Japonski odnos do rastlin je zelo minimalističen in takšne so tudi njihove rastlinske krogle, ovite v mah. Pravijo jim kokedama (koke japonsko pomeni mah, dama krogla), to tehniko sajenja rastlin pa so že pred stoletji razvili posebej za prenašanje bonsajev. Iz kroglice seveda lahko rastejo različne rastline, z njimi pa lahko polepšate vse prostore doma, še zlasti kopalnice, kjer so za mah idealni pogoji. Poglejmo, kako lahko kokedamo izdelate sami.

Prednost kokedame je v tem, da ne potrebuje lončka in da je kljub zelo preprosti okrogli obliki nadvse elegantna. V prostoru takoj pritegne pogled, naj bo viseča, postavljena na okrasni krožnik ali sloneča na lesenem/kovinskem podstavku, prav tako zahteva zelo malo vzdrževanja. Ves potreben material za izdelavo kokedame dobite v najbližjem vrtnem centru, po vsej verjetnosti pa imate sestavine že doma.

Potrebujete:

  • rastlino, ki jo želite posaditi v kroglo (najboljše so bolj trdožive, manj občutljive rastline )
  • zemljo za bonsaje ali naravno glino
  • šoto
  • čim večje zaplate maha
  • povoščeno vrvico ali cvetličarsko žico
  • škarje
  • posodo za pripravo substrata
  • rokavice iz lateksa

Oblikujte kroglo

Zemlja za bonsaje je vrsta vulkanske gline. V kombinaciji z mahom ostane dolgo časa vlažna in je zato ni treba tako pogosto zalivati. Zmešajte 1/3 zemlje za bonsaje (namesto nje lahko uporabite glino) in 2/3 šote, dodajte malo vode in oblikujte kroglo v velikosti grenivke; na sredini naredite luknjico za koreninski sistem rastline, ki jo želite posaditi.

Kokedama potrebuje delno senčno lego, saj se mah na soncu hitro izsuši.

Posadite rastlino

Kroglo postavite na stran in pripravite rastlino. Vzemite jo iz lončka, iz korenin očistite zemljo, nato pa jih nežno potisnite v luknjico v krogli. Zadelajte korenine z zemljo in kroglo nežno stisnite, da bo čvrsta.

Ovijte mah in vrv

Okoli zemlje pritisnite navlažene zaplate maha in vse skupaj povijte z vrvjo, še posebej dobro mora biti povit spodnji del krogle, na vrhu pa naredite zanko, da boste kroglo lahko obesili.

Skrb za kokedamo

Kokedame zaradi glinene zemlje in maha, ki dobro zadržujeta vodo, ni treba tako pogosto zalivati. Ko boste videli, da je kroglica postala zelo lahka (znak pomanjkanja vlage) ali pa so konice listov rastline začele rjaveti, jo navlažite tako, da jo za 5 do 10 minut potopite v vodo sobne temperature in nato položite na mrežo, da se odvečna voda odcedi. Alternativno lahko kokedamo tudi pršite ali zalivate s kapalko. Kako pa je z gnojenjem? V času sezone rasti zalivalni vodi enkrat mesečno dodajte primerno tekoče gnojilo, če rastlina kljub dobri oskrbi in zalivanju kaže znake stresa (koreninam najverjetneje primanjkuje prostora), pa zanjo oblikujte večjo kroglo zemlje.

Preveč zalita kokedama svoje nezadovoljstvo pokaže tako, da listi rastline začnejo rumeneti, na mahu pa se začne tvoriti plesen. 

Iz krogel rastejo tudi drevesa

V pogledu na kokedame lahko uživate tako znotraj kot zunaj doma. Obesite jih lahko v domačo pisarno, kopalnico, nad kuhinjski otok ali nad jedilno mizo, od zunanjih prostorov pa so za kokedame idealno mesto pergole, balkoni, verande in drugi nekoliko bolj senčnati kotički. V obliki kodedame vam bo odlično uspeval bršljan, zimzelen, sedumi, sempervirensi, navadne marjetice, koralni kaktus in podobne rastline. Če ste izkušenejši, pa lahko pogumno sežete tudi po bolj zahtevnih in raznolikih vrstah rastlin. V kroglah je mogoče gojiti tako trajnice, čebulnice, grmovnice kot drevesa.

Fotografije: Pinterest