Ana Struna Bregar je direktorica CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo in v letu 2022 ena od 25 najvplivnejših poslovnih žensk v Sloveniji. Poznamo jo tudi kot arhitektko, ki zagovarja kakovostno arhitekturo, trajnostno gradnjo in zelene tehnologije, saj le takšna kombinacija lahko pripelje do zdravega bivalnega okolja. V podkastu Moj dom – moj svet predstavi svoja delovna področja in odgovori na številne izzive, s katerimi se srečujemo pri gradnji oziroma obnovi svojih domovanj.

Gostja podkasta Moj dom – moj svet razkrije tudi svoj primer, kako sta z možem obnavljala starejšo hišo in kaj sta pri tem zasledovala. Največ pozornosti sta namenila bistvenim elementom hiše, kot so okna (dovolj svetlobe), prezračevanje, zaščitni ovoj (fasada) in nasploh izolacija. »Hiša je bila brez izolacije oziroma še tista, ki je bila, je že razpadala. Tako da nama je bilo res pomembno, da so izolirana tla s hidroizolacijo in potem toplotna izolacija na tleh, na stenah in na strehi. Lahko rečeva, da sva takrat, ko sva se obrnila tudi na Eko sklad za subvencije, zasledovala nizkoenergijski standard. Po treh letih uporabe, ko redno spremljava porabo energije, sva ugotovila, da smo nizkoenergijski standard dosegli in da je poraba v primerjavi s sosedi, ki nimajo izoliranih stavb, za 40 % nižja.«  

Izzivov in težav, s katerimi sta se srečevala pri obnovi, je bilo veliko, zato sta za nasvete večkrat vprašala različne strokovnjake. Z veseljem sta prisluhnila podjetjem, ki se ukvarjajo z izolacijo in okni. »Vsi ti nasveti so nama bili res dragoceni, da smo lahko potem stavbo prenovili na način, da si danes, ko se zvečer usedeva, rečeva ”Dobro, da sva vztrajala” in res uživava,« sklene Ana Strunar Bregar.

Še več podrobnosti o trajnostnem načrtovanju in gradnji doma izveste v podkastu zgoraj. Dodatne informacije o tem, kako objekt ustrezno izolirati, pa najdete tudi tukaj.

Naslovna fotografija: Pexels

Sponzorirana objava