V Šmartnem pri Cerkljah na Gorenjskem smo obiskali zanimivo ekološko letovišče. Lastnik Tomaž Bolka, ki prihaja iz gostilniške družine, je o njem sanjal že od svojega 18. leta, vendar je trajalo kar precej desetletij, da je želje uresničil. Bilo pa je vredno vztrajati, saj je rezultat zanimiv in navdušujoč tudi iz arhitekturnega vidika.

Hišo je že pred več kot 30 leti postavil Tomažev oče, že prej pa je tu stala gostilna njegove babice. Ideja je bila, da bi Tomaž nadaljeval gostilniško tradicijo, vendar si je premislil in se raje usmeril v bolj mirno dejavnost. Hišo je preuredil v apartmaje z wellnessom in gostom poleg miru in tišine, značilne za vas, začel ponujati le zajtrke in zgodnja kosila (brunche).

V objektu se nahaja 15 apartmajev v treh etažah. Osrednji del so skupni prostori: zajtrkovalnica, odprta kuhinja s krušno pečjo in trgovinico, kjer gostje lahko kupijo izdelke lokalnih kmetov. Vse je zelo svetlo, zračno, ravno prav sodobno in v barvah, ki obudijo spomin tudi na nekdanje črne kuhinje.

»Vedno sem si želel kuhati med gosti in da bi bilo to po gorenjsko. To pomeni, da so tu šporget, krušna peč in prava kmečka miza, postavljena na sredini prostora, kjer imam tudi živo vodo in kuhališče. Tako lahko pred gostom pokažem, kako naredim karpačo jurčkov ali udimim surovo ribo,« pove lastnik.  

Glavni rdeči niti pri opremljanju letovišča sta bili praktičnost in ekonomičnost, kar se kaže tudi pri izboru talne obloge. Ker Tomaž ne mara keramike, je po tleh položil kar lesene deske za opaž. Dobil jih je zelo poceni, kot odpadek pri slovenskem lesnem podjetju, jih zbrusil, premazal s čebeljim voskom in naoljil z lanenim oljem. Takšna talna obloga je topla, primerna za boso hojo, ker so deske dobro presušene, se tudi ne krivijo in ne nabrekajo. Poleg tega se odlično vklopijo v koncept lastnikovega življenjskega mota, ki temelji na tem, da rad oblikuje sam.

Apartma v pritličju je zasnovan modularno, kar pomeni, da se soba zlahka uredi v pisarno. Postelje so zložijo in umaknejo ob steno, nastane večnamenski prostor, idealen za sestanke ali predavanja. Tudi v preostalih apartmajih najdemo izvirne pohištvene rešitve, povsod pa se pojavlja zaščitni znak ali monštrac, ki odganja zlo in prinaša dobro ter so ga v arhitekturi uporabljali že pred stoletji za zaščito pred kugo in drugimi boleznimi.  

Ogrevanje s kaskado dveh toplotnih črpalk

Za ogrevanje 960 m2 velikega letovišča skrbita dve toplotni črpalki Adapt KRONOTERM, ki sta postavljeni za objektom. Obe pripravljata toplo sanitarno vodo, z njima se lahko objekt tudi hladi.

»Ko sem razmišljal o ogrevanju, je bil cilj zagotoviti stalno toploto hiše in da bi mi to vzelo čim manj časa. Najprej sem razmišljal o sekancih, ampak na koncu sem se raje odločil za toplotno črpalko. Toplotna črpalka KRONOTERM nam je prišla nasproti že s servisom. Ta je zagotovljen  24 ur na dan prek interneta,« našteva lastnik.

Tudi dr. Dean Besednjak iz KRONOTERMA potrdi, da so veliki objekti pisani na kožo toplotnim črpalkam, pomembno pa je, da v začetni fazi snovanja investitor pove, kaj želi od toplotne črpalke. »To pomeni ali želi ogrevanje, hlajenje ali pripravo tople sanitarne vode. V primeru Eko glamping resorta Krištof smo izbrali rešitev z dvema toplotnima črpalkama Adapt, povezanima v kaskado. Tako smo dosegli redundantnost sistema, to pa pomeni, da v primeru odpovedi ene od črpalk druga prevzame funkcije ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode do prihoda serviserja. To je podobno kot pri letalu, ki ima dva motorja. V primeru odpovedi enega motorja bo letalo še vedno lahko varno pristalo.«

Toplotne črpalke Adapt imajo še številne druge prednosti. Predvsem so tihe, ne motijo gostov in udobja bivanja. Kljub temu pa so zelo učinkovite, saj je danes pri povišanih stroških električne energije zelo pomembno, kakšno je grelno število. »V primeru toplotne črpalke, kakršna je vgrajena tukaj, letno grelno število presega število 5, kar pomeni, da iz 1 kW električne energije pridelamo 5 kW toplote. To razlikuje profesionalne toplotne črpalke od običajnih toplotnih črpalk,« pove Besednjak in dodaja, da je pri toplotnih črpalkah prav tako pomemben videz. Črpalka Adapt je nastala v sodelovanju z oblikovalskim studiem. Ohišje je na voljo v štirih barvah in dveh različnih materialih – nerjaveči pločevini in kortenu, ki je zelo priljubljen pri arhitektih.

Toplotni črpalki se lahko upravlja na daljavo in tudi servis lahko poteka na daljavo. »Vse naše toplotne črpalke so povezane v oblak, kar pomeni, da lahko naši serviserji še preden odidejo na teren, na daljavo preverijo, kaj je s črpalko narobe. Zavedamo se, da med eno in drugo ogrevalno sezono običajno uporabniki malo pozabijo, kako se upravlja s toplotno črpalko in jim zato lahko na daljavo priskočimo na pomoč. Tako si prihranimo čas in lahko hkrati tudi servisiramo več končnih uporabnikov,« pove dr. Dean Besednjak.

Nekaj metrov nad apartmajsko hišo stoji še osem gozdnih vil, hišk v alpskem slogu, ki so namenjene spanju, nekatere pa urejene v wellness s savno, masažo in z razgledom na Triglav. Okolica posestva je zasajena s kostanji in trto, naletimo celo na mobilni kokošnjak, ki ga parkirajo ob gozdno vilo, da lahko gostje zjutraj skozi okno opazujejo, kako kokoš znese jajce. Nasploh ekološko posestvo Krištof kar kipi od detajlov, ob katerih človeku zaigra srce, zato je najbolje, da ga obiščete in se o tem prepričate kar sami.

Fotografije: arhiv lastnika, KRONOTERM

Sponzorirana vsebina