Podjetje, ki se ukvarja s trajnostno izrabo energije, je pred časom celovito prenovilo svojo blagovno znamko in procese poslovanja. Ker se je vodstvo zavedalo, da spremembe niso dovolj le na papirju, je pri Kragelj arhitektih naročilo še posodobitev poslovnih prostorov, ki zdaj bolje odražajo njihove nove vrednote.

V poprej neizkoriščenih in razdrobljenih pisarnah ni bilo prostora za pretočno komunikacijo. Vstop zaposlenih skozi dva ločena vhoda, zaprti tip pisarn, pomanjkanje večjih sejnih in konferenčnih sob ter popolna odsotnost neformalnih skupnih prostorov niso predstavljali primernega okvira za inovativno in učinkovito poslovanje. Takšna zastarela prostorska logika pa prostorom podjetja, ki prisega na učinkovitost svojih inženirskih rešitev, ni preveč pristajala.

Kragelj arhitekti so po celoviti analizi obstoječega tlorisa predlagali novo, odprto in pretočno zasnovo, ki uspe delavcem zagotoviti vse potrebne prostore za poslovni razvoj in sodobne načine dela. Odstranili so komunikacijske ovire, združili manjše pisarne in tako sprostili prostor za večjo konferenčno sobo, kuhinjo in sprejemnico. Z inovativnimi oblikovalskimi rešitvami – nizkimi pregradnimi omarami, ki spodbujajo vnos zelenja v delovno okolje, oblazinjenimi nišami za posedanje in številnimi vmesnimi, neopredeljenimi prostori – so spodbudili neformalno izmenjavo informacij in inovativno uporabo danega prostora za sodoben – mobilen – način dela.

Novi prostori so zasnovani tako, da spodbujajo pozitivno razpoloženje, odražajo inženirsko plat podjetja in se ujemajo z videzom in barvami blagovne znamke. Odprte sobe s steklenimi stenami omogočajo prost pretok informacij in gibanja, obiskovalce in zaposlene pa pričakajo svetli in zeleni prostori, ki so dobra osnova za uspešen delovni dan.

Novi poslovni prostori tako bolje odražajo kulturo ter vrednote podjetja ter so hkrati poslovno orodje, s katerimi lahko podjetje v svoje kroge pritegne najboljše mlade nadarjene ljudi na področju zelene energije.

Interier: Kragelj arhitekti (Alenka Kragelj Eržen, Aljoša Merljak, Vivijana Zorman, Jerneja Jenko)

Fotografije: Janez Marolt