Želja vsakega, ki se loteva novogradnje ali zgolj prenove doma, je ta, da bi vanj vgradil kakovostna vrata, ki bi dolgo služila svojemu namenu in bila preprosta za vzdrževanje. A vprašanje je, kakšna vrata so to. Kaj vse naj ponujajo in omogočajo? Iz kakšnih materialov naj bodo narejena? Kakšne zahteve glede varnosti, izolativnosti in estetike morajo izpolnjevati? S pomočjo strokovnjakov iz podjetja Hörmann smo na enem mestu zbrali napotke, ki jih je treba poznati, preden se podate v iskanje novih vhodnih, garažnih in notranjih vrat za svoj dom.

GARAŽNA VRATA

Toliko, kot nas je ljudi, toliko je verjetno tudi ustreznih ali kakovostnih garažnih vrat, kajti vsak posameznik ima glede tega različna pričakovanja. Pa vendar obstajajo parametri, na katere je treba biti pozoren.

Material: Prvi razmislek naj bo usmerjen v to, iz kakšnega materiala so garažna vrata. Tipična materiala za garažna vrata sta les in jeklo, ki imata vsak svoje prednosti. Jeklena garažna vrata so robustna in z dolgo življenjsko dobo. So zelo dobro toplotno izolativna, se preprosto čistijo, ponujajo številne možnosti oblikovanja in se zelo lepo podajo k modernejše zasnovanim objektom. A tudi vrata iz lesa so na voljo v različnih dizajnih, so trpežna in se zelo dobro podajo objektom s številnimi lesnimi elementi. Ker je les naravni material, pa zahtevajo lesena garažna vrata v primerjavi z jeklenimi vseeno nekoliko več nege.

Garažna vrata so lahko oblečena tudi v material hišne fasade, kar omogoča praktično nevidno vključitev vrat v oblikovanje stavbe.

Odpiranje: V drugem koraku razmislite o izvedbi vrat. Upoštevajte prostorske danosti garaže in se odločite za enega od najpogostejših tipov vrat. Sekcijska vrata se odpirajo navpično in pomaknjena pod strop ne potrebujejo veliko prostora. Stranska sekcijska vrata se odpirajo bočno in so idealna rešitev, kadar želite imeti strop garaže prost za shranjevanje predmetov ali če vratnega krila zaradi gradbenih danosti ni mogoče pomakniti ali montirati pod strop. Navojna vrata pa se odpirajo navpično, zanje je v garaži potrebno le malo prostora. Montirajo se lahko tudi pred odprtino – takšni izvedbi pravimo zunanja navojna vrata.

Proti praskam odporen premaz vrat: Barva oziroma končni premaz vrat polepša in ščiti vrata. Za kakšno barvo se boste odločili, je seveda odvisno od vašega okusa in drugih elementov hiše, lahko pa vam namignemo, kaj je moderno. Vsekakor so to garažna vrata, ki so barvno usklajena z vhodnimi ali pa obložena s fasado, tako da jih sploh ni opaziti. Nadalje so zelo popularna garažna vrata v imitaciji betona ter z zaključki v lesu, na primer češnji, bambusu in tiku.

Visoka frekvenca uporabe: Garažna vrata boste uporabljali vsak dan, zato naj bodo testirana pri visoki frekvenci uporabe, naj bodo mirna in tiha. Garažna vrata Hörmann so na primer narejena za življenjsko dobo od 100.000 ciklov naprej. To pomeni, da jih najmanj tolikokrat lahko odprete in zaprete.

Toplotna izolacija: Razmislek o izolaciji je posebej pomemben, če se garaža neposredno dotika hiše ali pa se uporablja kot delavnica ali hobi prostor. Zato kupite vrata, ki imajo dobre izolacijske lastnosti.

Vrata v garažo za osebni prehod: Če garaža nima direktnega vhoda v hišo, se priporočajo garažna vrata z vgrajenimi vrati. Tako imenovana vrata za osebni prehod so praktična, ker vam garažnih vrat ni treba vsakokrat v celoti odpreti, če potrebujete kar koli iz garaže (denimo kolo, kosilnico …).

Varnost: Garažna vrata morajo biti tudi varna. Priporočamo vam takšna, ki so opremljena s posebnim varovalom pred dviganjem, kot so ga patentirali pri podjetju Hörmann. To varovalo se pri zaprtih vratih avtomatsko zaskoči v omejevalnik tekalnega vodila, vrata pa so v trenutku stabilno zapahnjena in zaščitena pred dvigovanjem. Ta patentirana zapahnitev vrat deluje izključno mehansko in je torej učinkovita tudi v primeru prekinitve električne napetosti. Zelo pomembna je tudi varnost za uporabnika, da ne nastajajo poškodbe. Takšno varovalo je na primer v pogonu vrat Hörmann, ki skrbi, da se vrata, kadar naletijo na oviro, ustavijo.

Upravljanje: Naj bo upravljanje garažnih vrat čim bolj sodobno – torej brezžično. Ročni oddajnik naj poleg odpiranja garažnih vrat omogoča tudi upravljanje dvoriščnih vrat, luči in drugega ali pa namesto ročnega oddajnika uporabite raje kar svoj pametni telefon. Možnosti upravljanja je pri vratih Hörmann res veliko.

VHODNA VRATA

Podobno kot pri garažnih vratih velja tudi za vhodna vrata. Pred nakupom preverite naslednje točke in zanesljivo boste dobili vrata, ki bodo lahko za naslednja desetletja zadostila vsem vašim potrebam, hkrati pa se tudi vizualno zlila z arhitekturno podobo hiše.

Estetika: Vsak od nas najprej ocenjuje nek izdelek vizualno, zato je pomembno, da so vhodna vrata na voljo v široki paleti različnih vzorcev, ki bodo skupaj z barvno kombinacijo lahko zadovoljili vsakogar. Prav tako naj imajo na  voljo nadsvetlobe in obsvetlobe, ki so vizualno usklajene z vrati.

Materiali: Prevladujoča materiala za izdelavo vhodnih vrat sta jeklo in visokokakovostni aluminij s polnili v različnih debelinah. Aluminij je z vsemi svojimi lastnostmi najbolj priznan, vendar so jeklena vrata cenovno ugodnejša in posledično aktualnejša.

Toplotna izolativnost: Toplotna izolacija je prav tako pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev. Pomembno je, da so vrata izolacijsko skladna s preostalim stavbnim pohištvom oziroma s stavbo, obenem pa je pomembno, da so vrata kvalitetno vgrajena, za kar poskrbijo  strokovno usposobljeni monterji.

Kljuke in držala: Pri zunanjem izgledu poleg barve in vzorca opazimo tudi kljuko oziroma držalo in tečaje, ki so seveda lahko skriti. Pri držalih naj ponudnik omogoča veliko različnih oblik in tipov, med katerimi boste lahko našli takšno, ki vam bo všeč in bo usklajeno z drugimi na objektu.

Varnost: Ne pozabite na varnost vhodnih vrat. Dosegli jo boste z več točkovnim zaklepanjem, dodatnimi varnostnimi sistemi, posebnimi cilindri, varnostno zasteklitvijo, varnostnimi stranskimi deli, možnostjo elektro ključavnice in odpiranjem prek domofona. Pomembno je, da so vhodna vrata dobavljiva z varnostno stopnjo RC2, ampak brez optičnega vpliva na vrata.

Vzdrževanje in servis: Izbrana vhodna vrata naj imajo vse potrebne certifikate in naj bodo redno testirana. Preverite pa tudi to, kakšna vzdrževalna dela potrebujejo in kako je s servisom. Izberite takšna vhodna vrata, ki ščitijo, varujejo pred mrazom, ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo ter so hkrati prvi pozdrav vsake hiše.

NOTRANJA VRATA

Je že čas, da vaš dom dobi novo notranjo preobleko in s tem nova notranja vrata? Da boste ob nakupu izbrali tista, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam in željam, je tukaj še celovit seznam najpomembnejših detajlov, ki jih je dobro upoštevati.

Površine notranjih vrat: Večina proizvajalcev ponuja notranja vrata s furnirjem iz pravega lesa, z nanosom laka ali CPL premaza. Če imate otroke ali domače živali, priporočamo, da stavite na posebno robustno površino Duradecor. Poleg tega vprašajte svojega prodajalca glede robov 4Protect, ki so odporni proti udarcem in posledično dlje časa preprečujejo nastanek neželenih poškodb na površini.

Polnila notranjih vrat: Izbira polnila vratnega krila je odvisna od tega, kako pogosto se bodo vrata uporabljala in kakšna življenjska doba se pričakuje. Izberete lahko vrata s kakovostnim vratnim krilom iz polne iverke ali pa taka s cenovno ugodno iverno ploščo s cevastimi vodi ali s kartonastim satjem.

Oblika vratnega krila notranjih vrat: Izbirate lahko med vratnim krilom s pripiro ali s površinsko izravnanim zapiranjem. S pripiro pomeni, da se rob vratnega krila v zaprtem stanju malenkost nasloni na podboj vrat. Na drugi strani je pri notranjih vratih brez pripire vratno krilo v zaprtem stanju površinsko izravnano s podbojem vrat. Kdor ima raje klasiko, največkrat izbere različico s pripiro, medtem ko izvedba brez pripire najbolj ustreza modernemu slogu opremljanja.

Garniture kljuk notranjih vrat: Tako različna, kot so notranja vrata, tako različne so garniture kljuk. Najprimernejše so takšne iz legiranega jekla – bleščeče, mat ali kombinacija obojega. Kdor ima raje moderno, lahko izbere kljuke v površinsko izravnani izvedbi, ki so poglobljene v vratno krilo. Taka kljuka daje vratom posebej eleganten videz, saj nima izvrtine za ključavnico. Če želite biti v trendu lahko izberete vrata Black edition, ki imajo črne kljuke ali držala in črne tečaje.

Podboj notranjih vrat: K lesenim notranjim vratom lahko izberete lesen podboj v oglati ali zaobljeni obliki. Če imate otroke, je najbolj priročno notranja vrata kombinirati s podboji iz jekla. Ti so posebej vzdržljivi in lahko brez poškodb prenesejo kakšno “nesrečo” z otroškim vozilom, udarec s sesalcem ali zabojem s pijačo. Poleg tega so jekleni podboji optično popolnoma enaki lesenim podbojem in tako ne odstopajo od lesenega vratnega krila.

Zasteklitev notranjih vrat: Si želite s svetlobo preplavljen dom? Potem so delno ali v celoti zastekljena notranja vrata prava izbira za vas. Steklena notranja vrata so poleg elegantnega videza prepričljiva tudi zaradi preprostega čiščenja; če namreč izberete steklo, zaščiteno z nano premazi, se na njem ne bodo poznali prstni odtisi. 


Še več koristnih nasvetov pri nakupu notranjih, garažnih ali vhodnih vrat pa vam bodo z veseljem ponudili strokovnjaki iz podjetja Hörmann. Kontaktirate jih lahko prek spletne strani www.hormann.si ali jih obiščete v enem od njihovih razstavnih salonov po Sloveniji. Z veseljem vam bodo svetovali pri izbiri.

Sponzorirana vsebina