On je mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona pa Avstrijka, živeča v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji v Portorožu je tako zrasla njuna sanjska kopenska barka.

Janez in Brigitte živita razpeta med Inssbruckom in Portorožem, kjer sta na Lepi cesti postavila v več pogledih izjemno hišo z osupljivim pogledom na morje, pravzaprav raztegnjenim horizontom od Poreča do Jézola, ki na oba deluje kot vrelec energije. V gradnjo se seveda nista podala sama, pač pa sta se odločila za pomoč kar dveh arhitektov, enega za osnovno, zunanjo arhitekturo in enega za notranji dizajn, z obema pa sodelovala odlično.

»Smo dobri znanci od prej in vsem nam je sorodno jadranje. Tako kot oni meni zaupajo, da nekaj vem o jadranju, tako jaz zaupam njim, da vedo nekaj o arhitekturi,« začenja pogovor Janez.

Hiša se nahaja na brežini in arhitekt Luka Tomori jo je načrtoval tako, da so spodaj servisni prostori, nad njimi in cesto pa dvignjen bivalni del, kjer lahko lastnika v popolnosti doživljata veduto okolja in lepega razgleda. V tej zgornji etaži omogoča hiša, ki je razdeljena na dve bivalni enoti, tudi prehajanje iz enega dela v drugega, sicer pa ima vsaka enota svojo zunanjo teraso in letno kuhinjo, medtem ko skupno druženje poteka ob bazenu in travniku ob njem.

»Na prvem sestanku smo pravzaprav že zastavili to osnovno idejo. Parcela je bila nagnjena, v terenu. Pred njo je potekala prometna cesta. Kar smo želeli narediti, je to, da promet in vse tiste servisne dejavnosti skrijemo nekam v podpalubje, spodaj. Od zgoraj pa naredimo en plato, kjer se odvija normalno življenje in kjer nas te servisne dejavnosti pravzaprav nič ne motijo,« glavno obliko stavbe opiše Luka Tomori.

Zunanjost objekta se v modernističnem, nekoliko zadržanem slogu preliva v notranjost, za katero je bil zadolžen arhitekt Mitja Gaser, ki pove, da sta si lastnika želela opreme v umirjenih barvah, zlasti kombinacije bele in hrasta. Takšna paleta pušča dovolj svobode za vse ostalo, kar pride v prostor. »Garderobe, spalnice, izkoriščenja tega prostora pod stopniščem … Želela sta ogromno shranjevalnega prostora. In da je pohištvo čim bolj enostavno za vzdrževanje,« našteva in omeni še linijo po meri narejenih oblazinjenih kosov, ki se kot rdeča nit pojavljajo po celem objektu.

Pomemben del hiše predstavlja tudi zunanji prostor; vrtiček, ki je prve paradižnike obrodil, še preden je bila končana gradnja, in pa idilični bazen. Posebnost slednega je gotovo ta, da temperaturo vode v njem zakonca lahko uravnavata s toplotno črpalko Adapt, s katero je urejeno tudi ogrevanje/hlajenje objekta.

Toplotna črpalka Adapt se zlahka prilagodi arhitekturi zgradbe, saj ponuja možnost izbire barve in materiala – corten, nerjaveče jeklo, barvana pločevina v temnem tonu in olivna barva. Obenem pa je to ena izmed najbolj tihih toplotnih črpalk na trgu. Tišja je celo od šelestenja listja.

Za to toplotno črpalko sta se lastnika odločila, ker je zanesljiva, ima dober servis, izredno tiho zunanjo enoto, katere dizajn se zlije z okolico in je vizualno ne moti, ter omogoča maksimalno udobje 365 dni na leto. Pozimi prijetno in zelo učinkovito ogreva, v prehodnih obdobjih pa lahko poskrbi za prijetno ohlajene prostore. Omogoča tudi ogrevanje sanitarne vode na temperature nad 65°C, v prihodnosti pa celo trgovanje s proizvedeno toploto ali kot pove dr. Dean Besednjak, predstavnik podjetja Kronoterm, kjer so razvili to nagrajeno črpalko:

»Toplotna črpalka Adapt omogoča ogrevanje večjih in manjših družinskih hiš, to pa zato, ker je zasnovana s pametnim krmilnikom, ki spreminja svojo moč črpalke glede na dejanske potrebe po ogrevanju oziroma hlajenju stavbe. Istočasno je toplotna črpalka zasnovana tako, da omogoča daljinsko vklapljanje oziroma izklapljanje in na ta način tudi trgovcem z električno energijo upravljanje s toplotno črpalko, kar pa govori že o tako imenovanih pametnih omrežjih, kjer bomo lahko nekoč v prihodnosti trgovali s toploto.”

Notranja enota toplotne črpalke Adapt je elegantno skrita v omari gospodinjske sobe.

“Vse toplotne črpalke Kronoterm so tudi že v osnovi opremljene z WEB modulom, ki omogoča povezavo toplotne črpalke v oblak in potem tudi uporabniku, lastniku dostop od kjerkoli do same toplotne črpalke, omogoča nastavitve, nadzor nad delovanjem toplotne črpalke … Poleg tega smo pa razvili tudi orodje, ki že v fazi načrtovanja omogoča lastniku, da si toplotno črpalko postavi na lokacijo, ki mu najbolj ustreza. Torej z navidezno resničnostjo lahko pričaramo tisto, kar bo dejansko jutri toplotna črpalka. Kako bo toplotna črpalka izgledala v prostoru, s čimer so zadovoljni tako investitorji kot tudi arhitekti,« dodaja Besednjak.

Nastavitev gretja ali ohlajanja je sila enostavna – preko prostorskega korektorja ali na daljavo s Cloud.KRONOTERM.

Zadovoljstva nad izbiro ogrevanja ne moreta skriti niti Janez in Brigitte, ki se tudi po zaslugi toplotne črpalke Adapt v svojem poletnem domu počutita odlično. Ugotavljata, da takšna črpalka že zdavnaj ni več le generator toplote za ogrevanje, ampak je multifunkcijska naprava – ki ponuja vse, kar človek potrebuje za kakovostno bivanje.