V preteklosti so bili kljuke in držala tisti detajl, ki mu večina ni posvečala pretirane pozornosti, saj so služili le za odpiranje in zapiranje vrat. Danes pa kljuke postajajo vse bolj napredne, izstopajo s svojo tehnološko dovršenostjo, eleganco in uporabnostjo. Nove sodobne nepremičnine imajo po navadi na vhodnih vratih dolga dizajnerska palična držala z integrirano LED-razsvetljavo in čitalniki prstnih odtisov ali druge vrste pametnim odpiralnim mehanizmom. Priljubljeni so tudi potopni ročaji, ki so ugreznjeni v vrata in tako imenitno skriti, medtem ko za notranja vrata lahko izberemo povsem po svojem okusu personalizirane kljuke. Skratka, držala in kljuke že dolgo niso več nepomemben del vrat, temveč tisti element, ki je lahko celo njihova glavna odlika.

»Tako različna, kot so notranja vrata, tako različne so garniture kljuk. Najprimernejše so takšne iz legiranega jekla – bleščeče, mat ali kombinacija obojega. Kdor ima raje moderno, lahko izbere kljuke v površinsko izravnani izvedbi, ki so poglobljene v vratno krilo. Taka kljuka daje vratom posebej eleganten videz, saj nima izvrtine za ključavnico. Če želite biti v trendu, lahko izberete vrata Black edition, ki imajo črne kljuke ali držala in črne tečaje,« povedo pri podjetju Hörmann Slovenija, kjer so specialisti za vse vrste vrat za dom ter hkrati tudi za kljuke in držala zanje. Ker je slednjih mnogo vrst, oblik in barv, poglejmo, kaj je na tem področju trenutno najbolj popularno in kaj kažejo trendi:

Slog vrat Hörmann lahko odlično zaokrožite z ustreznim ročajem ali kljuko.

Minimalizem: manj je več

V nasprotju s klasičnimi in retro oblikami so minimalistična držala in kljuke zadnja leta pridobili na veljavi. Sodobni dizajn odlikujejo tanke, preproste linije in nevsiljive oblike, ki zagotavljajo subtilen videz, kar lepo dopolnjuje sodobno arhitekturo. Materiali, kot je jeklo v mat zaključku, poudarjajo minimalistično vzdušje in zagotavljajo, da se takšna držala in kljuke brez težav vključujejo v različne oblikovne sheme.

Držala postajajo iz leta v leto daljša

Vhodna vrata so postala vse višja, močnejša in trpežnejša. Tako na primer pri Hörmann Slovenija izdelujejo tako imenovana vrata XL, ki segajo vse do stropa, tej velikosti pa se seveda prilagaja tudi dolžina držal. Trenutni trend kaže, da je dolžina držala lahko enaka dolžini vrat, kar še dodatno poudari modernost hiše. Držalo za vhodna vrata namreč ni več namenjeno le odpiranju in zapiranju vrat, temveč je tudi način izkazovanja individualnosti lastnika in deluje kot okrasni element doma.

Potopna držala za vhodna vrata

Če sta kljuka ali klasično držalo pritrjena na površino vrat, to ne velja za t. i. ugreznjena držala, ki so potopljena pod nivo površine vrat. Na prvi pogled se zdi, da vrata nimajo kljuke, ko pa se približamo, se opazi utor, ki ga lahko primemo za odpiranje ali zapiranje vrat. Takšna držala so velik hit in še dolgo ne bodo iz mode.  

Osebnostna nota

Personalizacija je trend v notranjem oblikovanju, ki se je dotaknil tudi držal in kljuk za vrata. Mnogi proizvajalci zdaj ponujajo možnosti prilagajanja kljuk in držal, kar lastnikom domov omogoča izbiro velikosti, oblike, barve in materialov, ki najbolje ustrezajo njihovim vratom. Držalom so lahko dodani tudi individualizirani elementi, kot so (vgravirani) napisi (domači naslov, hišna številka, družinski priimek ali ime podjetja), LED-razsvetljava, lahko pa tudi samo okrasni dodatki, ki pašejo k hiši. Vse s ciljem, da vrata izstopijo iz povprečja.

V črni barvi

Lastniki domov lahko uskladijo barvo vratne kljuke z dodatki po vsej hiši, lahko zahtevajo tudi v zadnjih letih popularne črne kljuke. Če se je črna kljuka včasih zdela preveč ekstravagantna, je danes znak poguma in osebne estetike. Black edition se imenuje serija vrat in dodatkov (tudi ročajev in kljuk) Hörmann, ki je vedno bolj priljubljena med investitorji.

Okolju prijazni materiali in zaščita pred bakterijami

Nerjavno jeklo velja za enega najmočnejših, najelegantnejših in najmanj korozivnih materialov za izdelavo kljuk in držal. Lahko se ga v celoti reciklira, ima pa še eno prednost – je daleč najbolj higienski. Zaradi izbruha koronavirusa in dolgotrajne pandemije so proizvajalci vrat začeli iskati zaščito pred prenosom virusov s stikom z vratnimi kljukami in držali. Raziskave so pokazale, da lahko dobro protibakterijsko zaščito dosežemo, kadar so vratne kljuke iz nerjavečega jekla pravilno zrcalno polirane, v tem primeru zagotavljajo visoko higiensko raven in niso prekrite z milijoni bakterij.

Vratne kljuke in palična držala so vse bolj tehnološko dovršeni. To velja zlasti za vrhunske kljuke in držala Hörmann, ki navdušujejo s svojo vzdržljivostjo in visoko stopnjo funkcionalnosti. Z njimi v mislih lahko na najboljši možni način načrtujete opremo svoje nepremičnine ter ste prepričani, da bo tudi po zaslugi kljuk in držal vaš dom še lepši, varnejši in udobnejši.

Sponzorirana vsebina