Sodobni trendi opremljanja doma se vse bolj vračajo k naravi. Ste pomislili, da bi vas namesto beline z domačih sten pozdravil mah?

Seveda ne govorimo o klasičnem mahu, kakršnega srečamo v naših gozdovih, temveč o jelenovem lišaju (Cladonia rangiferina), ki mu rečemo tudi dekorativni mah.

V naravi jelenov lišaj uspeva v severnoležečih predelih, na območjih tundre, kjer raste v velikih zaplatah. Sandra Pirš iz podjetja Living Walls poudarja, da gre za organizme, ki so bistveni del ekosistema. »Pobiranje lišaja v naravi poteka v skladu s strogimi predpisi, spodreže se lahko le naravni prirast, pustiti pa je treba zadostni delež za severne jelene, ki je zanje pomemben vir prehrane. Ko lišaj v naravi spodrežejo, ga očistijo, izsušijo na minimalno vsebnost vlage, nato ga potopijo v kopeli z naravnimi barvili in stabilizatorjem. S tem postopkom dekorativni mah ohrani svojo estetsko vrednost, mehkobo in svežino,« pojasnjuje sogovornica.

Za boljše počutje v prostoru

V primerjavi s številnimi drugimi oblogami za stene je dekoracija iz jelenovega lišaja popolnoma naravna, trajna, ne povzroča negativnega odtisa na okolje, v prostoru izboljša akustiko in uravnava vlago. V ogrevalni sezoni v nekaterih prostorih vlaga upade pod optimalno vrednost (40‒60 %). Takrat se mah nekoliko izsuši in postane trd na otip. »V tem času ga ne tipamo. Lahko ga sicer rahlo popršimo z nežno meglico vode iz ročne pršilke, vendar je učinek le kratkotrajen,« razlaga Pirševa. Ko se v prostoru raven vlage poveča, jo bo dekorativni mah vsrkal vase.

Poleg tega ima jelenov lišaj na človeka izjemno pozitiven vpliv, saj dotik ali pogled na površino, ki je obložena z naravnim materialom, pomirja in sprošča, v takšnem prostoru se izboljšajo tudi kognitivne sposobnosti, je prepričana Pirševa.

Dolga leta ostaja lep

Jelenov lišaj se v dekorativne namene uporablja šele 15 let; izkušnje kažejo, da zlahka ostane lep tako dolgo in še dlje. Sogovornica zagotavlja, da vseskozi ohranja svojo barvo in da se prah na njem nabira manj kot na drugih površinah, saj se dekorativni mah širi in krči, kar preprečuje posedanje prahu. Če se ta kljub temu pojavi, ga lahko nežno očistimo z roko ali krpo.

Morda se sprašujete, ali mehak naravni material oddaja kak vonj. Po izkušnjah strokovnjakinje ima jelenov lišaj sprva vonj po gozdu in zemlji, ki pa se čez čas razdišavi.

Odličen za kopalnico

Sandra Pirš, ki je s svojo ekipo v šestih letih z dekorativnim mahom oplemenitila že okoli 900 sten, poudarja, da je dekorativni mah primeren za vse vrste prostorov, v kopalnici pa je zanj morda celo najprimernejše mesto, saj lišaj obožuje vlago. »Imeniten je tudi za spalnice, delovne sobe, dnevne sobe, hodnike in druge prostore, ki so manj osvetljeni in kjer rastline praviloma ne uspevajo.« Celo v podjetjih se odločajo za namestitev dekorativnega mahu na stene, saj tako v delovnih prostorih ustvarijo več udobja in občutka povezanosti z naravo.

Kako pa se naravni material obnese v kuhinji? »Tam se izogibamo nameščanju dekorativnih komponent iz mahu v neposredno bližino mesta, kjer nastaja in uhaja maščoba. V primeru namestitve v kuhinji je ključno zagotoviti ustrezno odzračevanje,« opozarja sogovornica.

Velike površine zahtevajo strokovno ekipo

Pirševa pojasni, da iz ustrezno obdelanega jelenovega lišaja, pripeljanega iz Skandinavije, ročno izdelajo najrazličnejše izdelke. Namestitev dekorativnega mahu na steno je odvisna od velikosti elementov. »Manjši stenski dekor je opremljen s kovinskimi obešali ali obojestranskim lepilnim trakom, kar omogoča preprosto namestitev brez pomoči. Za večje površine, kjer sestavljamo celoto iz manjših segmentov, pa je priporočljivo, da montažo opravi strokovna ekipa. Tako lahko optimalno prilagodimo spoje in stike med segmenti ter zakrijemo morebitne vrzeli,« še dodaja sogovornica iz podjetja Living Walls.

Priznava, da je vsak projekt opremljanja interjerja z dekorativnim mahom za njo nekaj posebnega in neprecenljivega, saj ta čudovit material v notranji prostor prinaša košček narave in izboljšuje kakovost bivanja.

Fotografije: Livingwalls.si, Blaž Jamšek, Rok Breznik