Vrata so tisti del opreme doma, ki je precej izpostavljen umazaniji. Na vhodnih in garažnih vratih se poznajo vplivi vremena (dež, prah, blato, odpadli drevesni listi, ki jih prinese veter in obtičijo v vodilih …), na notranjih vratih pa dogajanja v gospodinjstvu. Ostanki kozmetike na vratih kopalnice, madeži od ustvarjalne igre na vratih otroške sobe in mastne lise od kuhanja in pečenja, ki pristanejo na kuhinjskih vratih. Vse kaže, da je čas za spomladansko čiščenje vrat!

Preden pa primete v roke krpo in čistilno sredstvo, se je treba pozanimati, kako pravilno očistiti različne vratne površine. Po nasvete smo se odpravili v podjetje Hörmann Slovenija, kjer niso samo strokovnjaki za izdelavo kakovostnih vrat za vse prostore doma, ampak tudi za servis in pravilno vzdrževanje vrat. Tole so njihova priporočila:

Čiščenje notranjih vrat

Lažja umazanija: Če na notranjih sobnih vratih opazite sledi lažje umazanije, kot so recimo prstni odtisi ali vodne kapljice, jih očistite z mehko vlažno krpo iz mikrovlaken ali usnja. Bodite pozorni, da čistite samo z rahlim pritiskom na površino.

Obstojnejša umazanija: Za čiščenje obstojnejše umazanije, kot so madeži sladkih pijač ali maščobe, uporabite le vodo, ki se ji lahko doda blag detergent za pomivanje posode ali gospodinjsko čistilo. Zoper bodite pozorni, da čistite samo z rahlim pritiskom na površino.

Trdovratna umazanija: Kako iz sobnih vrat odstraniti trdovratno umazanijo, kot so na primer ostanki lepila, flomastri, šminka ipd.?

  • Umazanijo najprej odstranite z organskimi topili (špirit, razredčilo, čistilni bencin). Uporabljajte samo organska topila v dobro prezračenih prostorih in pri tem upoštevajte navodila proizvajalca topil.
  • Topila očistite s toplo vodo in razredčenim gospodinjskim čistilom. Pazljivi morate biti pri vratih iz furnirja, saj vsa znana sredstva proti močni umazaniji lahko napadejo barvo ali površino furnirja. Po potrebi preverite združljivost na neopaznem mestu.
  • Obrišite in posušite s čisto krpo.

Preprečevanje nastanka lis ob čiščenju notranjih vrat: Odrgnine na površini notranjih sobnih vrat pogosto nastanejo zaradi čiščenja z organskimi topili v kombinaciji s hladno vodo in robčki ali usnjenimi gobicami, ki se uporabljajo večkrat. Da bi vrata očistili brez meglenih lis, je priporočljivo površino vrat na koncu obrisati z malo tople vode ter jo nato dobro posušiti z navadnim papirnatim robčkom ali krpo iz mikrovlaken.

Notranja steklena vrata: Za čiščenje notranjih steklenih vrat so primerna ph nevtralna čistila, alkohol in komercialno dostopna čistila za steklo. Z njimi je mogoče preprosto odstraniti maščobo in prstne odtise s steklene površine. Če je steklo peskano, je njegova površina mat, kar pomeni, da je tudi manj dovzetno za umazanijo in prstne odtise. Takšna vrata očistite podobno kot običajna steklena vrata. Uporabite pa lahko tudi čistilo z dodatkom kisa, ki pomaga proti oblogam vodnega kamna in vodnim madežem.  

Čiščenje garažnih in vhodnih vrat

Pri spomladanskem čiščenju doma ne pozabite niti na vhodna vrata in garažna vrata, da se umazanija vanje zaradi vetra in vremena ne bo trdovratno prijela. Za čiščenje potrebujete zgolj čisto vodo, nekaj tekočine za pomivanje posode in čistilno krpo. Grobo umazanijo s površine vrat preprosto obrišite s hladno vodo. Vendar, pozor: trša umazanija ali pesek lahko pri brisanju povzročita praske. Pri trdovratnih madežih nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistil, bolje jih je obrisati s toplo vodo in gospodinjskim detergentom (ph vrednost 7).

Kako očistiti zasteklitev in druge materiale na garažnih in vhodnih vratih?

Krpa s čisto vodo je vedno dobra izbira. Ta vam omogoča preprosto brisanje umazanije in prahu na zastekljenih površinah, kljukah vrat, tesnilih ali celo na občutljivih drsnih območjih med letvami in okvirji. Zasteklitve, ki je sčasoma postala motna, ni več mogoče rešiti in jo mora zamenjati strokovnjak. Če je zasteklitev le rahlo umazana, jo očistite z vodo in čisto krpo, medtem ko motive iz nerjavečega jekla čistite s toplo milnico. Za boj proti trdovratni umazaniji, kot je razbarvanje ali sledi vodnega kamna, lahko uporabite običajno gospodinjsko čistilo za nerjavno jeklo, abrazivna sredstva pa niso primerna, ker bodo opraskala površino. Po čiščenju ponovno obrišite vrata s čisto, najbolje destilirano vodo in do suhega zdrgnite površine iz nerjavečega jekla.

Kako pogosto se priporoča čiščenje?

Garažna vrata Hörmann so trpežna in robustna, k temu pa seveda pripomore tudi skrbna nega posameznih delov. Najbolje je vrata očistiti na približno tri mesece, če so izpostavljena slanemu zraku ob morju ali soli pozimi, pa tudi pogosteje.

Poleg univerzalnih čistilnih sredstev in pripomočkov lahko za bolj profesionalno čiščenje vrat uporabite čistila Sonax. Njihovi robčki za enkratno uporabo so na primer zelo primerni za čiščenje po vgradnji vrat in
čiščenje zasteklitev, za odstranjevanje drevesne smole in ptičjih iztrebkov pa uporabite sredstvo Sonax BaumharzEntferner.

Več >>> www.horman.si

Sponzorirana vsebina