Šopek svežega cvetja lahko pogosto povsem spremeni celoten prostor, tako naj bi po feng šuju cvetoče rastline povečevale količino življenjske energije in poskrbele za pisan vsakdan. Celosten izgled je odvisen od kombinacije barv, izbire cvetja, pa tudi izbire prave vaze. Prav zato smo preverili, kaj o letošnjih cvetličnih šopkih pravijo trendi, pa tudi, katere so trenutno najbolj priljubljene lončnice.

Še danes lahko v večini cvetličarn opazimo običajno paleto cvetja, od obveznih vrtnic do gerber in tulipanov. Pa vendar je tudi v floristiki mogoče opaziti vse bolj izrazite trende, ki prisegajo na posamične barvne palete in izbiro cvetja. Eden izmed izrazitih trendov v svetu je tako tudi trajnost, ki se odraža v nakupu cvetlic, kot tudi samem zavijanju cvetja. Številni cvetličarji so tako okolju ne preveč prijazen celofan že zamenjali s papirjem, svojim kreacijam pa dodali osebno noto, ki je tudi pri nas vse bolj cenjena.

»Včasih se ni toliko govorilo o trendih, mi pa smo že vse od začetkov prisegali na posamične sezonske kolekcije. Oblikovali smo trende za poročna slavja,« pojasni Metka Sporiš, diplomirana inženirka agronomije in hortikulture, ki pod znamko Sanjski šopek ustvarja čudovite cvetlične šopke.

Kot pojasni, je vedno na tekočem s svetovnimi trendi, ti pa običajno z zamikom pridejo tudi k nam. Tako so v Sloveniji vse bolj priljubljene kombinacije svežega cvetja in posušenih cvetov, ki so pred nekaj leti v svetu doživeli velik razmah. Kar se svežega cvetja tiče, pa se vračajo nekatere vrste, ki so bile dolgo časa pozabljene ali so veljale celo za zastarele.

»Prevladujejo predvsem zemeljske barve in umirjeni barvni odtenki. Nekakšen novodobni retro. Pomladni šopki so še vedno nekoliko živahnejših barv, a vendar ne kričečih. Pri izbiri pisanega cvetja moramo biti previdni, imeti moramo nekaj občutka za barvne kombinacije. Poleti pa izbiramo šopke, ki ponazarjajo svežino, medtem ko na jesen prevladujejo temnejši toni,« pove Metka. Nadvse modna je letošnje leto nežna vijola barva, ki polaska šopek in poudari preostale cvetlice. Med cvetlicami prevladujejo mnogocvetne vrtnice, ranunkule … Vračajo se tudi zajčki, ki se jih morda spomnimo z babičinega vrta, sedaj pa so ponovno v trendu. V velikem porastu so tudi nageljni, na kar kaže tudi njihov dvig cene. V zadnjih letih je ta poskočila kar za tretjino in je danes primerljiva s ceno vrtnice.

Med lončnicami pri vrhu priljubljenosti ostajajo monstere, a le malo ljudi ve, da v resnici obstaja več različic te priljubljene rastline. Poleg navadne Monstere, poznamo še Monstero Adansonii, Monstero Minima Kokodama in Mostero Variegato. Nadvse priljubljene so tudi oljke, ki veljajo za nezahtevne in jih je mogoče postaviti tako v notranji kot tudi zunanji prostor. Potrebujejo le dovolj svetlobe in ne preveliko količino vode. Najbolj hvaležne lončnice so sukulente ali sočnice, ki se zaradi svoje nezahtevnosti uvrščajo v sam vrh najbolj priljubljenih rastlin. Ker izhajajo iz puščave, so sposobne same zadrževati vodo in zato ne potrebujejo veliko zalivanja.

Med vse bolj priljubljenimi rastlinami je tudi evkaliptus. Posamične vejice lahko vključimo v šopek, ko cvetlice ovenijo, pa so evkaliptusove vejice lepe tudi posušene. Evkaliptus je na voljo tudi v obliki lončnice, to različico poznamo pod imenom evkaliptus gunni. Za uspešno rast potrebuje veliko svetlobe, prav tako pa ga moramo primerno zalivati, saj potrebuje vlažen substrat. Dovolj bo že enkrat ali dvakrat tedensko, v manjših količinah. Poskrbite, da se odvečna voda ne zadržuje pri koreninah, saj bo to pospešilo njihovo gnitje.

Fotografije: Sanjski šopek