Imate v stanovanju radi lončnice in šopke? Z dekorativnimi elementi in svežim cvetjem lahko v prostore hitro privabite svežo energijo. Če ob tem nekoliko upoštevate še aktualne trende, bo vaš dom še bolj očarljiv.

Strokovnjaki nizozemske cvetlične zbornice so pred kratkim pripravili sveže hortikulturne smernice za letošnje leto. Poimenovali so jih Oda naravi, Vintage folklora, Večplastni prostori in Zbirka spominov. Preverite, kateri slog vam je najbolj pisan na kožo.

Oda naravi

Čutimo potrebo, da nekaj storimo glede podnebnih sprememb, saj se zavedamo, da smo tudi mi del narave. To se odraža v trendu, imenovanem Oda naravi. V njem so v ospredju organske, robustne, nepravilne, naravne oblike. Izstopajo elementi in oprema, ki navidez spominjajo na skale, kamne, balvane, veliko je obrtniških izdelkov. Če k temu dodate še naravno rastoče rastline, dobite organsko simbiozo neživih in živih materialov in opreme.

Kako pričarati ta trend? Tako da k sedežni garnituri, ki s sivo barvo spominja na kamen, umestite vazo, v kateri igrivo frfotajo travniške cvetlice. Materiali pri tem trendu so naravni in okolju prijazni. Med barvami izberite rjavo, zeleno in nežne, naravne odtenke.

Osnovni poudarki za odo naravi so: naravno, divje, organsko, biološko, trajnostno, krožno, simbioza z naravo, povezljivost.

Vintage folklora

Trend, imenovan Vintage folklora, želi obuditi povezanost z obrtniškimi znanji in spoštovanje do tradicije. Zasnujete ga lahko z različnimi izdelki in materiali, ki niso vedno popolni, temveč so odkrušeni, zlomljeni in nato ponovno zlepljeni ali popravljeni. Rezultat tega je notranjost s prijetno, toplo atmosfero.

Za ta trend lahko izberete mehko pohištvo okroglih oblik, si omislite barvite plošče na steni in mizo pogrnete s prtom-krpanko. Cvetlični šopki za ta slog so pisani in divji, z dodanim suhim cvetjem. Rastline so povsod in vsaka od njih je cenjena, tudi tiste, ki so navidez neprilagojene. Materiali se spogledujejo s 70. leti prejšnjega stoletja: džersi, žamet, kvačkani in pletilni izdelki, furnir, ploščice in keramika. Barvna paleta, ki se poda v vintage interier, je vesela in raznolika, na prvi pogled se barve celo nekoliko tepejo med seboj. Uporabite lahko naravne in svetle odtenke ter pastele, ki jih dodajte k temnejšim barvam.

Poudarki tega trenda so: raznolikost, rokodelstvo, pozornost do življenjskega cikla izdelka, barvitost, rustikalnost, ustvarjalnost, vplivi iz 70-ih in drobni cvetlični vzorci (millefleur).

Večplastni prostori

V zadnjih letih je v ospredju večnamensko pohištvo, k temu se poda slojevitost materialov in dodatkov. Z igranjem z barvami in vzorci lahko ustvarite barvite površine na tleh in stenah ter tako poskrbite za občutek poglobljenega prostora. Trend, imenovan Večplastni prostori, v ambiente vključuje opremo, ki jo je mogoče priročno preoblikovati, zložiti, razširiti. Dober primer tega je denimo poseben kotiček, ki je s paravanom nekoliko ločen od preostalega bivalnega prostora.

Večplastnost se lahko uprizori tudi s cvetjem. Šopki in lončnice so pri tem trendu na presenetljivih mestih. Cvetlice v vazah so nanizane v več nivojih, rastline so “premične”, bodisi na kolescih bodisi na premičnih stenah ali v nepričakovanih večdelnih posodah, ki jih zlahka razstavite na več delov in prenašate naokrog.

Vzorci se med seboj prekrivajo, materiali režejo in sestavljajo. Barvna paleta zahteva kontraste: toplo-hladno, svetlo-temno. Osnovni poudarki tega trenda so večplastnost, globina, večnamenskost, prostornost, zložljivost, prihranek prostora, domiselnost, zaporedno postavljanje predmetov v prostor, da se ta zdi večji.

Zbirka spominov

Dom, v katerem stanovalci negujejo spomine, tke posebno vez s koreninami prednikov. V njem se stanovalci obdajajo z izdelki, ki so jim znani in domači, ter jim ponujajo občutek ugodja. Materiali, ki zastopajo trend, imenovan Zbirka spominov, so žgana glina, porcelan, pletiva, emajl, cink, lito železo, les, pluta in usnje. Vzorci so umirjeni in nevpadljivi.

Cvetlice za ta trend so nežne in poetične. Pri naravnih šopkih je pozornost namenjena vsakemu cvetu posebej. V ospredju so detajli, kot so nežni cvetovi in fino strukturirani listi, starodobni lončki ter starejše rastline, ki so se zlile z okoljem.

Barvna paleta je mehka in harmonična. Izstopa raznolikost zelenih odtenkov, od svetlo zelene, prek sivo- in modrozelene do olivne in temno zelene. Poleg se podajo bela, lila in rožnata barva, ki v dom prinašajo nežnost in poetičnost. Besedni poudarki, ki se spajajo s tem trendom, so: nostalgija, kontemplacija, poznano, spomini, obrtniške veščine, harmonija, pripoved.

Fotografije: Thejoyofplants.co.uk