki ali aranžmaji lahko na primer zakrijemo trde vogale ali prehode med steno in tlemi. Lahkotni aranžmaji so na robovih pogosto prozorni in vsebujejo tudi suho cvetje. Za rastline so pri tem trendu zaželeni tudi mehki listi ter nežne barve in teksture.

V Nežnem paradoksu se prepleta umirjenost z živahnostjo, kar ustvarja prostor, ki je hkrati sproščujoč in poln energije. Nežne barve in prefinjeni barvni prehodi skupaj s toplimi odtenki konjaka in zelenimi toni, ki jih poudarjajo rastline, ustvarjajo prostor, kjer se klasično sreča s sodobnim. Ta trend je kot nalašč za tiste, ki iščejo notranji mir in hkrati cenijo sodobno estetiko. Spodbuja tudi duševni mir in sprostitev, kar dokazuje, da sta narava in dizajn lahko popolna partnerja pri ustvarjanju harmoničnega doma.

Fotografije: Flower Council of Holland / Wilfried Overwater