Kakovostna notranja vrata so pomembna sestavina vsakega doma, saj mu dajejo osebno noto in nudijo prijetnost bivanja. Naj bodo klasične ali moderne izvedbe, beli lak ali bukev, s steklenimi elementi ali aplikacijami iz nerjavnega jekla – izberite takšna notranja vrata, ki se ujemajo z vašo opremo!

Ko kupujete notranja vrata, se vam porajajo številna vprašanja. »Katero različico vratnega krila izbrati?« Ali pa: »Kateri material ustreza mojemu stilu in mojim potrebam?« Vsekakor se velja poučiti o različnih možnostih notranjih vrat in njihovih funkcijah, ki so dandanes že prav presenetljive. Nekaj namigov:

  • Če imate doma otroke ali domače živali, se odločite za notranja vrata, ki so premazana z robustno površino Duradecor in z robovi, ki so odporni proti udarcem, saj ti dlje časa preprečujejo neželene poškodbe površine. Prav tako razmislite o podbojih iz jekla. Ti so posebej vzdržljivi in lahko brez škode prenesejo tudi kakšno »nesrečo« z otroškim vozilom, udarec s sesalcem ali zabojem s pijačo.
  • Kakšno naj bo polnilo vratnega krila? Če vrata ne bodo v zelo frekventnih prostorih in torej manj v uporabi, se lahko odločite za cenejše polnilo s cevastimi vodi ali kartonastim satjem. Najdaljšo življenjsko dobo pa nudijo polnila iz polne iverke.

Vratno krilo s pripiro in s površinsko izravnanim zapiranjem

  • Oblika vratnega krila: Izbirate lahko med vratnim krilom s pripiro ali s površinsko izravnanim zapiranjem. Pripira pomeni, da se rob vratnega krila v zaprtem stanju malenkost nasloni na okvir vrat. Brez pripire pa je vratno krilo v zaprtem stanju površinsko izravnano z okvirjem vrat. Kdor ima raje klasiko, največkrat izbere različico s pripiro, medtem ko izvedba brez pripire najbolj ustreza modernemu stilu opremljanja.
  • Če se soočate s pomanjkanjem prostora, so lahko rešitev drsna vrata, ki se pomikajo ob steni ali v steno. Takšna vrata prihranijo do 1 m2 prostora, poleg tega so na voljo v številnih izvedbah (enokrilna, dvokrilna), dizajnih in se ujemajo z vsakim stilom bivanja. S pomočjo drsnih vrat se lahko na primer delovni prostor za domačo pisarno jasno loči od dnevne sobe. Kdor ima raje odprto kuhinjo in pri tem ne želi širjenje vonjav iz kuhinje po celotnem stanovanju, pa lahko vgradi drsna vrata med kuhinjo in jedilnico.

Izkušnje in kakovost na enem mestu

Kam se odpraviti po notranja vrata? Ponudnikov je veliko, pri odločitvi pa naj pretehtajo izkušnje in potrjena kakovost, kot jo imajo pri Hörmann Slovenija. Pri njih boste zanesljivo našli notranja vrata, ki se najbolje ujemajo z vašim stilom bivanja. Bodisi iz linije BaseLine, ki je primerna za ljubitelje brezčasne elegance, DesignLine vas bo navdušila, če ste navdušenec nad aplikacijami iz nerjavnega jekla, poglobljenimi utori, steklenimi dodatki ali lakirnimi premazi, GlassLine pa daje prednost steklu in s tem tudi večji količini svetlobe in odprtosti za vaš dom.

Hörmann furnirji iz pravega lesa so izdelani iz kakovostnega plemenitega lesa in so pravi unikati.

Lesena vrata

Lesena notranja vrata Hörmann so lahko oblečena v furnir iz pravega lesa, barvana v vašo najljubšo barvo, oblečena v imitacijo, lahko so različnih površinskih obdelav: svilnato mat površina je denimo visoko odporna proti prstnim odtisom in umazaniji, sijoči zaključek s svojimi svetlobnimi efekti in odboji svetlobe poskrbijo za nezamenljiv ambient, medtem ko se na otip reliefna struktura posebej dobro ujema z zahtevami rustikalnega stila opremljanja.

Si želite s svetlobo preplavljen dom? Potem so naša v celoti zastekljena vrata čisto prava izbira. Poleg elegantnega videza vrat je linija GlassLine prepričljiva tudi zaradi enostavnega čiščenja: vsi motivi s peskanim steklom so opremljeni z nano premazi, ki ne puščajo sledi prstnih odtisov.

Zastekljena vrata

Zastekljena vrata imajo drugačne vrline. So elegantna in lepa, vašemu domu dajejo odprtost, vsakemu prostoru pa čisto poseben šarm. Steklo je pri tem lahko peskano, kar v površino vriše fine motive, obdelano je lahko v laserski tehniki, ki prepriča s finimi detajli in odtenki, lahko so vratom nenazadnje dodane brušene reže. Te so narejene v obliki finega V-utora in ustvarjajo izredne svetlobne efekte, ki nastanejo zaradi učinka prizme. Nenazadnje se lahko odločite tudi za vrsto stekla Clear z dodanim železovim oksidom, zaradi katerega nastane rahel »zeleni sij«. Videz steklenih vrat kot tudi notranjost so zato videti v »drugačni svetlobi«.

Notranja vrata Hörmann so serijsko opremljena s kakovostno zaščito robov 4Protect.

Izničijo temperaturne razlike in omogočajo prostoročno odpiranje

Ko boste enkrat imeli izbrano vrsto vrat in njihov zunanji videz, pa je čas še za skrite dodatke, ki resda niso vidni, lahko pa zelo poenostavijo in olajšajo življenje ter povečajo varnost bivanja. Notranja vrata Hörmann lahko opremite s protihrupno zaščito, ognjevarno in dimotesno funkcijo kot tudi z dodatnimi varnostnimi funkcijami, kot je kukalo ali motorna ključavnica. Priporočamo pa še naslednje:

Klimatski razred 3 – vrata tega razreda imajo specialno konstrukcijo vratnega krila, ki izenačuje razlike v temperaturi in vlagi med prostori različnih namenov, npr. med neogrevano kletjo in toplim hodnikom. Učinek: prihranek energije in vrat pred zvijanjem.

Pogon vrat PortaMatic – nepogrešljiva funkcija, če imate doma osebo na invalidskem vozičku. Pogon PortaMatic poskrbi za avtomatsko odpiranje in zapiranje notranjih vrat preko ročnega oddajnika ali tipkala. Pri tem je poraba toka minimalna.

Z omenjenim pogonom je upravljanje vrat tudi bolj higiensko, na kar ne smemo pozabiti v luči sedanjih koronskih razmer. Ker se vrata odprejo samodejno oziroma v kombinaciji s stikalom brez dotika, ni nevarnosti, da bi se preko kljuk prenašale klice, virusi in bakterije. Občutek varnosti bo ob tako opremljenih notranjih vratih še večji.

www.hormann.si