Trg montažne gradnje v Sloveniji se srečuje s številnimi mikro in makro ekonomskimi težavami, ki vplivajo na panogo. »Ena najbolj kritičnih v tem trenutku je težava s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Naša statistika na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj kaže, da se je v zadnjih dveh mesecih število izdanih gradbenih dovoljenj rapidno zmanjšalo, in sicer za približno 80 % glede na predhodno obdobje in je vsako, v zadnjih dveh mesecih izdano gradbeno dovoljenje, prej izjema kot pravilo,« pravi Marko Lukić, lastnik in direktor podjetja Lumar.

Gre za situacijo, ki v panogi kljub zalogi prodanih hiš že za mesece vnaprej, zelo otežuje načrtovanje in normalno delovanje. V Lumarju na primer prve večje težave pričakuje med jesenjo in pomladjo 2025, saj jim izpada pridobljenih gradbenih dovoljenj, tudi če bi želeli, preprosto ne bo uspelo nadoknaditi. »Vsekakor pa govorimo o milijonskih izgubah prihodkov in ogrožanju delovnih mest. Od države, pristojnega ministrstva, zato pričakujemo, da bo nastalo situacijo takoj uredilo in bo izdajo gradbenih dovoljenj dodalo na seznam nujnih, bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke. Če se zadeva ne bo takoj normalizirala, bo že jeseni to pomenilo velik udarec za celoten gradbeni sektor in slovensko gospodarstvo,« je jasen Lukić.

Marko Lukić, lastnik in direktor podjetja Lumar.

Ob tem je iz leta v leto nejasno tudi delovanje Eko sklada, ki je bil v preteklosti pomemben generator trajnostne in energetsko učinkovite gradnje, danes pa več pozornosti posveča financiranju nakupa sončnih elektrarn, električnih vozil, električnih skirojev… »Gre za ljudem prijazne ukrepe, pri katerih pa večina dodane vrednosti ostane v tujini. Zato pozivamo državo, da sredstva ponovno nameni za gradnjo trajnostnih zasebnih in javnih objektov iz lesa. Ob tem pa razmisli o popravkih zelenega javnega naročanja, kjer je žal še zmeraj največkrat ključen kriterij najnižja cena,« pove Lukić. Od države bi tudi pričakovali, da bo končno razbremenila plače zaposlenih, saj visoko obdavčene plače negativno vplivajo na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih, ob tem pa se zmanjšuje tudi domača potrošnja.

Na podlagi preteklih aktivnosti in razvoja ter kljub težjim okoliščinam za poslovanje tako doma kot v tujini pa v podjetju Lumar ocenjujejo poslovanje v letu 2023 kot izjemno uspešno. Na novinarski konferenci, ki so jo pripravili 19. junija 2024, so na primer poudarili, da so se v zadnjih 20 letih uveljavil kot glavni inovator in promotor lesene montažne gradnje. »Po tem, ko smo že leta 2019 postali proizvajalec z največ prihodki na slovenskem trgu, smo v letu 2023 postali tudi največji slovenski proizvajalec. Omenjeno ni bil naš cilj, ampak je posledica stalnega vlaganja v razvoj in zaupanja kupcev,« je še povedal lastnik in direktor podjetja Marko Lukić. Kazalniki in trendi so tudi za prihodnost izjemno dobri, zato si v podjetju želijo, da bi se čim prej normalizirale razmere pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, ki bi že kmalu lahko negativno vplivale na delovanje gradbenega sektorja.

Naslovna fotografija: Pixabay