Ob pogledu na fotografije sodobne družinske hiše je prav težko verjeti, da gre v osnovi za starejšo hišo, za objekt iz druge polovice minulega stoletja. A sodobna, udobna in energetsko učinkovita hiša arhitektke Alenke Kragelj Eržen in njene družine je odličen primer domiselne in premišljene prenove, ki bi ji brez težav pripisali vse lastnosti novogradnje.

Hiša s sodobnim značajem se nahaja v podeželskem okolju Šujice pri Dobrovi, v neposredni bližini Ljubljane. Hišo so v sedemdesetih letih minulega stoletja zgradili arhitektkini starši. Ti so, v nasprotju s takrat pogosto tipsko gradnjo, za projektiranje svoje hiše najeli arhitekta. Hiša je bila zgrajena kakovostno, imela je vse prvine za kakovostno bivanje: odprt bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico, visoke strope, velike steklene površine, neposredno povezavo bivalnih prostorov z vrtom in t. i. Raumplan – razporeditev nadstropij z medetažami, ki so družini omogočale lažje povezovanje.

Ko se je tako pred časom arhitektka odločila, da se po daljšem obdobju bivanja v središču Ljubljane vrne v hišo iz otroštva, je prepoznala visoko vrednost arhitekture objekta. Za prenovo hiše, in ne njeno rušitev, se je družina odločila iz pragmatičnih razlogov, pa tudi zaradi ohranjanja spomina. Osnovni zidovi in temelji so ostali, okrog njih pa so nastali novi prostori, ki so uresničili vizijo bodočih uporabnikov hiše.

Novonastali objekt upošteva želje petčlanske družine, ki danes prebiva v njej. Družina si je želela predvsem dovolj prostora za najljubše dejavnosti, od športa, kuhanja, poslušanja in ustvarjanja glasbe do intime za učenje in delo. Poleg aktivnega preživljanja prostega časa pa jim prenovljeni prostori omogočajo tudi tisto najpomembnejše ‒ biti v družbi drug drugega in se imeti lepo. Rezultat je hiša, ki deluje kot novogradnja s sodobno minimalistično estetiko ter temelji na uporabnosti in praktičnosti.

Ob vstopu v hišo se pred obiskovalcem odpre svetel dvoetažni dnevni prostor, ki se prek velikih steklenih površin in odprtin povezuje z vrtom. Arhitektka je večjo notranjo višino in volumen hiše dosegla z menjavo dvokapne strehe z ravno, kar je omogočilo oblikovanje odprtih in pretočnih prostorov. V hiši najdemo številne domiselne rešitve, kot so strešna osvetlitev, steklena notranja vrata, betonski strop in cementni tlaki. Verjetno največja posebnost je 15-metrska tekaška steza v dnevnem prostoru, ki se skozi skrita vrata podaljša v 7-metrski iztek na vrtu. Steza je oblikovana na željo kar štirih družinskih članov, ki se ukvarjajo z atletiko, steza pa jim omogoča vadbo v vsakem vremenu.

Hišo iz druge polovice prejšnjega stoletja so pod taktirko projektnega teama Kragelj arhitekti prenovili v vsega enajstih mesecih. Upoštevali so vsa bistvena načela trajnostne gradnje, hkrati pa je rezultat prenove hiša, ki svojim stanovalcem ponuja prednosti in udobje novogradnje. Hiša je energetsko posodobljena in omogoča udobno bivanje v vseh letnih časih. Ogreva se s pomočjo toplotne črpalke, hladi pa s tehnologijo klimatsko aktivnega stropa. Za zaščito pred poletno vročino in zimskim mrazom poskrbijo ustrezen toplotni ovoj stavbe, izolativna stekla in elektronsko vodena zunanja senčila. Stavba ne potrebuje klasične klimatizacije, pozimi in v prehodnih obdobjih za primerne temperature v prostorih skrbita talno ogrevanje in kamin.

Interjer kar kipi od naravne svetlobe in prekrasnih pogledov skozi zasteklitev na vrt. Temu so arhitekti prilagodili tudi opremo in barvno paleto. Svetli prostori s cementnimi in lesenimi tlaki so opremljeni z belim pohištvom, ki se zliva s stenami in tako daje videz še večje prostornosti. Umirjena barvna lestvica interjerja v belih in svetlo sivih tonih, skupaj z lesom, poudarja razglede na očarljivo podeželsko pokrajino, ki obdaja hišo. 

Prenova ali nadomestna gradnja sta z ekološkega vidika veliko boljša odločitev kot novogradnja. Hiša na Šujici je dober primer, kako prenoviti hišo, ki uporabnikom ponuja funkcionalnost in udobje kot novogradnja. Alenka Kragelj Eržen, sicer strokovnjakinja za trajnostno arhitekturo, se zaveda, da je najbolj zelena hiša tista, ki je že zgrajena. Z novimi znanji in tehnologijami lahko iz starejših, dotrajanih ali nefunkcionalnih zgradb ustvarimo prijetne nove bivalne ambiente z vsemi prednostmi novogradnje. Hkrati pa bistveno zmanjšamo porabo energije in ogljični odtis. 

Arhitektura: Kragelj arhitekti, d. o. o.

Fotografije: Miran Kambič