Corten, pogosto znan tudi kot vremensko obstojno jeklo, je posebna vrsta jekla, ki je zasnovana tako, da na površini tvori zaščitno patino, ko je izpostavljena vremenskim vplivom. Ta patina ima značilen, zarjavel videz, ki s časom postaja izrazitejši in ustvarja edinstven, rustikalen vtis.

Corten je zaradi svoje estetske privlačnosti in visoke stopnje trajnosti postal izjemno priljubljen material v arhitekturi, krajinskem oblikovanju in umetnosti. Edinstvena tekstura in surov videz se v njem združujeta s trajnostjo, zato ga pogosto uporabljajo za fasade stavb, mostove, skulpture in druge zunanje strukture.

Zakaj so prav Corten izbrali za oblikovanje toplotnih črpalk KRONOTERM?

Trajnostna rešitev brez vzdrževanja

Corten v stiku z zrakom tvori oksidni sloj – patino. Ta ustvari neprepusten zaščitni sloj in se po naravni poti dokončno formira po letu in pol do treh let. Poleg edinstvenega videza je ključna prednost patine tudi izvrstna zaščita pred korozijo. Umetno menjavanje mokrih in suhih obdobij lahko postopek oksidacije celo pospeši. Cortena zato ni treba premazati ali kakorkoli drugače vzdrževati. Nasprotno – zaželeno je, da rjavi in ta rja tvori zaščitno patino, ki upočasnjuje nadaljnjo korozijo. S tem se življenjska doba v primerjavi z običajnim jeklom brez zaščite podaljša za 4- do 8-krat.

Iz jekla se spremeni v umetnino

Corten je v osnovi kovinske barve, brez patine, korodira pa šele ob naravni izpostavljenosti vremenskim vplivom. Nastajanje patine se bo začelo že ob prvem stiku z vlago, da bi jo pospešili, pa lahko površino vsakodnevno močimo, najbolje pršimo. Ob tem nastajajo edinstvene teksture in sledi, ki jih pišejo letni časi.

Ob nastajanju patine lahko pod elementom, izdelanim iz Cortena, nastajajo sledi rje. Temu se izognemo tako, da tla in površine, kamor odteka voda z elementa, zaščitimo.

Toplotna črpalka kot prefinjen arhitekturni element?

V podjetju KRONOTERM so v sodelovanju z oblikovalskim studiem oblikovali toplotno črpalko, ki se zlije z arhitekturno celoto in postane dekorativni dodatek. Zunanjost toplotnih črpalk ADAPT in VERSI je oblečena v Corten in se zgleduje po sodobnih urbanih elementih s trajnostnim pridihom.

Sponzorirana vsebina