Vrata so eden najbolj obremenjenih delov stavbnega pohištva. Vhodna odpremo in zapremo večkrat dnevno, enako velja za notranja, tudi garažna so v uporabi vsaj dvakrat na dan – ko se zjutraj odpeljemo od doma in ko se popoldan vračamo -, a niti dvoriščna vrata nimajo časa za »dopust«. Da nam bodo vrata dolgo služila, jim zato občasno namenimo malo pozornosti, obrišimo in očistimo jih, namažimo gibljive dele in preverimo tesnila. Kako točno to storimo, pa so nam zaupali strokovnjaki iz podjetja Hörmann Slovenija.

»Vsaka vrata čistimo na svoj način, načelno pa velja, da se za čiščenje vrat uporablja tekoča voda z uporabo blagih gospodinjskih detergentov ter mehkih krtač in čistilnih gobic. Iz garažnih vrat najprej speremo grobo umazanijo, odstranimo pesek iz lamel, potem vrata očistimo z mehko gobico in dodatkom rahle koncentracije detergenta v vedru vode in jih na koncu spet izperemo s čisto vodo. Ko se vrata osušijo, moramo zaščititi in s silikonskim sprejem v pršilu podmazati vse gibljive dele in tesnila,« začno nizati nasvete pri Hörmann Slovenija, kjer poudarjajo, da za čiščenje vrat nikakor ne smemo uporabljati agresivnih čistilnih kemikalij in topil na osnovi nitro redčil in bencina, kakor tudi ne grobih gobic in strgal.

Da vrata potrebujejo vašo pozornost in vzdrževanje, ni treba posebej razmišljati in si delati opomnikov v koledar, saj boste že z vsakodnevno uporabo vrat nehote opravili pregled. Če se garažna vrata neslišno in v celoti brez zatikanja odprejo in zaprejo, potem ste na varni strani, takoj, ko je prisoten kakršen koli ropot ali škripanje, pa je treba ukrepati.

»Sami lahko pogledamo, če je mogoče počila kakšna vzmet, popustil kakšen vijak, mogoče je prišlo do mehanske poškodbe ali česa drugega,« pravijo pri Hörmannu, kjer poleg garažnih vrat ponujajo tudi širok izbor notranjih vrat. Ta seveda zahtevajo drugačno vzdrževanje, najbolje jih je čistiti tako kot pohištvo oziroma slediti napotkom, ki so jih pripravili izkušeni serviserji in vzdrževalci Hörmannovih vrat glede na material, iz katerega so izdelana.

Sami lahko preverite in vzdržujete tudi drsna vrata oziroma njihova vodila, po katerih se premikajo kolesca, zaščitena z gumiranim obročem za zmanjšanje hrupa. »Tu moramo biti pozorni predvsem na obrabo tekalnih koles, čistost tekalne površine in ustrezno mazanje. Za mazanje uporabljamo silikonski sprej v pršilu, ki tudi preprečuje nabiranje prahu v vodilu. V nobenem primeru ne smemo uporabljati standardnih masti in olj, saj s tem samo umažemo vodilo in omogočimo, da se na vodila prijemlje pesek in druge prašine,« opozarjajo strokovnjaki in svetujejo, v katerih primerih pa je bolje, da sami raje ne posegate v vrata, ampak pokličete servisno/vzdrževalno službo proizvajalca vrat. »Če opazimo, da vrata ne delujejo pravilno je potrebno poklicati servis. V vsakem primeru odsvetujemo popravilo nepooblaščenim osebam. Na vratih so nameščeni elementi, ki morajo biti ustrezno nastavljeni, da lahko zagotavljajo varno in pravilno delovanje.«

Tudi če avtomobila ne uporabljate vsakodnevno, vseeno vsaj enkrat tekom dneva odprite in zaprite garažna vrata. Preverite, ali je na vodilih vrat kakršnakoli ovira ali večja nečistoča, ki bi utegnila povzročati zatikanje vrat.

Servisno-vzdrževalne preglede podjetje Hörmann, ki je znano po tem, da vas opremijo z vsemi potrebnimi vrati za dom, priporoča enkrat letno. Serviser pregleda vse elemente, preveri njihovo dotrajanost, predlaga preventivno zamenjavo, opravi vse potrebne nastavitve in seveda podmaže vse gibljive elemente. Prav tako vam pokaže način odpiranja v sili ob izpadu električne energije in pa tudi svetuje, kaj storiti pri vratih (zlasti garažnih), ki sicer odlično služijo svojemu namenu, so pa morda njihove lamele pobledele, recimo zaradi vplivov sonca in drugih vremenskih razmer.

»Lahko se zgodi, da površina lamel garažnih vrat po določenem času zbledi, saj močna izpostavljenost vremenskim neprilikam naredi svoje. Lahko se dogovorimo, da takšne lamele demontiramo, odpeljemo v našo lakirnico, odstranimo obstoječo barvo in nanesemo originalno barvno zaščito v isti ali pa katerikoli drugi barvi. Vrata lahko tako še isti dan zasijejo v popolnoma drugem sijaju in ni potrebno preko noči puščati odprtega doma,« zaključujejo pri Hörmann Slovenija.

Podjetje Hörmann je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Popravilo vrat vedno opravljajo njihovi strokovno usposobljeni serviserji z dolgoletnimi izkušnjami. Nenehno se izobražujejo, izpopolnjujejo ter sledijo zadnjim razvojnim in tehničnim trendom, zato obvladajo vse situacije pri vzdrževanju in popravilu garažnih, vhodnih, industrijskih in dvoriščnih vrat ter pogonov. Vedno tudi uporabljajo samo originalne rezervne dele.

Sponzorirana vsebina